Prace nad planem dla europejskiego sektora obronnego

03.03.2014, 14:00aktualizacja: 03.03.2014, 14:00

Ustalanie planu dla europejskiego przemysłu obronnego będzie celem rozmów na wysokim szczeblu, które odbędą się 4 marca w Brukseli - poinformowała Komisja Europejska.

Kluczową kwestią dla KE jest wypracowanie rozwiązań zapewniających silną pozycję sektora obronnego, jako pioniera innowacyjności i jednej z sił napędowych całej gospodarki.

Ważne jest, by ten sektor nadal dostarczał światowej klasy rozwiązań technologicznych i produktów zgodnie z założeniami Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony UE.

Tymczasem w sytuacji gospodarczej na świecie zachodzą dynamiczne zmiany, a nowych wyzwań w zakresie bezpieczeństwa jest coraz więcej.

Dlatego, aby sprostać w najbliższych latach potrzebom obronnym UE, europejski przemysł obronny musi ulec przekształceniu. Pomóc ma w tym wtorkowa konferencja (http://ec.europa.eu/enterprise/newsroom/cf/itemdetail.cfm?item_id=7206).

W trakcie czterech zebrań roboczych uczestnicy spotkania skupią się na różnych aspektach znaczenia sektora obronnego, począwszy od polityki przemysłowej, przez wspólny rynek i politykę wobec małych i średnich przedsiębiorstw, aż po badania i innowacyjność.

W debacie wezmą udział przedstawiciele sektora obronnego z całej UE, w tym krajowi delegaci wysokiego szczebla, osoby związane z siłami zbrojnymi, a także przedstawiciele przemysłu zbrojeniowego i obronnego oraz organizacje międzynarodowe.

Współorganizatorami konferencji są: komisarz ds. przemysłu i przedsiębiorczości, wiceprzewodniczący Komisji Europejskiej, Antonio Tajani, oraz komisarz ds. rynku wewnętrznego i usług, Michel Barnier. Mowę inauguracyjną wygłosi przewodniczący Komisji, José Manuel Barroso.

Przewodniczący KE zaakcentuje w swoim wystąpieniu chęć wypracowania, wspólnie z branżą zbrojeniową, optymalnych rozwiązań dla działań opisanych w ostatnim komunikacie Komisji w sprawie przemysłu zbrojeniowego (http://ec.europa.eu/enterprise/sectors/defence/files/communication_defence_en.pdf), sformułowanych na podstawie konkluzji Rady Europy z grudnia 2013 roku(https://www.consilium.europa.eu/uedocs/cms_data/docs/pressdata/en/ec/140215.pdf).

Europejski przemysł zbrojeniowy stoi przed licznymi wyzwaniami związanymi m.in. z cięciem wydatków na zbrojenia, spadkiem inwestycji na badania i rozwój w sektorze zbrojeniowym, a także rozdrobnieniem unijnego rynku.

Jednocześnie wiele europejskich firm boryka się z konkurencją ze strony rynków wschodzących, gdzie wydatki na zbrojenie oraz badania i rozwój stale rosną.

W 2008 r. łączny ich poziom w Brazylii, Rosji, Indiach i Chinach był zbliżony do tego, który odnotowały Niemcy, Francja i Wielka Brytania. Obecnie jest już ponad dwukrotnie wyższy.

Więcej informacji:

Program konferencji:

IP/13/734 (http://europa.eu/rapid/press-release_IP-13-734_en.htm) i MEMO/13/722 (http://europa.eu/rapid/press-release_MEMO-13-722_en.htm): W kierunku bardziej konkurencyjnego oraz wydajnego sektora obronności i bezpieczeństwa

Źródło informacji: Unia Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu (DG ENTR)

Data publikacji 03.03.2014, 14:00
Źródło informacji PAP