MSZ: Unijna Rada Spraw Zagranicznych w Luksemburgu (komunikat)

23.06.2014, 19:33aktualizacja: 23.06.2014, 19:33

- Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje:

Szefowie dyplomacji państw członkowskich UE spotkali się w Luksemburgu, by omówić stosunki Unii z krajami wschodniego i południowego sąsiedztwa.

Rada była pierwszą okazją do wymiany opinii z nowym ministrem spraw zagranicznych Ukrainy Pawło Klimkinem. Przedstawił on plan pokojowy ukraińskiego prezydenta Petra Poroszenki, który został jednomyślnie poparty przez unijnych szefów dyplomacji. W dyskusji dużo uwagi poświęcono skutkom podpisania umowy stowarzyszeniowej z Ukrainą dla przyszłej współpracy UE z Rosją. Minister Klimkin wyraził opinię, że podpisanie umowy jest jedynym wyjściem dla Ukrainy, by rozwiązać problemy tego kraju w obecnej sytuacji.

Ministrowie omówili także możliwe kroki, jakie powinna podjąć UE w razie możliwych retorsji Rosji po podpisaniu umowy stowarzyszeniowej z Ukrainą, w tym przede wszystkim zapowiedź wprowadzenia ograniczeń w wymianie handlowej. Podniesiono kwestię zaaranżowania trójstronnych konsultacji na ten temat z udziałem Komisji Europejskich, Ukrainy i Rosji. Odnosząc się do tej sprawy, minister Klimkin potwierdził, że strona ukraińska jest gotowa do rozpoczęcia takich rozmów, w pierwszej kolejności mogłyby się one odbyć na szczeblu eksperckim i dotyczyłyby samej implementacji umowy, a nie jej zapisów. Wydaje się, że strona ukraińska dostrzega potencjał takiego trójstronnego mechanizmu współpracy, także jako forum rozwiązywania innych problemów w relacjach handlowych UA-RU.

Ministrowie spraw zagranicznych rozmawiali również o działaniach UE w następstwie aneksji Krymu oraz odbyli dyskusję na temat sankcji, które mogą stać się przedmiotem obrad Rady Europejskiej.

Ponadto szefowie unijnej dyplomacji przedyskutowali sytuację w krajach Południowego Sąsiedztwa UE i Bliskiego Wschodu, w tym szczególnie w Libii i Iraku. W przyjętych konkluzjach zaapelowali o sprawne przeprowadzenie wyborów parlamentarnych w Libii, co powinno stanowić ważny krok do stabilizacji kraju. Ministrowie odnieśli się także do zagrożeń niekontrolowaną migracją z tych krajów, w tym szczególnie niebezpieczeństwa katastrof morskich będących tego wynikiem. Zaapelowali do rządu Libii o podjęciu kroków na rzecz zapobiegania takim wypadkom.

kom/ kfk/

Data publikacji 23.06.2014, 19:33