List otwarty z okazji Parady Równości

14.06.2013, 17:17aktualizacja: 14.06.2013, 17:17

List otwarty ambasadorów: Australii, Austrii, Belgii, Chorwacji, Danii, Finlandii, Francji, Hiszpanii, Irlandii, Kanady, Litwy, Luksemburga, Malty, Niemiec, Niderlandów, Norwegii, Nowej Zelandii, Szwecji, Stanów Zjednoczonych Ameryki, Wielkiej Brytanii, Włoch oraz Przedstawiciela Rządu Flandrii z okazji Parady Równości 15 czerwca 2013 roku w Warszawie.

Z okazji tegorocznej warszawskiej Parady Równości wyrażamy nasze wsparcie dla starań na rzecz zwiększenia społecznej świadomości spraw dotyczących społeczność LGBT w Polsce. Podkreślamy w tym kontekście nieodłączną godność osobistą każdego człowieka wyrażoną w Powszechnej Deklaracji Praw Człowieka. Szacunek dla tych podstawowych wartości, wyznawanych także w Radzie Europy i Unii Europejskiej tworzących wspólnotę wartości, obliguje rządy do chronienia obywateli przed przemocą i dyskryminacją oraz do zapewnienia im równych szans. Dlatego musimy wspólną pracą tworzyć środowisko tolerancji i akceptacji. Cenimy ciężką pracę środowisk LGBT w Polsce i na całym świecie, a także pracę przedstawicieli rządów i organizacji pozarządowych, którzy starają się zapewnić podstawowe prawa społeczności LGBT i zakończyć dyskryminację ze względu na orientację seksualną lub tożsamość płciową. Prawa LGBT to prawa człowieka i wszyscy powinniśmy je wspierać.

Jean Dunn, Ambasador Australii

Robin Barnett, Ambasador Wielkiej Brytanii

Riccardo Guariglia, Ambasador Włoch

Koen Haverbeke, Przedstawiciel Rządu Flandrii

Inicjatorem listu jest Ambasada Królestwa Niderlandów.

KONTAKT:

Adriaan Palm