Maj na Foksal

07.05.2014, 12:00aktualizacja: 07.05.2014, 12:00

Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich zaprasza na cykl imprez kulturalnych - i nie tylko - pod wspólnym tytułem "Maj na Foksal", odbywających się od 7 do 22 maja do swojej siedziby przy ul. Foksal 3/5. "Maj na Foksal" to miesiąc debat, spotkań, koncertów, filmów, wystaw. A wszystko to w Centrum Prasowym Foksal w Domu Dziennikarza, które - dotąd skupione na profesjonalnych konferencjach prasowych i eventach - otwiera podwoje dla wszystkich mieszkańców Warszawy. Będzie to druga edycja naszego projektu, o słuszności tej decyzji utwierdziły nas sukcesy ubiegłorocznych wydarzeń.

Rozpoczynamy 7 maja o godz. 18.00 spotkaniem z reżyserką z Moskwy Tamarą Jakżyną i jej filmem - będzie to premierowy pokaz filmu "Papież, który nie umarł". Na Foksal będzie na pewno filmowo, bowiem już następnego dnia kolejne filmy - podczas wieczoru autorskiego Zbigniewa Rytela można będzie obejrzeć dobre filmy o sporcie. Polecamy też przegląd filmów o żołnierzach wyklętych (16 maja); w przyszłości planujemy powrót do tradycji kina dyskusyjnego Foksal.

Poważną formułę będzie miała debata w dniu 15 maja pt. "Czy nauka może być motorem gospodarki" z udziałem wybitnych naukowców z Instytutu Fizyki Teoretycznej PAN oraz International Office of Weights and Measures z Sevres. Zapraszamy też na wykład prof. Zdzisława Krasnodębskiego pt. "Jak wykorzystaliśmy dar wolności przystępując do Unii Europejskiej" (12 maja). Podczas innego wieczoru (20 maja) poszukamy odpowiedzi na szereg pytań dotyczących Ukrainy, zaś następnego dnia będziemy mogli poznać kulturę Ukrainy.

W tym roku dodaliśmy do naszego projektu formułę "Scena młodych" - będą to występy utalentowanych młodych ludzi podczas koncertów z różnych 'rejonów muzyki, np. "Dobry rock przez cały rok" (13 maja) czy też "Sax i akordeon" (18 maja). Zapraszamy też na koncert Tadka Polkowskiego "Tadek firma Solo" (19 maja) oraz Piknik Country (22 maja) - to będzie ostatni dzień naszych majowych spotkań.

Pragniemy, by każdy znalazł tu coś dla siebie. Będziemy dążyć do tego, by "Maj na Foksal" na stałe wpisał się do kulturalnego kalendarza Warszawy.

Po bieżące informacje zapraszamy na portal http://www.sdp.pl.

KONTAKT:

Biuro Zarządu Głównego SDP

tel. (22) 827 87 20

e-mail: sdp@sdp.pl

"Maj na Foksal" (pierwszy tydzień)

7 maja Rozpoczęcie "Maja na Foksal"

Godz. 18.00 - "Papież, który nie umarł" - otwarte spotkanie Klubu Publicystyki Kulturalnej SDP. W programie pokaz filmu oraz spotkanie z reżyserką Rosjanką Tamarą Jakżyną.

8 maja

Godz. 18.00 - Wieczór autorski Zbigniewa Rytela. Projekcja filmów: "Sport w PRL - obrazki z wystawy", "Msza za miasto Zakopane", "Krzysztof Wiłkomirski - najważniejsza walka", "PKOL - 90 lat na olimpijskim szlaku" oraz spotkanie z autorem.

11 maja

Godz. 19.00 - Scena młodych "Pop i freestyle".

12 maja

Godz. 19.00 - Wykład prof. Zdzisława Krasnodębskiego  "Jak wykorzystaliśmy dar wolności przystępując do Unii Europejskiej".

13 maja

Godz. - 19.00 - Scena młodych "Dobry rock przez cały rok" - Aleksander Halicki i inni.

14 maja

Godz. 19.00 - Widowisko Mistrzowskiej Akademii Miłości "Kobieta + mężczyzna czyli od samotności do bliskości w związku i nie tylko".

15 maja

Godz. 18.00 - Wieczór nauki:

- "Budowa nowych materiałów czyli nowoczesna alchemia" - prof. Krystyna Jabłońska, Instytut Fizyki Teoretycznej PAN

- "Komputery kwantowe" - prof. Tomasz Dietl, Instytut Fizyki Teoretycznej PAN

- "Fizyka leczy. Kropki kwantowe" - prof. Marek Godlewski, Instytut Fizyki Teoretycznej PAN

- "Wykorzystanie technologii satelitarnych w gospodarce" - dr Włodzimierz Lewandowski, Principal Physicist, Time Department, International Office of Weights and Measures Sevres.

Logo dostępne pod adresem:

Źródło informacji: Stowarzyszenie Dziennikarzy Polskich

Data publikacji 07.05.2014, 12:00