Nauka i technologie

Zlecone: Konferencja prasowa "Gospodarka niskowęglowa - pomysły na kryzys"

17.01.2012, 10:00aktualizacja: 17.01.2012, 10:00

Koalicja Klimatyczna, Szkoła Główna Handlowa w Warszawie, Instytut Badań Strukturalnych oraz CEE Bankwatch Network zapraszają na konferencję "Gospodarka niskowęglowa - pomysły na kryzys". Konferencja odbędzie się we wtorek, 31 stycznia 2012 r., o godz. 9:30 w Szkole Głównej Handlowej w Warszawie (w Auli I, budynek "C"), przy al. Niepodległości 128 (róg ul. Madalińskiego).

Celem konferencji jest powiązanie debaty publicznej dotyczącej kryzysu finansowego z dyskusją na temat gospodarki niskowęglowej, a więc wskazanie możliwości połączenia walki z kryzysem oraz działań na rzecz ochrony klimatu, związku redukcji emisji z poprawą efektywności, innowacyjności i konkurencyjności gospodarki.

W ramach wydarzenia przedstawiona zostanie analiza przygotowana na zamówienie Polskiego Klubu Ekologicznego Okręgu Mazowieckiego i WWF Polska przez Instytut Badań Strukturalnych "Niskoemisyjne dylematy - Jak ograniczyć emisję gazów cieplarnianych i co to oznacza dla polskiej gospodarki?". Wnioski z raportu posłużą do oceny kosztów i korzyści związanych z realizacją ambitnych celów redukcyjnych. Ważną częścią konferencji będzie również poszukiwanie odpowiedzi na pytanie, jakie narzędzia finansowe są niezbędne do tego, by korzyści w dłuższej perspektywie przeważyły nad kosztami.

Wśród zaproszonych gości pojawią się m.in.:

- Aleksander Szpor, Zespół Doradców Strategicznych, Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, ekspert Instytutu Badań Strukturalnych,

- Zbigniew Kamieński, zastępca dyrektora, Departament Rozwoju Gospodarki, Ministerstwo Gospodarki,

- dr Maciej Bukowski, Szkoła Główna Handlowa, Katedra Ekonomii I oraz Instytut Badań Strukturalnych,

- Erik Brogger Rasmussen, Deputy Head of Mission, Ambasada Danii,

- Adam de Sola Pool, Environmental Investment Partners III.

Pełna agenda konferencji oraz elektroniczny formularz zgłoszeniowy dostępne są na stronie http://www.koalicjaklimatyczna.org.

KONTAKT:

Marta Szymanek