Zlecone: Nowy elektroniczny dowód osobisty - kiedy się go doczekamy?

13.03.2012, 15:04aktualizacja: 13.03.2012, 15:04

W epokę elektronicznej administracji już rok temu miały nas przenieść nowe dowody osobiste z mikroprocesorem, wydawane zamiast tych obowiązujących - już co prawda nie papierowych, w formacie karty płatniczej, ale jeszcze bez "informatycznego komponentu". Rząd zmodyfikował przed rokiem stosowną uchwałę, przesuwając termin rozpoczęcia emisji nowego dowodu osobistego z chipem o 2 lata. Aktualnie wszystko wskazuje na to, że nastąpi kolejne opóźnienie, mimo że po reformie rządu tematem nowego polskiego dokumentu identyfikacyjnego zajmuje się już 2 ministrów. Tegoroczne styczniowe zamieszanie, przy okazji wprowadzania ustawy refundacyjnej, z szybkim sprawdzaniem statusu publicznego ubezpieczenia zdrowotnego obywateli było praktyczną okazją do przekonania się, czym jest lub czym może być elektroniczna tożsamość i jakimi instrumentami w tym zakresie powinno się posługiwać nowoczesne państwo.

Czy ktoś z tej ostatniej lekcji wyciągnął jakieś wnioski? Obecnie Polska w rankingu ONZ dotyczącym e-administracji znajduje się na 47. miejscu na świecie - bez elektronicznych dokumentów identyfikacyjnych możemy wkrótce znaleźć się w tym zestawieniu jeszcze niżej.

Okazją do zapoznania się z tą tematyką będzie konferencja "Nowoczesne elektroniczne dokumenty identyfikacyjne w Polsce: funkcjonalności, standardy, wdrożenie", która odbędzie się 21 marca br. w Warszawie.

Na konferencji poruszone zostaną następujące tematy:

- Aktualny i prognozowany stan dokumentów identyfikacyjnych w Europie;

- Ja obywatel - moja fizyczna i elektroniczna tożsamość a dokumenty identyfikacyjne;

- Czy profil zaufany wystarczy obywatelom do funkcjonowania w Internecie?;

- Wpływ aktów normalizacyjnych na kształt i bezpieczeństwo elektronicznych dokumentów na rynku e-zdrowia;

- Czy nowy elektroniczny dowód osobisty jest niezbędny dla nowoczesnej e-administracji w Polsce?;

- Czy samodzielnie funkcjonujące karty pacjentów i personelu medycznego mają sens merytoryczny i ekonomiczny w najbliższych 5 - 10 latach?

Szczegółowa agenda konferencji oraz formularz zgłoszenia znajdują się na stronie: http://www.polskiekarty.info.pl

Rabaty dla określonych grup słuchaczy.

KONTAKT:

Sławomir Cieśliński