Polityka i społeczeństwo

Na Politechnice Wrocławskiej odbył się wykład - naczelnego inżyniera projektu SPbAEP Denisa Kołczyńskiego - dotyczący najnowszych rosyjskich technologii jądrowych

17.12.2013, 10:26aktualizacja: 17.12.2013, 10:26

Projektu SPbAEP prowadzony jest przez filię Głównego Instytutu WNIPIET SA (pol. Wschodnioeuropejski Główny Instytut Badawczo-Naukowy i Projektowo-Konstrukcyjny Technologii Energetyczny).

13 grudnia 2013 roku - Przedstawiciel wiodącego rosyjskiego instytutu projektowo-konstrukcyjnego, Denis Kołczyński, opowiedział studentom polskiej uczelni o najnowszych projektach elektrowni atomowych wyposażonych w reaktory energetyczne wodno-wodne (WWER) oraz o układach bezpieczeństwa bloków energetycznych, w tym o rosyjskim tzw. "pochłaniaczu". Układ ten może w przypadku hipotetycznej awarii reaktora zatrzymać roztop paliwa jądrowego na czas nieograniczony, nie pozwalając, aby promieniowanie przedostało się do środowiska. Wykład wywołał mnóstwo pytań zarówno ze strony studentów, jak i wykładowców uczelni, co spowodowało jego wydłużenie z zaplanowanych dwóch godzin lekcyjnych do ponad dwóch godziny zegarowych.

Studenci Politechniki Wrocławskiej mieli również możliwość "odbycia spaceru" po elektrowni atomowej dużej mocy. Specjaliści SPbAEP przedstawili trójwymiarowy model interakcyjny projektu "Elektrownia Atomowa - 2006", realizowanego na przykładzie Leningradzkiej Elektrowni Atomowej nr 2 oraz tej w Republice Białorusi. Ewolucyjny projekt poziomu bezpieczeństwa 3+ został zaproponowany podczas budowy Elektrowni Atomowej Hankiwi w Finlandii i bierze udział w przetargu na zakończenie budowy elektrowni atomowej Temelin w Czechach.

Korporacja Państwowa Rosatom po raz pierwszy zorganizowała podobną imprezę w Polsce, jednakże współpraca pomiędzy Polską i Rosją w dziedzinie energetyki atomowej trwa już od ponad pół wieku. Za początek takiego współdziałania można uważać rozpoczęcie dostaw rosyjskiego paliwa jądrowego dla reaktorów badawczych Ewa w 1958 roku oraz Maria w 1974 roku.

Na miejsce spotkania wybrano salę wykładową Politechniki Wrocławskiej z tego powodu, że programy nauczania na politechnice są ściśle związane z badaniami naukowymi i działalnością praktyczną polskich i zagranicznych firm inżynieryjnych. Tu w Akademickim Inkubatorze Przedsiębiorczości wdrażane są wysokotechnologiczne rozwiązania biznesowe.

Źródło informacji: RB MediaConsalting

Data publikacji 17.12.2013, 10:26