Ararat zdobyty - Arka kobiet przycumowała szczęśliwie

24.09.2012, 17:41aktualizacja: 24.09.2012, 17:41

4 września 2012 wyruszyła z Warszawy połączona wyprawa kobieca uczestnicząca w projekcie Ararat 2012 - Arka Kobiet by zdobyć legendarną górę Ararat (5 137 m n.p.m.) znajdującą się na terenie Turcji.

Realizacja tej wyprawy miała udowodnić, że z pozoru nieosiągalne cele można osiągnąć przy odpowiedniej dozie samozaparcia, a także pokazać innym kobietom że warto podejmować wyzwania. Podróż ta stanowiła również okazję do budowania kobiecych więzi międzypokoleniowych, bowiem w skład grupy weszły reprezentantki wszystkich grup wiekowych w przedziale 20 - 60+.

Wśród uczestniczek była także Anna Czerwińska - zdobywczyni Korony Ziemi i druga Polka, która zdobyła Mount Everest.

Po trzech dniach podchodzenia, czwartego dnia o godz. 2 w nocy kobiety rozpoczęły atak szczytowy. Polki stanęły na szczycie 9 września 2012 o godz. 7:46 czasu polskiego. Jako trzecia na szczyt weszła najstarsza uczestniczka wyprawy i zarazem najstarsza Polka na Araracie, 66-letnia Teresa Wietoska. Wierzchołek góry, na którym zawsze zalega śnieg, uczestniczki musiały pokonywać w rakach.

Na szczycie został odtworzony, specjalnie skomponowany na tę okazję utwór autorstwa znanego jazzmana i trębacza Tomasza Stańko pt. Song from Ararat. Była to światowa premiera utworu. W drodze powrotnej do górnego obozu na wysokości 4 200 m n.p.m. nastąpiło załamanie pogody - zagrzmiało i rozpętała się burza śnieżna. Jednak poza drobnymi niedyspozycjami, po łącznie 18 godzinach wysiłku, wszystkie uczestniczki dotarły do dolnego obozu na wysokości 3 200 m n.p.m. całe i zdrowe.

Obecnie zdobywczynie Araratu są już w Polsce i powoli zaczyna do nich docierać, że ich przedsięwzięcie odniosło stuprocentowy sukces! Radość jest tym większa, że rzadko którą grupę góra przyjmuje tak przyjaźnie. To jedna z pierwszych tego typu wypraw, gdzie uczestniczkami są wyłącznie kobiety, przy czym żadna z nich nie uprawia sportu wyczynowo i poza Anną Czerwińską ma znikome doświadczenie wysokogórskie. Przygotowania kondycyjne do wyprawy trwały ponad rok.

KONTAKT:

Kaja Błachowicz

tel. kom. +48 505 414 452

Źródło informacji: Stowarzyszenie Kilimandżaro i Fundacja Centrum Promocji Kobiet

Data publikacji 24.09.2012, 17:41
Źródło informacji PAP