Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno: wędliny (43 proc.), pieczywo (36 proc.), warzywa (32 proc.), owoce (27 proc.), jogurty (23 proc.), ziemniaki (20 proc.), mięso (17 proc.), mleko (17 proc.), ser (12 proc.), ryby (8 proc.), dania gotowe (8 proc.) oraz jaja (4 proc.).
Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są: przegapienie terminu przydatności do spożycia - 38 proc., zbyt duże zakupy - 15 proc., zbyt duże porcje posiłków - 13 proc., niewłaściwe przechowywanie żywności - 11 proc., zakup złego jakościowo produktu - 9 proc., produkt lub danie jest niesmaczne - 6 proc., brak pomysłów na wykorzystywania resztek - 3 proc., a brak listy zakupów - 2 proc. Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.
„Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu” - podkreśla Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności.
CBOS w tegorocznych badaniach "Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności" wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.
W tym roku we wspólne obchody Światowego Dnia Żywności włączyła się firma IKEA, która objęła mecenatem działania podejmowane przez Banki Żywności. "W IKEA wierzymy, że wybory przyjazne dla środowiska są zarazem korzystne dla każdego z nas. Dzięki temu możliwe jest prowadzenie zdrowszego i bardziej zrównoważonego życia. Od lat koncentrujemy się na oszczędzaniu zasobów, a przeciwdziałanie marnowaniu żywności jest naszym priorytetem" - podkreśla Katarzyna Dulko-Gaszyna, kierownik ds. zrównoważonego rozwoju IKEA Retail w Polsce.
W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.
Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.
Więcej informacji na stronie www.bankizywnosci.pl
KONTAKT:
Federacja Polskich Banków Żywności
Maria Kowalewska
tel. kom. +48 735 962 906
e-mail: maria.kowalewska@bankizywnosci.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 06.10.2016, 13:51 |
Źródło informacji | Federacja Polskich Banków Żywności |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Ekstremalnie wytrzymały HUAWEI WATCH Ultimate 2 i wszechstronny HUAWEI MatePad 12 X 2025 już w Polsce
Na polskim rynku pojawił się długo wyczekiwany smartwatch klasy premium - HUAWEI WATCH Ultimate 2, który łączy ekskluzywny design z wysoką funkcjonalnością. Koperta z płynnego metalu na bazie cyrkonu, nanoceramiczny bezel i szkło szafirowe chroniące ultrajasny ekran, gwarantują ekstremalną odporność na uszkodzenia. Z zegarkiem można nurkować nawet do 150 metrów, a nowością jest podwodna komunikacja sonarowa, umożliwiająca porozumiewanie się z partnerami nurkowymi, bez konieczności użycia gestów czy sygnałów świetlnych. Do tego smartwatch został wyposażony w precyzyjny GPS, rozbudowane funkcje zdrowotne, eSIM oraz płatności zbliżeniowe. Równolegle debiutuje także wszechstronny tablet z matowym ekranem HUAWEI MatePad 12 X 2025, który łączy w sobie cechy laptopa, szkicownika i czytnika, oferując użytkownikom komfort nauki, pracy i twórczości w każdych warunkach.- 06.10.2025, 15:25
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Huawei
-
NASK: dziś zaczyna się cyberbitwa o Europę
- 06.10.2025, 09:39
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: NASK
-
Image
Inwestycje w polski sektor IT wzrosły o 64% w 2025 roku. Ale płace hamują
Inwestycje w sektor IT wzrosły w 2025 roku o 64%, co stawia Polskę w roli jednego z najważniejszych hubów technologicznych Europy Środkowo-Wschodniej. Jednocześnie po latach dwucyfrowych wzrostów wynagrodzeń, średnie podwyżki w branży IT ustabilizowały się na poziomie 5-7% rocznie. Raport Płacowy IT 2025 przygotowany przez Devire pokazuje nie tylko konkretne stawki płacowe oparte na 2500 rekrutacji, ale też 4 kierunki, które kształtują dzisiejszy rynek technologii. Czy złote czasy programistów minęły na dobre? Kto dziś zarabia najwięcej w IT?- 06.10.2025, 09:00
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Devire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ