Nauka i technologie

Popularyzatorzy nauki - znów poszukiwani

07.08.2023, 08:00aktualizacja: 07.08.2023, 08:00

Rusza XIX edycja konkursu Popularyzator Nauki, organizowanego przez serwis Nauka w Polsce, wydawany przez Fundację PAP. Do udziału w konkursie zaproszeni są dziennikarze zajmujący się tematyką naukową, naukowcy, animatorzy, zespoły i instytucje, popularyzujące naukę. Zgłoszenia można nadsyłać do 17 września.

W ramach konkursu Popularyzator Nauki nagradzani są ludzie i instytucje, które popularyzują naukę wśród Polaków, pomagają innym bliżej poznać i lepiej zrozumieć zjawiska zachodzące wokół człowieka, przybliżają najnowsze wyniki badań naukowych, dzielą się wiedzą i pasją naukową z ludźmi, niezależnie od ich wieku, poziomu wykształcenia i kariery zawodowej odbiorców.

Konkurs organizowany jest przez serwis Nauka w Polsce, wydawany przez Fundację Polskiej Agencji Prasowej.

"Wiemy, że w naszym kraju działa wiele osób i instytucji, które mają duże doświadczenie w popularyzacji nauki; robią to świetnie, twórczo i ciekawie. Są też inspirujące, nowe inicjatywy, warte zauważenia. Jednak nawet najbardziej zasłużeni popularyzatorzy nie zostaną uhonorowani automatycznie. Do konkursu trzeba się zgłosić - osobiście, do czego zachęcamy, albo zostać zgłoszonym przez osoby trzecie" - mówi kierująca serwisem Nauka w Polsce red. Anna Ślązak.

Więcej na: https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C97725%2Cpopularyzatorzy-nauki-znow-poszukiwani.html

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 07.08.2023, 08:00