Raport z transformacji - Forum UE - Mołdawia

19.10.2012, 15:42aktualizacja: 19.10.2012, 15:42

W najbliższy poniedziałek rozpocznie się II Forum UE - Mołdawia, które w tym roku odbędzie się w Berlinie. W konferencji udział wezmą najważniejsi politycy z państw Unii Europejskiej i krajów objętych programem Partnerstwa Wschodniego, m.in.:

- Stefan Fule - komisarz Unii Europejskiej ds. rozszerzenia;

- Valeriu Lazar - wicepremier i minister gospodarki Mołdawii;

- Christoph Heusgen - doradca kanclerza Niemiec ds. polityki zagranicznej;

- Dirk Schubel - szef delegacji UE w Mołdawii;

- Luminita Teodora Odobescu - sekretarz stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych Rumunii.

Ważnym wydarzeniem Forum będzie prezentacja "Raportu z transformacji". Autorzy opracowania koncentrują się na głównych kierunkach polityki gospodarczej, społecznej i zagranicznej, a także wskazują na obszary reform podejmowanych przez rząd, dla dostosowania stanu prawnego Mołdawii do standardów unijnych. Raport podzielony jest na 5 rozdziałów:

1. Postęp reform gospodarczych w Republice Mołdawii (2011-2012);

2. Działania antykorupcyjne w kontekście dialogu o liberalizacji reżimu wizowego z UE (2011-2012);

3. Reforma Ministerstwa Spraw Wewnętrznych w ramach dialogu o liberalizacji reżimu wizowego z UE;

4. Mołdawia i Unia Europejska - od współpracy do integracji;

5. W kierunku rozwiązania konfliktu w Naddniestrzu (2011-2012).

Piąty rozdział raportu będzie podstawą do debaty "Naddniestrze - jak budować atmosferę zaufania", w której udział wezmą:

- Eugen Carpov - wicepremier, minister reintegracji;

- Dietmar Nietan - członek Niemieckiego Bundestagu;

- Dimitry Danilov - kierownik Departamentu Studiów nad Bezpieczeństwem Europejskim, Europa Institute;

- Aleksander Chalyi - były wiceminister spraw zagranicznych Ukrainy;

- Vasile Sova - były minister reintegracji.

Organizatorami forum są: Stowarzyszenie Polityki Zagranicznej Mołdawii (APE); Niemieckie Stowarzyszenie Polityki Zagranicznej (DGAP); Forum Mołdawsko-Niemieckie i Instytut Studiów Wschodnich w Warszawie (organizator Forum Ekonomicznego w Krynicy Zdroju).

KONTAKT:

Łukasz Ciuba