Nauka i technologie

POD: pierwsza baza danych dla metadanych

12.01.2022, 08:59aktualizacja: 12.01.2022, 09:03

SAN FRANCISCO, 12 stycznia 2022 r. /PRNewswire/ -- Public Onchain Database (POD) - zostaje dziś uruchomiona, aby umożliwić łatwiejszą i bardziej dostępną pracę z danymi metawersum. POD jest projektem Web3, który współpracuje i zarządza wszystkimi danymi metawersum (metadanymi) poprzez jeden interfejs przeznaczony dla deweloperów, konstruktorów i użytkowników.

Wraz z rozwojem metawersum pojawiają się wyzwania związane z pracą z danymi w wielu miejscach. A zatem, aby mógł on się skalować, a zdecentralizowane aplikacje funkcjonować, niezbędne jest istnienie niezawodnej platformy współpracy z danymi podmiotów zewnętrznych.

POD, jako pierwsza kompleksowa baza danych metadanych, odpowiada na te potrzeby. Począwszy od narzędzi współpracy do robotów i automatyzacji, tworzy ona bogaty ekosystem danych dla użytkowników metawersum i Web3.

Trzy newralgiczne punkty zarządzania metadanymi

Każdy obiekt w metawersum jest w istocie metadanymi. Adres, tożsamość, transakcja lub NFT - wszystko to są formy metadanych.

Oto trzy kluczowe problematyczne kwestie związane z metadanymi rozwiązane przez POD:

Trudne do odnalezienia

Dane typu on-chain są rozproszone w kontraktach na różnych sieciach. Nie jest jeszcze możliwe, aby kontrakty mogły uzyskać wszystkie dane z jednego wspólnego środowiska.

Trudne do powiązania

Ze względu na nierelacyjne przechowywanie danych, trudno jest prześledzić powiązania między dwoma podmiotami lub powiązać podmioty z ich metadanymi.

Trudne do wykorzystania

Każda sieć lub aplikacja jest niepowtarzalna w metodologii transmisji danych. Dane z różnych źródeł muszą więc być wstępnie przetworzone, zanim będą mogły pracować w tandemie.

Dlaczego potrzebna jest baza danych z metadanymi

W celu rozwiązania problemów obecnych danych blockchain opracowano POD – neutralne oprogramowanie pośrednie dla danych osób trzecich zapewniające kluczowe funkcje i rozwijające pełny potencjał metadanych.

Korzyści dla dostawców danych:

· zwiększenie możliwości wyszukiwania danych,

· zapewnienie systemu zgodności danych,

· wzmocnienie NFT z nieskończoną możliwością rozbudowy.

Korzyści dla odbiorców danych:

· szybki dostęp do danych w wielu łańcuchach,

· łatwe definiowanie kategorii danych,

· znaczniki do zarządzania danymi.

To tylko niektóre z nich. Dzięki bogatemu zestawowi funkcji i korzyści POD spowoduje, że praca z metadanymi będzie wydajniejsza i sprawniejsza dla wszystkich podmiotów metawersum Web3.

Przyszłość

Celem POD jest nawiązanie dialogu pomiędzy różnymi stronami i zainspirowanie zdecentralizowanej społeczności do współpracy. Dzięki temu POD może wspólnie, w sposób organiczny i oddolny, wypracować uzgodniony standard współpracy w zakresie danych.

Częścią strategii POD jest również dążenie do ustanowienia konsensusu we współpracy w zakresie metadanych, stając się tym samym decydującą częścią infrastruktury danych Web3. POD uwalnia wartość danych i sieci blockchain, napędzając ekosystem współpracy w zakresie danych Web3 na nowe poziomy.

Źródło: POD Tech Inc.

KONTAKT: