Nauka i technologie

Wspólnie z Invest in Poznan: firma produktowa SOFTSWISS przeprowadzi hackathon dla młodych specjalistów

25.04.2023, 12:56aktualizacja: 25.04.2023, 13:00

SOFTSWISS (1)
Poznań jest pierwszym miastem na terenie Polski, w którym międzynarodowa firma produktowo-technologiczna SOFTSWISS otworzyła swoje centrum programistyczne. 2022 rok poświęciła aktywnemu poszukiwaniu nowych pracowników (polski oddział w tym czasie powiększył się o 75% i zatrudnia już ponad 300 pracowników). W tym roku firma planuje poświęcić uwagę projektom społecznym, nawiązywaniu przyjaznych stosunków z uniwersytetami, lokalnymi wspólnotami zawodowymi i władzami miast. Wsparcie w tej dziedzinie SOFTSWISS otrzymała już od Biura Obsługi Inwestorów „Invest in Poznan”.

„Przeprowadziliśmy wspólne spotkanie, omówiliśmy nasze możliwości i otrzymaliśmy od kolegów zapewnienie o tym, że branża IT jest obecnie jedną z najbardziej priorytetowych dla miasta. I nasze pragnienie, jako wiodącego światowego producenta oprogramowania, żeby współpracować z lokalnymi uczelniami wyższymi zostało usłyszane i podtrzymane - opowiada Natalia Perkowska, Head of Talent Acquisition firmy SOFTSWISS. - Wielką radość przyniesie nam bycie pożytecznymi dla miasta, które stało się dla naszych pracowników prawdziwym domem. W Poznaniu uczą się aktywni studenci, których potencjał możemy pomóc odkryć. W naszej firmie pracują wysoko wykwalifikowani pracownicy, którzy są gotowi, aby podzielić się doświadczeniem ze studentami, początkującymi specjalistami”.

W Poznaniu mieszka 105 000 studentów, działa też 7 uniwersytetów, na których są wydziały, związane z branżą IT. W mieście z powodzeniem funkcjonują takie inicjatywy informatyczne, jak „Konkurs o tytuł najlepszego programisty miasta Poznania”, „Kobiety w Poznańskim IT” i wiele innych. Pracownicy SOFTSWISS podkreślają, że wielka firma międzynarodowa jest otwarta na udział w podobnych projektach, szczególnie jeśli chodzi o te, związane z technologiami, programowaniem i współpracą z młodymi talentami, gotowa jest także sama organizować wydarzenia edukacyjne.

Pierwsze wydarzenie, które połączy studentów uniwersytetów technicznych w burzy mózgów dla dobra miasta, będzie miało miejsce już w maju w formie hackathonu. To konkurs grupowy, w którym studenci (przyszli specjaliści z branży IT) w przeciągu 24 godzin będą tworzyć i prezentować swoje koncepcje. Specjaliści z SOFTSWISS z kolei będą pomagać swoją ekspertyzą i wybierać najlepsze projekty. Kierownictwo ma nadzieję, że pomysł spotka się z aprobatą rektorów i władz miejskich.

Dla informacji:

SOFTSWISS - międzynarodowa firma produktowo-technologiczna z 10-letnim doświadczeniem i oficjalnymi oddziałami w Polsce, na Malcie, w Gruzji i na Białorusi. Liczba pracowników SOFTSWISS przekroczyła już 1400. SOFTSWISS jako pierwsza firma na świecie stworzyła rozwiązanie do pracy z kryptowalutami w sferze rozrywek online.

W 2022 roku firma otrzymała nagrodę SIGMA Europe w kategorii „Miejsce pracy roku” i nagrodę SIGMA CIS w kategorii „Best affiliate tracking software”. A w 2021 roku SOFTSWISS została wyróżniona nagrodami w kategoriach „Najlepsza firma roku pod względem obsługi klienta” na International Gaming Awards (IGA) i „Najlepsza obsługa klienta roku” na Starlet Awards. Pracownicy SOFTSWISS byli zwycięzcami w kategoriach: „Liderstwo”, „Produkty i innowacje” i „Pracownik roku”.

Źródło informacji: SOFTSWISS

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE