XXII Forum Ekonomiczne: Debata na trudne czasy

13.09.2012, 18:22aktualizacja: 13.09.2012, 18:22

Pytania o przyszłość strefy euro, model przywództwa politycznego na czas kryzysu, rolę i znaczenie Europy Środkowej czy perspektywy wydobycia gazu łupkowego zdominowały debaty XXII Forum Ekonomicznego w Krynicy Zdroju. Gośćmi konferencji byli w tym roku m.in. prezydenci Polski Bronisław Komorowski i Chorwacji Ivo Jospović.

W sesji inaugurującej "Nowe wizje na trudne czasy. Europa i świat wobec kryzysu" obok prezydentów uczestniczyli: Irina Bokova - dyrektor generalna UNESCO, Bernadette Segol - sekretarz generalny Europejskiej Konfederacji Związków Zawodowych, Walerij Choroszkowski - wicepremier Ukrainy, Janusz Lewandowski - komisarz UE ds. budżetu.

W panelach i sesjach plenarnych wzięło udział ponad 2,5 tysiąca gości z Europy, Azji i USA. Wśród nich byli politycy, ekonomiści, analitycy, przedstawiciele wielkich koncernów i organizacji pozarządowych oraz około 500 dziennikarzy. Podczas Forum odbyło się 140 paneli dyskusyjnych poświęconych m.in. makroekonomii, polityce międzynarodowej, energetyce, światowemu kryzysowi, bezpieczeństwie, Unii Europejskiej, innowacjom, ochronie zdrowia.

W debatach wystąpili m.in.:

- Waldemar Pawlak - wicepremier i minister gospodarki RP;

- Vujica Lazović - wicepremier ds. polityki gospodarczej i systemu finansowego Czarnogóry;

- Tibor Navracsics - wicepremier, minister administracji państwowej i sprawiedliwości Węgier;

- Valeriu Lazar - wicepremier, minister gospodarki Mołdawii;

- Michał Boni - minister administracji i cyfryzacji;

- Jarosław Gowin - minister sprawiedliwości;

- Marcin Korolec - minister środowiska;

- Sławomir Nowak - minister transportu;

- Mikołaj Budzanowski - minister skarbu;

- Elżbieta Bieńkowska - minister rozwoju.

Ważną częścią obrad były także panele dyskusyjne poświęcone tematyce mediów i ochronie praw własności intelektualnej. Partnerem debat "Otwarcie zasobów wiedzy a ochrona własności intelektualnej" oraz "Płatne treści w Internecie - jak wprowadzić, żeby nie stracić?" była Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego.

Głównym Partnerem Forum Ekonomicznego jest Województwo Małopolskie.

KONTAKT:

Łukasz Ciuba