Nauka i technologie

Nowa wersja serwera aplikacyjnego HDB High Availability firmy HEUTHES

13.04.2023, 08:00aktualizacja: 13.04.2023, 08:00

HEUTHES opracował nową wersję serwera aplikacyjnego HDB, która jest podstawą większości aplikacji chmurowych opartych o technologię Client-Web-Server, w której przeglądarka jest terminalem do systemu. Nowa wersja HDB High Availability obsługuje architekturę HA z możliwością skalowania wydajności przez zwielokrotnienie obsługiwanych instancji.

Aby wykorzystać w pełni nowe możliwości HDB HA można zastosować serwer pomocniczy, który z odpowiednim algorytmem Load Balance będzie kierował ruch pomiędzy różnymi instancjami HDB w przypadku stabilnej pracy serwera (przekierowanie planowe) lub przekierowywał ruch z serwera uszkodzonego (przekierowanie awaryjne). Wykorzystywana jest również technologia Head Pulse, która wspiera technologię Load Balance i umożliwia skierowanie ruchu do najmniej obciążonego serwera HDB.

Zainstalowanie HDB HA na platformie Kubernetes umożliwi uruchomienie kilku instancji HDB dla zwiększenia niezawodności oraz szybkości działania aplikacji. W przypadku awarii serwera lub maszyny wirtualnej wchodzącej w skład klastra, Kubernetes automatycznie podniesie nowy kontener Pod z aplikacją na działającej maszynie.

Nowe rozwiązanie HDB HA będzie wykorzystywane przede wszystkim w rozwiązaniach bankowych, gdzie codziennie ponad 27 tys. użytkowników będzie mogło używać tej technologii. Bank będzie decydował, czy korzysta ze zwykłej wersji HDB 7.0 czy HDB HA 7.0.

Inne technologie HEUTHES wykorzystane do budowy HDB HA to przede wszystkim zaawansowane oprogramowanie kryptograficzne, BALANCED-CLIENT-SERVER, CLIENT-WEB-SERVER, PROAPERMAN, HDB CLOUD MONITOR, R2O, RTAPU, UNSYSTOR, HDB ADS, CADABAT i VIMI.

Więcej informacji na stronie www.heuthes.pl.

Źródło informacji: HEUTHES Sp. z o.o.

Data publikacji 13.04.2023, 08:00
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.