Beneficjenci i przegrani ukraińskiego kryzysu (zlecone)

09.04.2014, 14:26aktualizacja: 09.04.2014, 14:26

To prawie pewne, że beneficjentem kryzysu ukraińskiego nie jest Rosja, która straciła i w dłuższej perspektywie będzie na nim tracić pod każdym względem (politycznym, gospodarczym, wizerunkowym). W naszej opinii tymi, którzy zyskują na sytuacji za wschodnią granicą są: prowadząca suchotniczy polityczny żywot Platforma Obywatelska, która zyskała "świeży dopływ tlenu" i skoczyła w sondażach poparcia oraz korporacyjna Ameryka, która zaciera ręce, gdyż jest okazja do zarobienia na przetargach zbrojeniowych w tej części Europy. Można by pozostawić to bez komentarza, gdyby nie jedno "ale"... Otóż to, co dobre dla PO i korporacyjnej Ameryki, niekoniecznie musi być korzystne dla Polski.

Ameryka, której związki ekonomiczne z Rosją nie są tak silne, jak Europy Zachodniej (obroty 10-krotnie mniejsze), może dużo więcej zarobić na przyszłych zbrojeniach, niż stracić na ewentualnych sankcjach rosyjskich, i dlatego zdecydowała, że z Rosją należy obchodzić się ostro, tworzyć klimat zagrożenia, sugerować sojusznikom "militarne wzmożenie". Na niebie, nie wiedzieć w jakim celu, fruwają amerykańskie F-16, a Joe Biden obiecał już elementy tarczy antyrakietowej w Polsce. "Eksperci" nie biorą pod uwagę rzeczywistej, kiepskiej sytuacji ekonomicznej Rosji - jej budżet obronny jest 10-krotnie niższy od USA, nie ma więc najmniejszych szans w jakimkolwiek konflikcie z państwem-członkiem NATO. Czy to oznacza, że krytyka Rosji jest bezpodstawna? Wręcz przeciwnie, tylko nie można pozwolić, aby obserwator odniósł wrażanie, iż ta krytyka wypływa z "trzewi" amerykańskich wartości, bo stoi za nią tylko pospolity interes. Na kryzysie skorzystała również Platforma Obywatelska. Sztucznie podsycana przez rządzących i kreowana atmosfera nieuniknionej wojny z udziałem Polski jest dla niej kołem ratunkowym dla wciąż spadających słupków sondażowych. W obliczu "wroga pukającego do bram" bledną problemy kolejek do lekarza, marności oświaty, bezrobocia absolwentów.

Prawdą jest, że w tym konflikcie Rosja odgrywa rolę szwarccharakteru, ale nie pozwólmy sobie wmówić, że naprzeciwko niej stanęły zastępy aniołów. Całość informacji znajdą Państwo na stronie: http://www.kancelaria-skarbiec.pl/publikacje/ukraina.html.

Logo dostępne pod adresem:

KONTAKT:

Milena Malczyk

tel. (22) 586 40 17

e-mail: milena.malczyk@portal-skarbiec.com

Źródło informacji: Mec. Robert Nogacki, Właściciel Kancelarii Prawnej Skarbiec

UWAGA! Za treść informacji zleconych PAP nie ponosi odpowiedzialności (ZLECONE PAP).

Data publikacji 09.04.2014, 14:26
Źródło informacji PAP