Nauka i technologie

26.02.2014, 15:00aktualizacja: 26.02.2014, 15:00

ST. LOUIS, 26 lutego 2014 r. /PRNewswire/ - Określając globalny niedostatek energii największym kryzysem z punktu widzenia ludzi i środowiska, spółka Peabody Energy (NYSE: BTU) rozpoczęła dziś kompleksową ogólnoświatową kampanię nakierowaną na budowanie świadomości i wsparcie w zakresie likwidacji niedostatków energetycznych, zwiększenia dostępu do taniej energii oraz poprawy emisji poprzez zaawansowane technologie oczyszczania węgla.

Kampania pt. "Advanced Energy for Life" ma za zadanie uświadamiać i mobilizować światowych przywódców, organizacje wielonarodowe, różnorodne instytucje oraz zainteresowane podmioty a także opinię publiczną w kwestii:

1. zakończenia kryzysu związanego z globalnym niedostatkiem energii, który dotyka połowę ludności świata, wywierając wyniszczający wpływ na zdrowie i standard życia ludzi oraz powodując szkody w środowisku;

2. prowadzenia polityki i wsparcia w zakresie lepszego dostępu do pewnej i niedrogiej energii - zwłaszcza w oparciu o współczesne zaawansowane technologie węglowe - która wydłuża życie, wspiera gospodarkę i poprawia zarówno warunki naturalne jak i wewnątrz budynków;

3. wykorzystania współczesnych zaawansowanych technologii do obniżenia emisji kluczowych elektrowni, a w dłuższej perspektywie dążenia do rozwoju technologii nowej generacji oraz ram prawnych pozwalających na opanowanie, wykorzystanie i gromadzenie emisji dwutlenku węgla.

"Przeszło dziesięć lat temu w ramach Milenijnych Celów Rozwoju ONZ wzywano do jak najszybszego zmniejszenia o połowę skrajnego ubóstwa na świecie do roku 2015, a pół wieku wcześniej, amerykański prezydent Lyndon B. Johnson wypowiedział ubóstwu wojnę - powiedział Gregory H. Boyce, przewodniczący i dyrektor generalny spółki Peabody Energy. - Mimo to obecnie 3,5 mld ludzi na świecie nie ma odpowiedniego dostępu do energii, a ponad 4 mln niepotrzebnie umiera każdego roku na skutek ubóstwa energetycznego. Dysponujemy technologiami i zasobami pozwalającymi zażegnać ten kryzys. Musimy wspólnie dążyć do realistycznych rozwiązań".

Zapotrzebowanie na nowoczesną energię jest ogromne. Według informacji Międzynarodowej Agencji Energetycznej (IEA) i Banku Światowego (WB) aż połowa z 7 mld ludzi na świecie, w tym 1,2 mld dzieci, nie ma właściwego dostępu do energii. Szacuje się, że zanieczyszczenie powietrza wewnątrz gospodarstw domowych spowodowane pożarami pomieszczeń zajmuje czwarte miejsce wśród najczęstszych przyczyn śmierci na świecie i jest powodem 100 milionów przedwczesnych zgonów. Dane te oparte są o wskaźnik DALY (lata życia skorygowane niesprawnością) opracowany przez Światową Organizację Zdrowia (WHO). Jeden DALY oznacza utratę jednego roku w zdrowiu z powodu choroby.

"Te zatrważające statystyki pokazują, że niedostatek energii stanowi rzeczywisty kryzys współczesnego świata w wymiarze ludzkim jak i środowiskowym - stwierdził Boyce. - Największym problemem z jakim się zmagamy nie jest kryzys środowiskowy prognozowany na podstawie modeli komputerowych, ale kryzys ludzki, który możemy w pełni rozwiązać. Zbyt długo skupialiśmy się na niewłaściwych priorytetach".

Za potrzebą przystępnej energii stoją także długofalowe tendencje demograficzne. Każdego dnia na świecie przybywa ponad 200 tys. ludzi. Według szacunków Departamentu spraw gospodarczych i społecznych ONZ obszary miejskie mają wzrosnąć do 2020 roku o przeszło 70 mln w stosunku rocznym.

Każdy plan działania mający na celu przeciwdziałanie ubóstwu energetycznemu i zwiększenie dostępu do taniej energii musi uwzględniać wszystkie formy energii. Najbardziej dostępnym i najszybciej rozwijającym się paliwem jest węgiel. Międzynarodowa Agencja Energetyczna i inni analitycy przewidują, że w najbliższych latach wyprzedzi on ropę naftową jako główne źródło energii.

Węgiel odgrywa zatem wyjątkową rolę w wojnie z globalnym ubóstwem energetycznym, zmierzającej do poprawy dostępu do taniej elektryczności w oparciu o wykorzystanie aktualnie dostępnych zaawansowanych technologii wpływających na poprawę szkodliwych emisji. Węgiel ma zasadnicze znaczenie dla ludzkiego zdrowia i dobrobytu, a także czystego środowiska.

"Po przekształceniu w energię elektryczną i syntetyczny gaz ziemny węgiel stanowi podstawowe rozwiązanie środowiskowe na dużą skalę - dodał Boyce. - Energia i syntetyczny gaz ziemny uzyskiwany z węgla mogą wyeliminować powszechne wycinki lasów przy pozyskiwaniu biomasy, a także wyniszczające skutki ubóstwa energetycznego". Dzięki swojej gęstości, dostępności i przystępności cenowej węgiel jest wyjątkowym paliwem przyszłości.

"Dążenie przez niektóre podmioty do ograniczenia wykorzystania węgla i nadania energii cech towaru deficytowego i drogiego to myślenie krótkowzroczne, krzywdzące ludzi i środowisko - powiedział Boyce. - Musimy zdać sobie sprawę z olbrzymich korzyści zdrowotnych i środowiskowych wynikających z zażegnania ubóstwa energetycznego, pozbycia się zanieczyszczenia powietrza wewnątrz domów i szerszego dostępu do taniej energii. Wszyscy ludzie na świecie zasługują, aby żyć na takim poziomie jak mieszkańcy krajów rozwiniętych. Używajmy zatem więcej energii w sposób bardziej ekologiczny każdego dnia".

Zalety węgla pod względem realizacji tych potrzeb widoczne są na całym świecie:

- W Stanach Zjednoczonych węgiel odpowiada za wytworzenie blisko 40% energii elektrycznej. W stanach, które nie korzystają z węgla opłaty za prąd są ponad 50% wyższe w stosunku do tych, które w znacznym stopniu korzystają z węgla przy produkcji energii. Wysokie koszty energii tworzą regresywny podatek dla Amerykanów, jako że gospodarstwa domowe o niskich dochodach wydają znacznie większą część swoich dochodów na opłacenie rachunków za prąd. Charakterystyka środowiskowa węgla ciągle się poprawia: ilość węgla wykorzystywanego do produkcji energii wzrosła od roku 1970 o przeszło 170%, podczas gdy podstawowe emisje elektrowni spadły o blisko 90% w przeliczeniu na jednostkę energii.

Idąc dalej, spółka Peabody uważa, że polityka Stanów Zjednoczonych powinna uznać rolę węgla w produkcji niskonakładowej energii, chroniąc elektrownie węglowe przed nadmierną kontrolą prawną, która prowadzić może do zbyt wczesnego ich wycofania i skoku opłat za energię. Należy także wspierać rozwój nowych, wydajnych elektrowni węglowych korzystających z nowoczesnych technologii, jednocześnie inwestując w badania i rozwój technologii jutra.

- Liderem pod względem światowego eksportu węgla jest Australia. Surowiec ten jest drugim co do wielkości towarem eksportowym tego kraju. Odgrywa on zasadniczą rolę w tworzeniu miejsc pracy i decyduje o kondycji gospodarki, generując każdego roku obroty rzędu 43 mld USD (wyniki badań Królewskiego Instytutu Technologii w Melbourne - RMIT University). Węgiel jest także najtańszym z paliw wykorzystywanych do produkcji energii elektrycznej.

W czasach kiedy australijskie rodziny i przedsiębiorstwa odczuwają skutki wymagających celów środowiskowych i podatków, niezwykle istotne jest aby nowe władze otrzymywały wsparcie w dążeniu do zakończenia nieudanego programu wprowadzenia podatku węglowego, obniżenia zakładanego poziomu wykorzystania źródeł odnawialnych, zmniejszenia kosztów energii elektrycznej, przywrócenia miejsc pracy i wzmocnienia konkurencyjności kraju w regionie austro-azjatyckim.

- Zapotrzebowanie na węgiel w Chinach rośnie w związku z coraz większym wykorzystaniem go przy produkcji energii, gdzie przekształcany jest w gaz ziemny, paliwa transportowe i chemikalia, napędzając tym samym najszybciej rozwijającą się gospodarkę świata. Chiny planują obniżyć bezpośredni koszt wykorzystania węgla w zastosowaniach domowych i komercyjnych, jednocześnie zwiększając znacząco wykorzystanie w elektrowniach i instalacjach energetycznych opartych o konwersję. Władze kraju zastępują starsze elektrownie węglowe zaawansowanymi jednostkami, korzystając z syntetycznego gazu węglowego w szeregu zastosowań. Podejście takie, wraz z zainstalowaniem na elektrowniach systemów kontrolujących emisje i wymianą starszych zakładów na nowoczesne technologie, przypomina działania podejmowane w ostatnim 50-leciu przez Stany Zjednoczone.

"Świat nadal wykorzystuje węgiel, aby sprostać największym wyzwaniom energetycznym i gospodarczym. Niemniej jednak, potrzebujemy znacznie szerzej zakrojonych działań, aby poprawić dostęp do taniej energii przyjaznej rodzinom, napędzającej gospodarkę i pomagającej miliardom ludzi wydostać się z ubóstwa energetycznego - stwierdził Boyce. - Potrzebujemy także nowej strategii w zakresie racjonalnej polityki środowiskowej. W naszej opinii właściwym kierunkiem jest szersze zastosowanie zaawansowanych technologii jak np. kotły nadkrytyczne opalane węglem, które prowadzą do dalszego ograniczenia emisji. W dłuższej perspektywie, dzięki badaniom i rozwojowi w zakresie technologii nowej generacji możliwe jest osiągnięcie docelowego poziomu emisji węglowych bliskiego zeru".

Zaawansowane technologie węglowe stosowane są już dziś, włączając wysokowydajne nadkrytyczne kotły węglowe, najnowocześniejsze systemy kontroli emisji oraz sposoby konwersji węgla na paliwo gazowe. Decydującym krokiem dla poprawy poziomu emisji na świecie jest szersze zastosowanie istniejących technologii.

Technologie jutra, jak np. instalacje do przechwytywania, wykorzystywania i magazynowania dwutlenku węgla ze spalin wymagają znacznie większych nakładów badawczych i inwestycyjnych, w tym większej współpracy sektora prywatnego i publicznego w zakresie badań i rozwoju, a także nowych i udoskonalonych przepisów pozwalających na magazynowanie dwutlenku węgla.

Główne elementy kampanii "Advanced Energy for Life" to: cyfrowy program edukacyjny podkreślający powszechnie występujące korzyści płynące z dostępu do niedrogiej energii oraz kluczową rolę jaką energia węglowa może odgrywać przy rozwiązywaniu światowych problemów energetycznych; instytut badawczy, który opracuje i rozpowszechni badania i strategiczny kapitał intelektualny; oraz bezpośrednia współpraca z władzami, instytucjami i innymi podmiotami zainteresowanymi w zakresie działań ukierunkowanych na poprawę dostępu do energii elektrycznej i rozszerzenie prac nad rozwojem zaawansowanych technologii i ich wykorzystania.

"Advanced Energy for Life" to kampania mająca na celu szerzenie informacji i wsparcia w zakresie przeciwdziałania niedostatkom energetycznym, poprawy dostępu do taniej energii oraz jakości emisji przy użyciu zaawansowanych ekologicznych technologii węglowych.

Dołącz do kampanii. Odwiedź naszą stronę internetową pod adresem AdvancedEnergyForLife.com oraz nasze profile na portalach Facebook, YouTube, Tumblr, Google+ oraz Vine. W serwisie Twitter znajdziesz nas pod nazwą @AdvancedEnergy.

Źródło: Peabody Energy

KONTAKT: