Wizyta w Walonii. 800 spotkań, by ożywić działalność walońskich MŚP

18.02.2014, 13:48aktualizacja: 18.02.2014, 13:48

Nawiązanie współpracy firm z Walonii z zagranicznymi przedsiębiorstwami - to główny cel wizyty przedstawicieli Komisji Europejskiej w tym regionie Belgii.

Przedsiębiorstwa walońskie dotkliwie odczuły skutki kryzysu gospodarczego ostatnich lat. Od niedawna można tam jednak dostrzec oznaki poprawy sytuacji gospodarczej. Wizyta Antonio Tajaniego, wiceprzewodniczącego Komisji Europejskiej, oraz Daniela Calleja Crespo, szefa Dyrekcji ds. Przemysłu i Przedsiębiorczości, ma pomóc walońskim małym i średnim przedsiębiorstwom otrząsnąć się z zapaści i ożywić lokalny rynek.

Dlatego delegacji KE towarzyszyć będą przedstawiciele 500 europejskich przedsiębiorstw z 37 państw. Wezmą oni udział w ponad 800 spotkaniach dwustronnych z walońskimi MŚP. A wszystko po to, by omówić możliwość współpracy w najważniejszych sektorach gospodarki regionu, czyli przemyśle lotniczym, mechatronicznym, logistyce i tzw. branży kreatywnej.

Centralnym punktem wizyty zorganizowanej przez Region Waloński i walońską Agencję ds. Handlu i Inwestycji "AWEX" będzie spotkanie dla podmiotów gospodarczych, które odbędzie się 18 lutego po południu.

Wiceprzewodniczący KE spotka się ponadto z belgijskim premierem Elio Di Rupo oraz wicepremierem i ministrem gospodarki Walonii Jean-Claudem Marcourtem. Na wspólnej konferencji przedstawią strategię wzrostu "Europa 2020".

Przy tej okazji Antonio Tajani zaprezentuje także COSME, czyli nowy program dla sektora MŚP. Jego wartość to 2,3 miliarda EUR. Ma on zapewnić wsparcie przedsiębiorstwom z krajów Unii Europejskiej, w tym również firmom walońskim, w radzeniu sobie z trudną sytuacją finansową. Jego celem jest rozwiązanie głównych problemów napotykanych przez małe i średnie przedsiębiorstwa, związanych z dostępem do finansowania czy rynków zagranicznych.

Tajani podczas swojej wizyty przedstawi również możliwości finansowania wynikające z programu na rzecz badań i innowacji „Horyzont 2020”. Będzie on służył wsparciem dla innowacyjnych firm - od powstania innowacyjnego pomysłu aż po stworzenie nowego produktu lub usługi.

Walonia stała się miejscem wizyty przedstawicieli KE nie przez przypadek. W ostatnich latach podjęto tam wiele działań związanych z przedsiębiorczością, innowacyjnością czy internacjonalizacją. Ostatni przegląd osiągnięć MŚP w Regionie Walonii wskazuje na obiecujące wyniki. Region zdecydowanie postawił na rozwój i modernizację swoich struktur gospodarczych oraz na kreatywność i innowacyjność jako kluczowe elementy strategii regionu. Dzięki temu Walonia - na równi z włoską Toskanią - jako jedyne regiony w Europie zyskały uznanie Komisji Europejskiej za swoje strategie wspierania kreatywnej gospodarki.

Źródło: Unia Europejska - Dyrekcja Generalna ds. Przedsiębiorstw i Przemysłu (DG ENTR)

Data publikacji 18.02.2014, 13:48
Źródło informacji PAP