Nauka i technologie

Podczas MWC Barcelona 2023 firma SIMCom zaprezentuje zoptymalizowany moduł LTE kat. 1 bis w ramach serii SIM7672x, oferujący globalny roaming, oszczędność kosztów i opcję GNSS

28.02.2023, 13:30aktualizacja: 28.02.2023, 13:38

BARCELONA, Hiszpania, 27 lutego 2023 r. /PRNewswire/ -- Wobec schyłku technologii 2G/3G LTE kat.1 może stanowić idealną alternatywę dla aplikacji IoT, które wymagają pośredniej przepustowości, szybkości reakcji w czasie rzeczywistym i mobilności. Aby sprostać rosnącym i szybko zmieniającym się potrzebom rynku komórkowego IoT, firma SIMCom wprowadziła zoptymalizowany moduł LTE kat.1 bis w ramach serii SIM7672X, zapewniając użytkownikom wszechstronne rozwiązanie nowej generacji, które oferuje szybką, niezawodną i wysoce wydajną łączność IoT z globalnym zasięgiem sieci, przy niższych kosztach, mniejszym współczynniku kształtu i wyższej wydajności energetycznej.

Globalny zasięg: seria SIM7672X obsługuje standardy 3GPP R14 i obejmuje trzy warianty regionalne: północnoamerykański (dla amerykańskich operatorów sieci komórkowych), europejski i globalny. Ten ostatni obsługuje globalne pasma częstotliwości, co pozwala na wdrożenie rozwiązania w obrębie istniejącej infrastruktury komórkowej LTE na całym świecie. Udostępnienie funkcji globalnego roamingu w ramach serii SIM7672X sprawiło, że jest to pierwszy prawdziwy globalny moduł LTE kat.1 bis, który pozwala klientom z całego świata korzystać z uniwersalnej łączności LTE.

Niższy koszt: bazując na sprawdzonych możliwościach w obszarze badań i rozwoju firmy SIMCom, seria SIM7672X uwzględnia wszystkie niezbędne funkcje w ekonomiczny sposób, który jest korzystny dla klientów z budżetem projektowym zorientowanym na koszty. Seria SIM7672X jest modułem LTE, wysoce zoptymalizowanym pod względem kosztów dzięki usunięciu redundancji sprzętowych i zintegrowaniu oprogramowania dostosowanego do potrzeb. Przewidziano w nim wskaźnik transmisji danych do 10Mbps, wiele wbudowanych protokołów sieciowych, bogate oprogramowanie i sterowniki systemu operacyjnego. Ponadto w serii SIM7672X dostępny jest również precyzyjny odbiornik GNSS, który umożliwia działanie aplikacji, takich jak śledzenie aktywów, zarządzanie flotą, monitorowanie mikromobilności zarówno z pozycjonowaniem w wielu konstelacjach, jak i komunikacją bezprzewodową.

Kompaktowość: produkty SIM7672X są dostępne w rozmiarze 24.0*24.0*2.4mm, który jest identyczny jak w przypadku modułów 2G/LPWA/kat.1 firmy SIMCom, tj. SIM800, SIM800F,SIM7000X,SIM 7070X i A7672X, co ułatwi producentom urządzeń płynne przejście z 2G / NB-IoT / kat. M / kat. 1 do kat.1 bis.

Wydajność energetyczna: dzięki wysoce zintegrowanej konstrukcji i zastosowaniu trybu PSM, seria SIM7672x osiągnęła ultra niską moc w trybie uśpienia, która jest na podobnym poziomie jak w modułach LPWA, co przedłuża żywotność baterii w przypadku, takich aplikacji jak inteligentne liczniki zużycia energii, trackery, e-mobilność, parkometry, automatyka domowa i bezpieczeństwo.

Seria SIM7672X została oficjalnie zaprezentowana podczas targów MWC Barcelona 2023. Pełną gamę modułów bezprzewodowych SIMCom, w tym szereg rozwiązań z zakresu łączności, można obejrzeć na stoisku SIMCom 1B20 w hali 1. Stacjonarne spotkanie z zespołem SIMCom można umówić, wysyłając zapytanie na adres: overseas-sales@simcom.com. Więcej informacji o serii SIM7672X można znaleźć na stronie internetowej SIMCom.

SIMCom

Od ponad 20 lat misją SIMCom jest dostarczanie różnorodnych modułów i rozwiązań bezprzewodowych, takich jak rozwiązania oparte na technologiach 5G, 4G, LPWA i LTE-A, inteligentne moduły, moduły motoryzacyjne i GNSS. Dzięki najwyższej klasy laboratorium i profesjonalnym zespołom badawczo-rozwojowym SIMCom zapewnia zaawansowane produkty i wysokiej jakości usługi ponad 10 tysiącom klientów w 180 krajach i regionach świata.

Więcej informacji: www.simcom.com

Profil SIMCom na LinkedIn