COSME: 2,3 miliarda euro na rzecz konkurencyjności MŚP w ciągu najbliższych siedmiu lat

21.11.2013, 18:45aktualizacja: 21.11.2013, 18:45

Komisja Europejska oświadczyła w czwartek, 21 listopada, że z zadowoleniem odebrała wiadomość o przyjęciu przez Parlament Europejski programu COSME. Celem COSME jest ułatwienie dostępu do kredytu, co obecnie stanowi problem dla małych przedsiębiorstw. Z budżetem rzędu 2,3 miliarda euro na lata 2014-2020, Program na rzecz konkurencyjności małych i średnich przedsiębiorstw (COSME) zapewni np. instrument gwarancyjny dla pożyczek udzielanych małym i średnim przedsiębiorstwom (MŚP) aż do kwoty 150 000 euro.

Przewiduje się, że od chwili obecnej do roku 2020 z programu skorzysta 330 000 firm z UE. Oprócz tego, COSME będzie w następujący sposób wspierał przedsiębiorców i obywateli:

1) przedsiębiorcy skorzystają z łatwiejszego dostępu do rynków wewnątrz i poza UE,

2) obywatele, którzy chcą założyć własną działalność, ale obecnie mają problemy związane z założeniem lub prowadzeniem własnej działalności gospodarczej, będą mogli skorzystać z dostosowanych do ich potrzeb usług i pomocy,

3) władze państw członkowskich UE uzyskają lepsze wsparcie dla działań zmierzających do opracowania i realizacji skutecznych reform polityki dotyczącej MŚP.

Wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej Antonio Tajani, pełniący funkcję komisarza ds. przemysłu i przedsiębiorczości, powiedział: "Jestem bardzo zadowolony z decyzji podjętej przez Parlament Europejski, ponieważ jest to wynik wielu miesięcy ciężkiej pracy instytucji UE. Jesteśmy bardzo zaangażowani w pomoc przedsiębiorczości w Europie, a w szczególności małym i średnim przedsiębiorstwom, ponieważ stanowią one podstawę gospodarki UE, zapewniając 85% nowych miejsc pracy. Mając to na uwadze, COSME ułatwi funkcjonowanie MŚP dzięki zapewnieniu pomocy w dostępie do finansów; co jest kluczową kwestią dla MŚP w UE".

Więcej informacji (http://ec.europa.eu/enterprise/initiatives/cosme/index_en.htm)

Wywiad z wiceprzewodniczącym Tajani: "COSME ułatwi dostęp do kredytu dla małych przedsiębiorstw" (http://ec.europa.eu/enterprise/magazine/articles/smes-entrepreneurship/article_11090_en.htm)

Informacje o COSME

Celem COSME jest wzmocnienie konkurencyjności i stabilności przedsiębiorstw w UE, poprzez wspieranie kultury przedsiębiorczości oraz promocję tworzenia oraz rozwoju MŚP. Celem inicjatywy jest poprawa:

- dostępu do finansowania dla MŚP,

- dostępu do rynków na terenie Unii, jak również na całym świecie,

- warunków ramowych dla przedsiębiorstw,

- kultury przedsiębiorstw oraz przedsiębiorczości.

1. Dostęp do finansowania: Prawie 1,4 miliarda euro z całego budżetu COSME wynoszącego 2,3 miliarda jest przeznaczone na pożyczki i kapitał wysokiego ryzyka (ang. venture capital) uzupełniający programy finansowania na poziomie krajowym:

- instrument pożyczkowy udostępni MŚP bezpośrednie gwarancje oraz inne umowy dotyczące podziału ryzyka z pośrednikami finansowymi - takimi jak banki, wspólne gwarancje oraz fundusze kapitału wysokiego ryzyka - do zabezpieczenia pożyczek aż do kwoty 150 000 euro.

- instrument kapitałowy dla inwestycji rozwojowych udostępni MŚP komercyjne kapitałowe finansowanie zwrotne, głównie w formie kapitału wysokiego ryzyka, uzyskanego przy wsparciu pośredników finansowych.

2. Dostęp do szeregu rynków obejmuje konkretne wsparcie biznesowe udostępniane zwłaszcza przez Enterprise Europe Network (sieć ośrodków wspierających MŚP; http://een.ec.europa.eu/). Będzie ono zorientowane na umiędzynarodowienie MŚP, ułatwienie rozszerzania działalności gospodarczej i współpracę transgraniczną. Punkty informacji patentowej (ang. IPR Helpdesk) dostępne są także w Europie, Chinach (http://ec.europa.eu/enterprise/magazine/articles/mission-growth-international-issues/article_11062_en.htm) oraz w regionie ASEAN (Stowarzyszenie Narodów Azji Południowo-Wschodniej; http://ec.europa.eu/enterprise/magazine/articles/smes-entrepreneurship/article_11072_en.htm) i Mercosur (Wspólny Rynek Południa; http://ec.europa.eu/enterprise/magazine/articles/mission-growth-international-issues/article_11092_en.htm).

3. Poprawa warunków ramowych zostanie osiągnięta poprzez wspieranie wdrożenia polityki UE dotyczącej MŚP, ograniczenie procedur administracyjnych lub konkretne ukierunkowanie na niektóre sektory z dużą ilością MŚP, w których powstają nowe miejsca pracy.

4. Promocja przedsiębiorczości (http://ec.europa.eu/enterprise/magazine/articles/smes-entrepreneurship/article_11078_en.htm) będzie obejmować rozwijanie umiejętności przedsiębiorczych oraz podejścia do przedsiębiorczości, zwłaszcza wśród nowych przedsiębiorców, osób młodych oraz kobiet, jak również prowadzenie programu wymiany Erasmus dla przedsiębiorców(1).

Oczekuje się, że program pomoże ok. 330 000 firm w uzyskaniu kredytu, dzięki czemu będą mogły powstać, lub zostaną zachowane, setki tysięcy miejsc pracy oraz powstaną nowe produkty biznesowe, usługi lub procesy.

COSME opiera się na sukcesie aktualnie realizowanego Programu ramowego na rzecz konkurencyjności i innowacji (CIP).

(1)Patrz: http://www.erasmus-entrepreneurs.eu/.

KONTAKT:

Carlo Corazza

tel. +32 2 295 17 52

e-mail: Carlo.Corazza@ec.europa.eu

@ECspokesCorazza

Sara Tironi

tel. +32 2 299 04 03

e-mail: Sara.Tironi@ec.europa.eu

Źródło informacji: Unia Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu (DG ENTR)

Data publikacji 21.11.2013, 18:45
Źródło informacji PAP