50 mln zł unijnego dofinansowania na rozwój siedziby Narodowego Instytutu Audiowizualnego (NInA)

21.12.2012, 13:27aktualizacja: 21.12.2012, 13:27

19 grudnia br. podpisano, zapowiadaną w liście intencyjnym z dnia 26 października, umowę dotyczącą dofinansowania projektu modernizacji budynku Narodowego Instytutu Audiowizualnego w Warszawie. Podpisy pod dokumentem złożyli Minister KiDN Bogdan Zdrojewski oraz Michał Merczyński, dyrektor NInA.

Projekt "Modernizacja budynku "A" Narodowego Instytutu Audiowizualnego w Warszawie", w ramach którego przyznane zostaną unijne środki, zakłada przeprowadzenie pełnej adaptacji i modernizacji budynku użytkowego należącego do Narodowego Instytutu Audiowizualnego przy ul. Wałbrzyskiej 3/5 w Warszawie.

Dotychczas tzw. budynek "A" nie był w pełni wykorzystywany ze względu na jego stan techniczny i podział powierzchni, uniemożliwiający jego funkcjonalne zagospodarowanie. Po zakończeniu prac adaptacyjno-modernizacyjnych budynek dysponować będzie szeregiem sal edukacyjnych, badawczych, wystawowych i konferencyjnych, a także pracowni archiwistycznych i dokumentalistycznych, a przede wszystkim unikatową przestrzenią NINATEKI, która ma służyć jako miejsce udostępniania zbiorów zgromadzonych przez NInA.

Powstałe przestrzenie umożliwią Narodowemu Instytutowi Audiowizualnemu realizację pełnego zakresu jego zadań statutowych, w szczególności funkcję digitalizacyjną, udostępniania, edukacyjno-badawczą i kulturotwórczą oraz archiwum. NInA zyska własne zaplecze digitalizacyjne oraz badawcze, dzięki czemu możliwe będzie zachowanie i zabezpieczenie cennego polskiego dziedzictwa audiowizualnego.

Prace remontowo-modernizacyjne mają potrwać do końca III kwartału 2014 roku.

Planowany całkowity koszt realizacji projektu wynosi 58235294 zł, w tym dofinansowanie z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego to 49499999,90 zł, co stanowi 85% wydatków zaliczanych do kosztów kwalifikowanych. Decyzją Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego, projekt "Modernizacja budynku "A" Narodowego Instytutu Audiowizualnego w Warszawie" zrealizowany będzie dzięki środkom z Programu Operacyjnego Infrastruktura i Środowisko w ramach XI Priorytetu: Kultura i dziedzictwo kulturowe, Działania 11.2 "Rozwój oraz poprawa stanu infrastruktury kultury o znaczeniu ponadregionalnym".

W części nieobjętej środkami Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego inwestycja będzie finansowana ze środków własnych Instytutu, pochodzących z dotacji MKiDN.

Projekt "Modernizacja budynku "A" Narodowego Instytutu Audiowizualnego w Warszawie" jest współfinansowany przez Unię Europejską ze środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Programu Infrastruktura i Środowisko, którego operatorem jest MKiDN.

Kontakt dla mediów:

Agnieszka Wolak