Polityka i społeczeństwo

Zlecone: 2 razy więcej na emeryturze - ruszyła kampania edukacyjna Getin Banku promująca długofalowe oszczędzanie na przyszłość

27.02.2012, 16:49aktualizacja: 27.02.2012, 16:49

Dane ZUS z 2011 r. pokazują*, że średnia emerytura w Polsce to dziś zaledwie 1 294 zł. Zorganizowana przez Getin Bank ogólnopolska kampania edukacyjna "2 razy więcej na emeryturze" ma zachęcić Polaków do długofalowego odkładania środków, które pozwolą nam w przyszłości zwiększyć ten domowy budżet. Bank uruchomił specjalną stronę http://www.2xwiecej.pl oraz infolinię 19700, dzięki którym Polacy będą mogli oszacować wysokość swojej przyszłej emerytury ZUS i stworzyć własny plan regularnego oszczędzania.

2 razy więcej na emeryturze

Kampania "2 razy więcej na emeryturze" to kolejna odsłona działań edukacyjnych Getin Banku, promujących regularne oszczędzanie na przyszłość. Celem projektu jest budowanie świadomości, że emerytura to nawet do 20 lat naszego życia i aby odłożyć wystarczającą ilość dodatkowych pieniędzy, trzeba oszczędzać systematycznie przez wiele lat. Dane ZUS z 2011 r. pokazują*, że średnia emerytura w Polsce to 1 294 zł netto, a połowa emerytów otrzymuje nie więcej niż 1 105 zł na rękę. Dzięki narzędziom przygotowanym przez bank, każdy Polak może w prosty sposób sprawdzić szacowaną wysokość swojej emerytury. W tym celu została uruchomiona infolinia Centralnej Informacji Emerytalnej - 19700. Na stronie http://www.2xwiecej.pl możemy sprawdzić, ile musielibyśmy zaoszczędzić, by co miesiąc dokładać drugie tyle do świadczenia z ZUS, oraz jak w prosty sposób zebrać w kilkanaście lat tak dużą kwotę.

Produkty długofalowego oszczędzania - alternatywa dla lokat

"Nasi klienci wskazują obawy związane z emeryturą jako główną motywację do oszczędzania. Wciąż lokują bieżące oszczędności na tradycyjnych lokatach, ale coraz częściej chcą oprócz podręcznych środków posiadać także produkt, na którym będą odkładać pieniądze na dalszą przyszłość, przede wszystkim na emeryturę. W ciągu ostatniego roku wyraźnie obserwujemy trend rosnącego zainteresowania produktami stworzonymi specjalnie pod kątem takiego długofalowego oszczędzania - rozłożonymi na 10, 15 czy więcej lat. W ciągu ostatniego roku sprzedaż takich produktów - tzw. planów systematycznego oszczędzania - wzrosła w Getin Banku 7-krotnie" - mówi Norbert Duczkowski, dyrektor Biura Produktów Inwestycyjnych Getin Banku.

* Zakład Ubezpieczeń Społecznych, Departament Statystyki i Prognoz Aktuarialnych "Struktura wysokości emerytur i rent wypłacanych przez ZUS po waloryzacji w marcu 2011 r.", Warszawa 2011, str. 9.

KONTAKT:

Artur Newecki