Polityka i społeczeństwo

Poznaliśmy laureatów ogólnopolskiego konkursu "Kultura uskrzydla"

24.06.2014, 15:52aktualizacja: 24.06.2014, 15:52

Sesja fotograficzna autorstwa von Hollebena - 1
Jak dokonać rzeczy niemożliwych - zostać superbohaterem, walczyć ze smokami, latać? Odpowiedzi na to pytanie udzielili uczestnicy konkursu fotograficznego zorganizowanego przez Fundację Orange, a inspirowanego twórczością niemieckiego artysty Jana von Hollebena. W konkursie zwyciężyły dzieci ze Szkoły Podstawowej w Purdzie w województwie warmińsko-mazurskim i w nagrodę wzięły udział w specjalnej sesji fotograficznej, zrealizowanej przez samego von Hollebena.

Konkurs "Kultura uskrzydla" zwieńczył Tydzień Akademii Orange (24 maja - 1 czerwca 2014), czyli podsumowanie 46 projektów z zakresu nowoczesnej edukacji kulturalnej, w których uczestniczyło blisko 5000 dzieci i młodzieży z 14 województw. Aby podzielić się z lokalną społecznością efektami sześciomiesięcznej przygody w roli twórców, młodzi przygotowali ponad 90 otwartych wydarzeń łączących kulturę z nowymi technologiami, m.in. maraton drukowania 3d, festiwal latawców oraz gry miejskie i pokazy filmów.

Na finałowy konkurs "Kultura uskrzydla" wpłynęło ponad 320 fotografii, nadesłanych przez organizacje pozarządowe, biblioteki, instytucje kultury pracujące z dziećmi i młodzieżą z całej Polski. Niełatwego wyboru najbardziej "uskrzydlonego" zdjęcia dokonał Jan von Holleben, który mówi o sobie, że jest graczem i wynalazcą, a piraci, smoki i wróżki to jego najlepsi przyjaciele. Mogło się o tym przekonać trzydzieścioro uczniów z Purdy, którzy wzięli udział w wyjątkowej, bajkowej sesji zdjęciowej.

"Fotografia to nie tylko spotkanie ze sztuką, ale też sposób angażowania młodych ludzi do wspólnego działania - obmyślania scenografii, układu zdjęcia, wyrażania emocji. Dzieci wcieliły się w rolę twórców i superbohaterów, a tym samym stały się współautorami zdjęć. To niezwykle cenne doświadczenie, bo wyobraźnia młodych nie zna granic i pozwala spełniać marzenia, które w dorosłym świecie wydają się nie do zrealizowania" - podsumowuje Holleben.

Jury złożone z przedstawicieli Fundacji Orange wyróżniło dodatkowo pięciu autorów "uskrzydlonych" zdjęć. Nagrody - aparaty fotograficzne - powędrują do Miejskiej Biblioteki Publicznej w Oławie, Gminnej Biblioteki Publicznej w Czerwonem, Miejskiej Biblioteki Publicznej w Piekarach Śląskich, Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju wsi Łomnica Zdrój Łomniczanie oraz do Stowarzyszenia "Nadzieja Rodzinie" w Kielcach.

"Jestem pod wielkim wrażeniem kreatywności dzieci i młodzieży z tegorocznej edycji Akademii Orange. Młodzi pokazali nam jak łączyć radość i twórczą energię z nowymi technologiami, zaproponowali lokalnym społecznościom ciekawe wydarzenia, a przy tym zwiększyli swoje kompetencje cyfrowe" - mówi Jadwiga Czartoryska, prezes Fundacji Orange. Już we wrześniu 2014 r. rozpoczyna się nabór wniosków do kolejnej edycji programu Akademia Orange. Do zgłaszania swoich pomysłów na projekty edukacyjne, łączące kulturę i nowe technologie, zaproszone są wszystkie organizacje pozarządowe i instytucje kultury pracujące z dziećmi i młodzieżą. A jeszcze w czerwcu tego roku startuje siedemnaście nieszablonowych inicjatyw edukacyjnych, którym przyznano granty w ramach Programu Dotacji Fundacji Orange. Będą one realizowane przy wsparciu merytorycznym m.in. organizacji, które zdobyły doświadczenie w zakresie nowoczesnej edukacji podczas wcześniejszych edycji Akademii Orange.

Więcej informacji znajduje się na stronie: http://www.akademiaorange.pl; http://www.fundacja.orange.pl, galeria zdjęć z konkursu „Kultura uskrzydla” dostępna jest na http://www.akademiaorange.pl/kulturauskrzydla

Szczegółowych informacji udzielają:

Daria Drabik

Fundacja Orange

tel. kom. +48 508 192 217

e-mail: daria.drabik@orange.com

Tomasz Skupieński

Agencja Kamikaze

tel. kom. +48 502 302 379

e-mail: tomasz.skupienski@kamikaze.com.pl

Fundacja Orange prowadzi autorskie programy i wspiera wartościowe działania innych organizacji na rzecz nowoczesnej edukacji dzieci i młodzieży. Poprzez twórcze inicjatywy zachęca młodych do zdobywania wiedzy, udziału w kulturze, budowania społeczności przy wykorzystaniu Internetu i nowych technologii. We wszystkie działania Fundacji angażują się wolontariusze Orange. Fundacja została stworzona w 2005 roku przez Orange Polska S.A.

Więcej informacji: www.fundacja.orange.pl; www.facebook.com/FundacjaOrange

Jan von Holleben, ur. 1977 w Kolonii, w Niemczech. Fotograf, wcześniej edytor zdjęć i dyrektor artystyczny. Zdobywał nagrody na wielu międzynarodowych imprezach m.in. w San Francisco, Los Angeles, Tokio, Amsterdamie, Paryżu i Londynie. Stały współpracownik licznych czasopism, m.in. "Die Zeit". Wystawy jego prac były organizowane m.in. w Nowym Jorku, Paryżu, Sydney, Londynie i Berlinie.

Więcej informacji: www.janvonholleben.com

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE