Nauka i technologie

Stanowisko MŚ ws. organizacji Biegu Rzeźnika (komunikat)

20.05.2016, 16:28aktualizacja: 20.05.2016, 16:28

- MŚ informuje:

Minister Środowiska nie zakazał organizacji Biegu Rzeźnika. Minister utrzymał w mocy decyzję dyrektora Bieszczadzkiego Parku Narodowego, która zezwala na organizację biegu. Z uwagi na bezpieczeństwo uczestników biegu i odwiedzających Park w tym czasie turystów oraz konieczność ochrony przyrody Bieszczadzkiego Parku Narodowego dyrektor wprowadził ograniczenia dotyczące liczby uczestników Biegu, względem lat ubiegłych, w stosunku do złożonego przez organizatora wniosku. Należy podkreślić, że Fundacja Bieg Rzeźnika, organizator biegu, w grudniu 2015 r. rozpoczęła nabór na imprezę bez jakichkolwiek uzgodnień z Bieszczadzkim Parkiem Narodowym, względem zwiększenia liczby uczestników i wydłużenia, tras w stosunku do roku poprzedniego. Dopiero po zamknięciu naboru, po wielokrotnych monitach dyrekcji Bieszczadzkiego Parku Narodowego, w marcu 2016 r. organizator wystąpił do Dyrektora Parku z wnioskiem o wyrażenie zgody na organizację Biegu, stawiając Dyrektora przed faktem dokonanym. Propozycja organizatora Biegu znacznie przekraczała zeszłoroczne liczby uczestników Biegu Rzeźnika.

Wniosek Fundacji Bieg Rzeźnika Dyrektor Parku konsultował z Radą Naukową Bieszczadzkiego Parku Narodowego, która wyraziła negatywne stanowisko odnośnie jego organizacji, proponując jeszcze większe ograniczenie liczby uczestników niż decyzja dyrektora Bieszczadzkiego Parku Narodowego.

Odwołanie Fundacji Bieg Rzeźnika od decyzji dyrektora Bieszczadzkiego Parku Narodowego nie zawierało żadnych merytorycznych podstaw pozwalających Ministrowi Środowiska na zmianę rozstrzygnięcia. Argumenty podniesione przez dyrektora Bieszczadzkiego Park Narodowego w uzasadnieniu decyzji, zdaniem Ministra Środowiska były merytorycznie słuszne i poparte odpowiednim materiałem dowodowym (monitoring stanu przyrody Parku, monitoring ruchu turystycznego, informacja o kosztach ponoszonych na remonty i utrzymanie szlaków turystycznych oraz utrzymanie sanitariatów). Łączny koszt remontu szlaków turystycznych w okolicy Tarnicy w latach 2014 - 2015 wyniósł ok 1 mln zł. Organizator ponosił koszty zakupu biletów wstępu do Bieszczadzkiego Parku Narodowego dla uczestników Biegu, natomiast rokrocznie występowały trudności z egzekwowaniem opłat za wstęp do Parku i za parkowanie pojazdów od osób towarzyszących biegaczom. Sam bieg jest przedsięwzięciem komercyjnym i potencjalnie dochodowym dla organizatora, a organizacja imprezy na terenie Parku powodowała minimalizację kosztów. Organizator biegu składając wniosek o wyrażanie zgody na organizację imprezy sportowo-rekreacyjnej w parku narodowym, nie wylegitymował się zgodą na organizację imprezy masowej, która nakłada na niego szereg obowiązków.

Ponadto z doświadczeń z ubiegłych lat wynika, że organizator biegu nie przestrzega ustalonych reguł, bowiem w 2015 r. wbrew zakazowi przebywania uczestników biegu na terenie Bieszczadzkiego Parku Narodowego nocą, rejestratory zanotowały obecność ok. 215 osób, w godzinach 2-4 w nocy. Stale wzrasta także liczba uczestników biegu, co nie pozostaje bez wpływu na przyrodę Bieszczadzkiego Parku Narodowego.

Warto także podkreślić, że rocznie w Polsce odbywa się 146 biegów górskich w tym także w parkach narodowych, np. Maraton Karkonoski (Karkonoski Park Narodowy), Bieg Granią Tatr (Tatrzański Park Narodowy), Maraton Gór Stołowych (Park Narodowy Gór Stołowych), Festiwal Biegów Alpejskich, Górska Triada (Babiogórski Park Narodowy). We wszystkich parkach narodowych trasy biegów oraz liczba uczestników są ustalane uprzednio (przed rozpoczęciem organizacji i naboru na imprezę) w uzgodnieniu z poszczególnymi parkami narodowymi.

Mając na uwadze tradycję organizacji Biegu Rzeźnika, w porozumieniu z Państwowym Gospodarstwem Leśnym Lasy Państwowe wyznaczane są alternatywne trasy Biegu o podobnym stopniu trudności na terenie zarządzanym przez Lasy Państwowe.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ mkz/

Data publikacji 20.05.2016, 16:28