Zlecone: Microsoft Research współpracuje z Wikipedią aby ulepszyć treści wielojęzykowe

18.10.2010, 17:00aktualizacja: 18.10.2010, 17:00

Narzędzie WikiBhasha pomoże uprościć i przyspieszyć proces tworzenia treści wielojęzykowych w Wikipediach.

REDMOND, Washington, 18 października /PRNewswire/ - Microsoft Research ogłosiło dziś wypuszczenie na rynek wersji beta narzędzia do tworzenia treści wielojęzykowych na Wikipedii - WikiBhasha. Narzędzie to umożliwi twórcom Wikipedii odnajdywanie, tłumaczenie na inne języki, a następnie tworzenie nowych lub poszerzanie istniejących już artykułów w Wikipediach wielojęzycznych. WikiBhasha beta dostępne jest jako nakładka open source MediaWiki dla Apache License 2.0, pod adresem http://svn.wikimedia.org/viewvc/mediawiki/trunk/extensions/WikiBhasha, a także jako gadżet dla użytkowników Wikipedii. Narzędzie jest również dostępne w postaci bookmarkletu pod adresem http://www.wikibhasha.org, zarządzanym przez platformę Windows Azure Microsoft Corp. Nazwa WikiBhasha pochodzi od dobrze znanego terminu "wiki," oznaczającego współpracę, oraz słowa "bhasha,", które w języku hindi i sanskrycie oznacza "język".

(Logo: http://photos.prnewswire.com/prnh/20000822/MSFTLOGO)

(Logo: http://www.newscom.com/cgi-bin/prnh/20000822/MSFTLOGO)

WikiBhasha będzie wspierać tworzenie zawartości w ponad 30 językach. Wersja beta WikiBhasha umożliwi łatwe tworzenie treści w nieanglojęzycznych Wikipediach poprzez pozyskiwanie jako informacji źródłowych obszernych treści z Wikipedii anglojęzycznej. Początkowo Fundacja Wikimedia oraz Microsoft Research podejmą również bliską współpracę ze społecznościami użytkowników Wikipedii, które skupiają się na tworzeniu jej zawartości w językach: arabskim, niemieckim, hindi, japońskim, portugalskim i hiszpańskim.

"Cieszymy się niezmiernie, widząc dążenia do poprawy współpracy międzynarodowej pomiędzy poszczególnymi Wikipediami" - powiedziała Danese Cooper, szefowa zarządu technicznego Fundacji Wikimedia. - To, co robi Microsoft Research, pracując nad WikiBhasha, jest bardzo interesujące i jesteśmy bardzo zadowoleni, że zdecydował się udostępnić swój client code w ramach open source".

Wikipedia i Microsoft Research mają nadzieję, że ułatwienie społeczności Wikipedii tworzenia zawartości wielojęzycznej, stanie się inspiracją dla nowej fali tworzenia zawartości.

"WikiBhasha beta stanowi dla naukowców, pracujących nad rozwijającą technologią tłumaczeń mechanicznych, obietnicę łatwego tworzenia zawartości w wielu językach, a także generowania dużego modułu danych dostępnych w wielu językach - mówi P. Anandan, dyrektor zarządzający Microsoft Research India. - Tworzenie wysokiej jakości treści dostępnych w wielu językach może zostać zdecydowanie przyspieszone i ulepszone poprzez aktywny udział społeczności Wikipedii".

WikiBhasha beta jest narzędziem opartym na przeglądarce stron Wikipedii. Posiada intuicyjną, łatwą w obsłudze warstwę interface'u użytkownika (UI), która pozostaje w języku docelowym podczas całego procesu tworzenia treści. Warstwa (UI) integruje szukanie zawartości z usługami lingwistycznymi i kolaboracyjnymi, skupiając prace użytkownika na tworzeniu zawartości w docelowej Wikipedii. Prosty, trzystopniowy proces prowadzi użytkownika przez odnalezienie artykułu źródłowego w angielskiej Wikipedii, sporządzenie wersji artykułu w języku lokalnym oraz opublikowanie go w docelowej Wikipedii. Chociaż typowa sesja obejmuje rozszerzanie artykułów Wikipedii w języku docelowym, podobny proces może być również zastosowany do tworzenia nowych artykułów. WikiBhasha beta współpracuje obecnie z Windows Internet Explorer (7.0 i 8.0) pod systemami Windows XP, Windows Vista oraz Windows 7, a także Firefox (3.5 i powyżej) pod systemami Linux Fedora (11 i 12), Windows XP, Windows Vista oraz Windows 7.

WikiBhasha, które jest wspierane przez system Microsoft's Machine Translation oraz Microsoft's Collaborative Translations Framework, został wymyślony przez Multilingual Systems (http://research.microsoft.com/en-us/groups/mls/) Group w Microsoft Research India (http://research.microsoft.com/en-us/labs/india/). Multilingual Systems Group zajmuje się badaniem technologii wielojęzycznych oraz technologii przechodzenia języków, które płynnie pracują na przestrzeni różnych języków, wspierając tworzenie źródeł wspomagających obliczeniowe badania lingwistyczne. Narzędzie zostało opracowane we współpracy z Grupą Natural Language Processing (http://research.microsoft.com/en-us/groups/nlp/) działającą w Microsoft Research Redmond.

Tutorial video, który zaznajomi użytkowników z szerokimi możliwościami oferowanymi przez WikiBhasha beta można odnaleźć na stronie: http://www.wikibhasha.org.

Informacje o Microsoft Research

Założone w 1991 r. Microsoft Research ma na celu prowadzenie badań zarówno prostych, jak i stosowanych w naukach komputerowych oraz inżynierii oprogramowania. Badacze skupiają się na ponad 55 dziedzinach komputerowej obróbki danych i współpracują z wiodącymi naukowcami, rządami oraz autorytetami z dziedziny przemysłu w celu udoskonalania najnowocześniejszych rozwiązań. Na przestrzeni lat Microsoft Research rozwinął swoją działalność w ośmiu miejscach na świecie a także uczestniczył w wielu projektach, przy których współpracowały największe umysły z zakresu nauk komputerowych, mających na celu rozwijanie programów opartych na ich indywidualnych talentach i zainteresowaniach.

Microsoft Research ma siedziby w Redmond w stanie Washington.; Cambridge w stanie Massachusetts; Dolinie Krzemowej w Kaliforni.; Cambridge w Anglii, Pekinie w Chinach; oraz w Bangalore w Indiach; a także prowadzi badania w Kairskim Centrum Innowacji Microsoft w Egipcie, Europejskim Centrum Innowacji w Aachen w Niemczech, oraz eXtreme Computing Group w Redmond. Microsoft Research otwarcie współpracuje z koledżami i uniwersytetami na całym świecie, w celu udoskonalania procesu nauczania i uczenia się, inspirowania innowacji technologicznych oraz szeroko rozumianego rozwijania nauk komputerowych. Więcej informacji na ten temat można znaleźć pod adresem: http://www.research.microsoft.com.

Informacje o Microsoft

Założony w 1975 r. Microsoft (Nasdaq: MSFT) jest światowym liderem w dziedzinie oprogramowania, usług i rozwiązań, które pomagają ludziom i przedsiębiorstwom w pełni realizować swój potencjał.

Uwaga dla redaktorów

W celu uzyskania dalszych informacji, wiadomości oraz opinii na temat Microsoft, prosimy odwiedzić Microsoft News Center pod adresem http://www.microsoft.com/news. Adresy stron internetowych, numery telefonów oraz tytuły były aktualne w dniu publikacji, ale mogły ulec zmianie. W celu uzyskania dalszego wsparcia, dziennikarze i analitycy mogą kontaktować się z Microsoft's Rapid Response Team lub innymi stosownymi osobami znajdującymi się na liście pod adresem http://www.microsoft.com/news/contactpr.mspx.

Źródło: Microsoft Corp.

KONTAKT: