Znamy już Listę Najlepszych Miejsc Pracy Polska 2014

27.03.2014, 10:00aktualizacja: 27.03.2014, 10:00

Warszawa, 26.03.2014 r. - Instytut Great Place to Work® ogłosił Listę Najlepszych Miejsc Pracy Polska 2014. W tym roku uhonorowano 24 firmy w trzech kategoriach i przyznano dodatkowo 2 nagrody specjalne. Gala ogłoszenia Listy Najlepszych Miejsc Pracy odbyła się 26 marca 2014 r. w siedzibie Giełdy Papierów Wartościowych w Warszawie.

W tegorocznej edycji Instytut Great Place to Work® przebadał 70 organizacji - to o 40% więcej niż w zeszłym roku. Wśród 24 laureatów (zobacz pełną listę laureatów w załączeniu) znalazło się: 8 firm z branży IT, 5 firm z sektora handlu zagranicznego, 4 firmy reprezentujące handel detaliczny, 3 firmy produkcyjne, 2 działające w obszarze usług profesjonalnych oraz po jednej z branży finansowej i budowlanej. Od ubiegłego roku ranking Najlepszych Miejsc Pracy ogłaszany jest w 3 kategoriach: firmy zatrudniające poniżej 50 osób, firmy zatrudniające poniżej 500 osób - tradycyjnie najliczniejsza kategoria - oraz firmy duże, zatrudniające powyżej 500 osób.

24 tegoroczne najlepsze miejsca pracy to firmy, które zdobyły największą liczbę punktów w łącznej ocenie dwóch aspektów: wyniku ankiety pracowniczej (wskaźnik zaufania w firmie, Trust Index©) oraz audytu kultury organizacyjnej i praktyk HR (Culture Audit©). Tym co wyróżnia Listę tworzoną przez Great Place to Work®, jest procentowy udział opinii pracowników w finalnej ocenie organizacji. Aż 2/3 końcowej oceny stanowią wyniki ankiety wypełnianej anonimowo przez pracowników. To najlepiej oddaje ideę, jaką kieruje się Great Place to Work®: na Liście honorowane są organizacje, które promują i skutecznie wdrażają wartości wzajemnego zaufania, koleżeństwa i powszechnie podzielanej dumy z firmy oraz jej praktyk rynkowych.

Tym bardziej warty odnotowania jest fakt, że na polskim rynku przybywa firm, którym bliski jest model zarządzania stawiający na takie wartości. O tym świadczy znacznie dłuższa niż w ubiegłym roku lista laureatów. Wraz z każdą kolejną edycją rankingu poprawiają się także osiągane przez firmy wskaźniki. "To kwestia pracy naszych wcześniejszych laureatów nad rozwijaniem i utrzymaniem kultury zaufania. Z drugiej strony, nasz konkurs przyciąga zainteresowanie kolejnych, nowych firm. Tak się dzieje mimo lub właśnie dlatego, że wskaźniki w grupie laureatów są wysokie, co podnosi prestiż konkursu" - mówi Maria Zakrzewski, Pprezes Zarządu Great Place to Work® Institute Polska.

Ten ruch w górę dotyczy nie tylko szczegółowych wskaźników, ale także kluczowego wyniku w badaniu Great Place to Work®, jakim jest odpowiedź na stwierdzenie: "Biorąc wszystko pod uwagę, uważam, że to jest wspaniałe miejsce pracy".

"Średnio 81% osób zatrudnionych w firmach nagrodzonych w tym roku w Polce potwierdza, że ich firmy to 'wspaniałe miejsca pracy'. To fantastyczny wynik, m.in. dlatego, że po raz pierwszy średnia w tej edycji konkursu przekroczyła 'magiczną' granicę 80%" - komentuje tegoroczne wyniki Maria Zakrzewski, prezes Zarządu Great Place to Work® Institute Polska.

Przyrosty wskaźników nie są łatwe do uzyskania - wszystkie firmy wyróżnione na Liście stanowią ścisłą elitę, a różnice punktowe między nimi, stanowiące o miejscu na Liście, są często bardzo niewielkie. Rozwiązania wdrażane przez firmy, będące wspaniałymi miejscami pracy, mają korzystny wpływ nie tylko na atmosferę w pracy, ale także na produktywność pracowników, co przekłada się na pozycję rynkową przedsiębiorstw. Z biznesowego punktu widzenia są to niezwykle dynamicznie rozwijające się firmy. Tegoroczni laureaci odnotowali średnio 15% rocznego wzrostu przychodów, a wzrost zatrudnienia wyniósł ponad 17%. Ponad 85% firm z Listy wprowadziło na rynek w ciągu ostatnich 3 lat nowe produkty, co świadczy o ich potencjale innowacyjności. Poziom absencji i dobrowolnej rotacji utrzymuje się w tych firmach na niskim poziomie, a o jedno miejsce pracy aplikuje średnio 10 osób.

Więcej informacji o tegorocznej Liście i jej laureatach na stronie: http://www.najlepszemiejscapracy.pl

W załączeniu pełna Lista Najlepszych Miejsc Pracy Polska 2014 (Plik PDF dostępny pod adresem: )

Partnerami strategicznymi są: Giełda Papierów Wartościowych w Warszawie oraz Lewiatan.

Partnerem Gali 2014 i fundatorem nagrody specjalnej jest: Edenred Polska

KONTAKT:

Joanna Kowalczuk

BE_Communications

Head of Strategy Development

tel. kom. +48 603 98 18 72

e-mail: j.kowalczuk@becomms.pl

Marzena Winczo-Gasik

Great Place To Work® Institute Polska Sp. z o.o.

Menedżer ds. Komunikacji

tel. kom. +48 500 188 814