Nauka i technologie

Zaplanowany na 27 kwietnia historyczny debiut autonomicznej ligi wyścigowej z inicjatywy ASPIRE zrewolucjonizuje przyszłość sportów ekstremalnych

25.04.2024, 09:42aktualizacja: 25.04.2024, 09:44

Business Wire/Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL)
• Wyścig na torze Yas Marina Circuit obejrzy na żywo ponad 10 tys. widzów

• 4 autonomiczne samochody po raz pierwszy zmierzą się w wyścigu na tym samym torze

• Programiści obejmują rolę zawodników: 8 międzynarodowych drużyn powalczy o pulę nagród opiewającą na łączną kwotę 2,25 mln USD

• ADNOC głównym sponsorem A2RL w celu wsparcia postępu technologicznego w dziedzinie mobilności

ABU ZABI, Zjednoczone Emiraty Arabskie--(BUSINESS WIRE)-- W sobotę 27 kwietnia w Abu Zabi odbędzie się przełomowe wydarzenie, w ramach którego ponad 10 tys. widzów obejrzy na żywo pierwszy w historii, zorganizowany przez ASPIRE wyścig autonomicznej ligi wyścigowej Abu Zabi (A2RL), który odbędzie się na kultowym torze Yas Marina Circuit. Ten całkowicie nowy wyścig autonomicznych samochodów stanowi istotny krok w historii sportów motorowych i może się poszczycić największą tego rodzaju ligą na świecie.

Ta informacja prasowa zawiera multimedia. Pełna treść informacji prasowej znajduje się tutaj: https://www.businesswire.com/news/home/20240423973906/pl/.

W wyścigu zmierzy się osiem drużyn: Code19 Racing (jeden z pierwszych niezależnych podmiotów w dziedzinie wyścigów autonomicznych pojazdów z USA), Constructor University (której członkowie pochodzą ze Szwajcarii i z Singapuru), Fly Eagle (reprezentująca Pekiński Instytut Technologiczny z Chin oraz Uniwersytet Khalifa ze ZEA), HUMDA Lab (z Uniwersytetu Istvána Széchenyi'ego na Węgrzech), KINETIZ (będąca owocem współpracy Uniwersytetu Technologicznego Nanyang z Singapuru i Kintsugi ze ZEA), PoliMOVE (reprezentująca Politecnico di Milano z Włoch), UNIMORE (kolejna drużyna z Włoch, reprezentująca Uniwersytet w Modenie i Reggio Emilia) oraz drużyna z Monachijskiego Uniwersytetu Technicznego (Niemcy). Wszystkie powalczą o pulę nagród o łącznej wartości 2,25 mln USD.

Każdy z uczestniczących zespołów programistów i inżynierów zyska ekskluzywny dostęp do identycznego pojazdu Dallara Super Formula SF23, opracowanego we współpracy z Japan Race Promotions. Samochody zostaną poddane autonomizacji i wyposażone w systemy zaprojektowane i wykonane na potrzeby jazdy autonomicznej przez Instytut Innowacji Technologicznych (TII). Jedyną różnicą będzie sposób wykorzystania przez poszczególne drużyny zdolności programistycznych, algorytmów AI i specjalistycznej wiedzy w dziedzinie opracowywania oprogramowania do uczenia maszynowego w celu wyszkolenia pojazdów w zakresie sposobu jazdy. Samochody te są obecnie uznawane za najszybsze pojazdy wyścigowe w kategorii bolidów na świecie po Formule 1 i są w stanie osiągnąć prędkości nawet do 300 km/h.

Po raz pierwszy format wyścigu obejmuje jednoczesną jazdę czterech autonomicznych samochodów po torze wyścigowym - będzie to wydarzenie bez precedensu. W następstwie serii wyścigów kwalifikacyjnych w wielkim finale zmierzą się zawodnicy, którzy uzyskają najwyższe wyniki pod względem czasu i prędkości, awansując tym samym do ostatniego wyzwania zwanego Overtaking Challenge, który wyłoni ostatecznego zwycięzcę. Odbędzie się również dodatkowy wyścig zorganizowany przez Instytut Innowacji Technologicznych (TII), w którym człowiek zmierzy się ze sztuczną inteligencją w emocjonującym wyścigu autonomicznych samochodów z byłym kierowcą F1, Daniilem Kvyatem.

Faisal Al Bannai, sekretarz generalny Rady ds. badań naukowych w zakresie zaawansowanych technologii, jednostki macierzystej ASPIRE, i doradca prezydenta ZEA ds. strategicznych badań i zaawansowanych technologii, powiedział: „Poprzez przesuwanie granic technologii coraz dalej w ekstremalnych warunkach pokonujemy nowe granice w świecie nauki. Ta nowa zmiana w dziedzinie wyścigów wykorzystuje najlepsze zdolności programistyczne, algorytmy AI i biegłość w dziedzinie opracowywania oprogramowania, które to umiejętności zdecydują o przyszłości. Dzięki ich wykorzystaniu torujemy drogę, stając na czele prac badawczo-rozwojowych, aby Abu Zabi mogło stać się kluczowym światowym ośrodkiem innowacji”.

Głównym sponsorem wydarzenia jest firma ADNOC, która zapewni kluczowe wsparcie, podkreślając tym samym powszechny entuzjazm wobec postępów w dziedzinie technologii wyścigów autonomicznych pojazdów. Dr Sultan Al Jaber, minister przemysłu i zaawansowanych technologii ZEA oraz dyrektor zarządzający i dyrektor generalny grupy ADNOC, dodał: „Podążając ścieżką ku przyszłości przemysłowej ZEA, zachowujemy niezachwiane zobowiązanie do tworzenia wartości w kraju oraz dokonywania postępów technologicznych. A2RL stanowi wyraz naszego zaangażowania na rzecz integracji nowatorskich technologii, w tym AI, konkurencyjności w zakresie jazdy oraz wzrostu gospodarczego we wszystkich sektorach. Od kilkudziesięciu lat ADNOC inwestuje w najnowsze technologie i innowacje, od sterowni po zarząd, pragnąc dostarczać nowoczesną energię wspomagającą codzienne życie”.

Organizator A2RL, dyrektor generalny ASPIRE, Stephane Timpano, powiedział: „A2RL to więcej niż po prostu wyścig - to platforma umożliwiająca testowanie i optymalizację technologii autonomicznych pojazdów w celu zwiększenia bezpieczeństwa i niezawodności na drogach. Dzięki wsparciu lokalnych i międzynarodowych partnerów przyszłość mobilności staje się coraz bliższa”. Pierwszy wyścig spotkał się z zainteresowaniem szerokiego wachlarza sponsorów, z których każdy wniósł wiedzę fachową oraz zasoby, pragnąc zagwarantować pomyślny rozwój najnowocześniejszych samochodów autonomicznych. Wiodący partnerzy, w tym Du, DMT, AWS oraz Mubadala, odegrali istotną rolę w opracowaniu wydarzenia, a partnerzy medialni, w tym Motorsports, Inc. Arabia, FastCompany Middle East i What’s On, zadbali o popularyzację A2RL.

Partnerzy techniczni, w tym Dallara, Danisi Engineering, Meccanica 42, Kistler, Seyond, Eventagrate, Live in Five, Focal Point VR oraz Vislink, zapewnili specjalistyczną wiedzę w celu wsparcia innowacyjnego charakteru wydarzenia oraz zwiększenia standardów w zakresie osiągów.

Ekskluzywna Strefa dla Fanów zapewni znakomite wrażenia zarówno dla rodzin, jak i fanów sportów motorowych oraz entuzjastów nowinek technologicznych. Dzięki szeregowi specjalnie opracowanych wydarzeń goście będą mieli okazję zanurzyć się w świat nowatorskich technologii i gier, w tym doświadczyć fascynującej strefy VR i zwiedzić muzeum AI nazwane „Raceum”. 27 kwietnia od godz. 16:00 (GST) młodzi uczniowie uczestniczący w konkursie STEM zorganizowanym w ramach A2RL zaprezentują swoje umiejętności programistyczne w autonomicznych samochodach wyścigowych w skali 1:8. W tym emocjonującym wyzwaniu zmierzy się 18 szkół. Wieczór zakończy się o 23:00 (GST) ceremonią wręczenia nagród, pokazem fajerwerków, pokazem dronów oraz koncertem, który poprowadzi DJ Andre Soueid.

Osoby, które nie będą mogły osobiście wziąć udziału w wydarzeniu, mogą obejrzeć transmisję wyścigu na żywo za pomocą kilku kanałów, m.in. oficjalnych kanałów A2RL w serwisach YouTube oraz Twitch, motorsport.tv i w aplikacji A2RL. Zainteresowani są proszeni o odwiedzenie strony internetowej A2RL i śledzenie kanałów w mediach społecznościowych, w których zamieszczane będą aktualne informacje na temat programu wydarzenia oraz szczegóły dotyczące możliwości obejrzenia wyścigu w poszczególnych regionach.

Debiutanckie wydarzenie A2RL jest częścią Tygodnia Mobilności Abu Zabi, który potrwa od 24 kwietnia do 1 maja.

Źródło: AETOSWire

Wersja źródłowa dostępna na businesswire.com: https://www.businesswire.com/news/home/20240423973906/pl/.

Źródło: Abu Dhabi Autonomous Racing League (A2RL)

KONTAKT:

Jennifer Dewan

dyrektor wyższego szczebla ds. komunikacji

e-mail: Jennifer.dewan@tii.ae

Źródło informacji: Business Wire