Nauka i technologie

Trzeci dzień Kongresu ESG: sukces zielonej transformacji wymaga współpracy wszystkich Polaków

05.11.2021, 12:00aktualizacja: 05.11.2021, 12:03

Integracja działań rządu, samorządów i nauki we wspieraniu polskich przedsiębiorstw inwestujących w zielone technologie jest tematem trzeciego, ostatniego dnia Kongresu ESG – Polska Moc Biznesu. „Transformacja energetyczna jest faktem, ale najbliższe lata zdecydują, czy przyczyni się ona do awansu naszej gospodarki do pierwszej ligi globalnych liderów innowacji” – przekonywali podczas spotkania z mediami przedstawiciele Polskiego Funduszu Rozwoju i Narodowego Centrum Badań i Rozwoju.

Szacuje się, że w obecnym dziesięcioleciu Europa będzie potrzebować dodatkowych inwestycji w wysokości 350 mld euro rocznie, aby osiągnąć planowaną redukcję emisji do 2030 r. w samych systemach energetycznych, a ponadto dodatkowych 130 mld euro na osiągnięcie innych celów środowiskowych. Znaczna część tych projektów planowana, bądź realizowana jest w Polsce, zarówno ze względu na jej potencjał demograficzny i ekonomiczny, jak i wciąż wysoki udział paliw kopalnych w krajowym miksie energetycznym.

„Od wielu lat zmagamy się z problemem >>szklanego sufitu<<, który w dobie dynamicznego wzrostu zapotrzebowania na innowacyjne, zielone technologie widocznie hamuje rozwój gospodarki Polski. Posiadamy wielu utalentowanych naukowców i wynalazców, którzy wobec braku perspektyw i trudności z dotarciem do inwestorów zasilają potencjał zagranicznych korporacji. Najwyższa pora, aby Polska stała się atrakcyjnym miejscem dla prowadzenia badań i komercjalizacji ich wyników” – podkreślał na spotkaniu z dziennikarzami Bartłomiej Pawlak, wiceprezes Polskiego Funduszu Rozwoju.

Realizacja tego celu jest tematem przewodnim trzeciego dnia Kongresu ESG – Polska Moc Biznesu. Organizowane przez Fundację Pozytywnych Idei oraz Fundację Czyste Powietrze wydarzenie stanowi nową platformę wymiany myśli i poglądów dotyczących rozwoju gospodarczego, służącej wspólnemu wypracowaniu wizji polskiego społeczeństwa w dynamicznie zmieniającym się świecie. Patronat honorowy nad kongresem objął premier Mateusz Morawiecki.

„Dotychczas poszczególne instytucje publiczne, takie jak PFR czy NCBR, pracowały oddzielnie, a ich aktywność ograniczały określone ramy ustawowe. Wyzwania klimatyczne i energetyczne stojące przed polską gospodarką skłaniają nas teraz do zwarcia szeregów i zacieśnienia współpracy. Bez zaangażowania wszystkich stron – rządowej, samorządowej, społecznej, Polska nie będzie w stanie wykonać koniecznego skoku cywilizacyjnego” – mówił dr inż. Wojciech Kamieniecki, dyrektor NCBR.

Spotkanie z mediami zakończyło uroczyste podpisanie porozumienia o współpracy na rzecz rozwoju technologii proekologicznych i środowiskowych pomiędzy Narodowym Centrum Badań i Rozwoju, Polskim Funduszem Rozwoju oraz PFR Ventures. Trzy instytucje zadeklarowały dążenie do budowy uzupełniającej się oferty wspierającej rozwój zielonych technologii w Polsce, dzięki której ich twórcy znajdą partnera po stronie sektora publicznego na każdym etapie rozwoju.

Porozumienie wpisuje się w narrację wszystkich debat i dyskusji, które wypełniają dzisiejszy harmonogram Kongresu ESG – Polska Moc Biznesu. Wśród poruszanych tematów znajdują się m.in. właściwe szacowanie szans i zagrożeń dla gospodarki oraz bezpieczeństwa energetycznego Polski, perspektywy rozwoju elektromobilności czy wpływ zielonej transformacji na przemiany zachodzące na terenach wiejskich. W kolejnych panelach uczestniczą m.in. Anna Moskwa, minister klimatu i środowiska, Bartłomiej Orzeł, pełnomocnik Prezesa Rady Ministrów ds. czystego powietrza oraz Marek Chraniuk, prezes zarządu PKP Intercity.

W oficjalnych i kuluarowych dyskusjach biorą również udział przedstawiciele organizacji pozarządowych, inicjatyw społecznych, instytucji naukowych i przedsiębiorstw – tak publicznych, jak i prywatnych. Podobnie jak w tematach społecznych i gospodarczych, którym poświęcone były kolejno pierwszy i drugi dzień Kongresu, tak w obszarze środowiska ambicją organizatorów jest znalezienie szerokiego konsensusu wokół działań wspierających rozwój Polski w przyszłości.

„Zainicjowane przez nas rozmowy o społecznej odpowiedzialności biznesu dadzą impuls do pozytywnych zmian. Uważamy, że dialog i współpraca są dziś tym fundamentem, na którym mamy szansę zbudować przyjazną i dbającą o swoich mieszkańców Polskę” – deklaruje Artur Beck, współorganizator wydarzenia.

Wszystkie debaty w ramach Kongresu ESG – Polska Moc Biznesu można obejrzeć na stronie internetowej organizatora.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 05.11.2021, 12:00