ORBIS SA zawarcie przedwstępnej umowy kupna nieruchomości gruntowej znajdującej się przy ul. Pawiej w Krakowie

25.04.2014, 23:43aktualizacja: 25.04.2014, 23:43

Raport bieżący 15/2014

"Orbis" S.A. informuje, że 25 kwietnia 2014 r. pomiędzy ALX INVEST Spółka z o.o. z siedzibą w Warszawie ("Sprzedający") i "Orbis" S.A. ("Kupujący") została zawarta przedwstępna umowa kupna nieruchomości gruntowej o łącznej powierzchni 0,1902 ha, położonej w kwadracie ulic: Kurniki, Pawia, Worcella i Zacisze, w dzielnicy Śródmieście miasta Kraków ("Nieruchomość").

Cena planowanej transakcji wraz z kosztem zakupu niezbędnej dokumentacji, w tym istniejącego pozwolenia na budowę, nie przekroczy kwoty 19.000.000 (dziewiętnastu milionów) złotych netto powiększonej o należny podatek od towarów i usług VAT.

Przedwstępna umowa kupna przewiduje zawarcie przyrzeczonej umowy kupna, w terminie do 3 (trzech) tygodni od dnia spełnienia się wszystkich warunków wskazanych w umowie, jednak nie później niż do dnia 30 kwietnia 2018 roku.

Zapłata ceny za Nieruchomość nastąpi zgodnie z poniższymi ustaleniami:

- kwota 5.000.000 (pięć milionów) złotych netto- płatna tytułem zadatku w rozumieniu art. 394 Kodeksu cywilnego po wpisaniu hipoteki na rzecz Kupującego w księdze wieczystej prowadzonej dla Nieruchomości,

- pozostająca do zapłaty część ceny - płatna przy zawarciu przyrzeczonej umowy kupna.

Zawarcie przyrzeczonej umowy kupna uzależnione zostało od spełnienia wskazanych w umowie warunków, w szczególności od:

- wykreślenia z księgi wieczystej ujawnionego tam roszczenia o zawarcie umowy przyrzeczonej;

- uzyskania decyzji o pozwoleniu na budowę uwzględniającej projekt hotelu Mercure.

Zakup Nieruchomości wynika z planów dalszego rozwoju Grupy Hotelowej Orbis i uzupełnienia oferty znajdującego się w bliskim sąsiedztwie Nieruchomości kompleksu hoteli ekonomicznych ibis i ibis budget Kraków Stare Miasto o hotel należący do wyższego segmentu, co pozwoli na wygenerowanie pozytywnych efektów synergii.

Podstawa prawna: art. 56 ust. 1 pkt. 1 ustawy z dnia 29 lipca 2005 r. o ofercie publicznej

i warunkach wprowadzania instrumentów finansowych do zorganizowanego systemu obrotu oraz o spółkach publicznych (tj. Dz. U. Nr 185 poz. 1439 z 2009 r. ze zm.).

________________________________________________________________________________________

"Orbis" S.A. ul. Bracka 16, 00-028 Warszawa, zarejestrowana w Sądzie Rejonowym dla m.st. Warszawy XII Wydział Gospodarczy, KRS Rejestr Przedsiębiorców 0000022622, wysokość kapitału zakładowego: 92.154.016 zł (wpłacony w całości), NIP 526-025-04-69.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz