Nauka i technologie

Shanghai Electric wspiera zrównoważony rozwój na świecie, prezentując innowacyjne rozwiązania w zakresie zielonej energii podczas ceremonii otwarcia China Corner w ramach COP 28

15.12.2023, 08:52aktualizacja: 15.12.2023, 08:55

DUBAJ, ZEA,14 grudnia 2023 r. /PRNewswire/ -- Spółka Shanghai Electric (SEHK:2727, SSE:601727) uczestniczyła w ceremonii otwarcia China Conference w ramach 28. Konferencji stron Ramowej konwencji ONZ w sprawie zmian klimatu (COP28), która odbyła się w Dubaju w Zjednoczonych Emiratach Arabskich w dniach 30 listopada - 12 grudnia 2023 r. Odbywające się podczas konferencji wydarzenie towarzyszące pt. „The Ecological Civilization and Beautiful China Practice” („Ekologiczna cywilizacja a piękna praktyka Chin”) stanowiło okazję do pokazania światu wiodącej roli spółki w zarządzaniu kwestiami klimatycznymi i zrównoważonym rozwoju.

Komentarz Qiu Minghua, zastępcy dyrektora generalnego Shanghai Electric Power Plant Engineering Company, podczas wydarzenia: „W obecnym kluczowym momencie dla globalnego zarządzania kwestiami klimatycznymi Shanghai Electric dostarcza innowacyjne proekologiczne rozwiązania dla coraz szerszego grona firm i przedsiębiorstw przemysłowych. Zamierzamy z determinacją dążyć do prowadzenia wzajemnie satysfakcjonującej współpracy z naszymi partnerami z myślą o tworzeniu wspólnej zielonej przyszłości opartej na zrównoważonym rozwoju”.

Shanghai Electric konsekwentnie realizuje swoje cele w zakresie ESG (E - środowisko naturalne, S - społeczeństwo, G - ład korporacyjny), promując strategię rozwojową 4+2+X, która skupia się na nowych sektorach gospodarki bazujących na nowoczesnych technologiach ze szczególnym uwzględnieniem kompleksowych rozwiązań łączących energetykę wiatrową, solarną i wodorową oraz magazynowanie energii. Głównym celem strategii jest redukcja emisji CO2 związanych z produkcją energii i działalnością przemysłową oraz aktywne budowanie trójwymiarowego zeroemisyjnego parku przemysłowego, stanowiącego kompleksowe rozwiązanie - obejmujące wszystkie aspekty, od projektu po wykonanie - w zakresie zielonych zakładów ekologicznych posiadających linie produkcyjne zapewniające lepszą efektywność energetyczną. Wśród najważniejszych inteligentnych rozwiązań dla przemysłu, jakie w tym roku wprowadziła Shanghai Electric, należy wymienić rozwiązanie łączące energetykę wiatrową i solarną oraz magazynowanie i dystrybucję energii (Integrated Wind, Solar, Storage and Distribution Solution), a także Energy Carbon Smart Butler. Stanowią one fundament zobowiązań spółki w obszarze ESG.

Shanghai Electric uczestniczyło w realizacji kilku kluczowych inwestycji wpisujących się w strategię Dubaju w obszarze czystej energetyki, która zakłada, że do 2050 r. kraj w 75% będzie zaspakajał swoje potrzeby energetyczne z czystych źródeł. Jednym z takich projektów w Dubaju jest budowa elektrowni skoncentrowanej energii słonecznej (CSP) o mocy 700MW oraz Noor Energy 1 - projekt generalnego wykonawstwa (EPC) elektrowni fotowoltaicznej o mocy 250MW, będącej wspólną inwestycją Saudi International Electricity and Water Company (ACWA Power), Funduszu Jedwabnego Szlaku (Silk Road Fund) oraz Urzędu Energii Elektrycznej i Gospodarki Wodnej w Dubaju.

Noor Energy 1, największa na świecie elektrownia skoncentrowanej energii słonecznej - położona w sektorze 4 parku solarnego Mohammed bin Rashid Al Maktoum Solar Park - łączy nowoczesne technologie termicznej wieży słonecznej i rynny parabolicznej, wyznaczając nowy standard międzynarodowy pod względem wysokości wieży CSP i największej pojemności magazynowania energii cieplnej. Po ukończeniu elektrownia dostarczać będzie ekologiczną energię do 320 tys. gospodarstw domowych, ograniczając emisję CO2 o 1,6 mln ton w skali roku.

W przyszłości Shanghai Electric zamierza dalej prowadzić prace nad wysokiej jakości urządzeniami charakteryzującymi się proekologicznością i niskoemisyjnością, jednocześnie realizując kolejne międzynarodowe projekty energetyczne, które zachęcą jeszcze więcej partnerów z całego świata, by wspólnie działać na rzecz zrównoważonego rozwoju, promować globalne działania zarządcze w obszarze klimatu i dążyć do bardziej ekologicznej przyszłości dla wszystkich.

Zdjęcie - https://mma.prnewswire.com/media/2300923/Qiu_Minghua_shares_Shanghai_Electric_s_green_energy_innovations_at_COP28_s_China_Corner_opening_cere.jpg

Logo - https://mma.prnewswire.com/media/1800747/logo_new_Logo.jpg

Źródło: Shanghai Electric