Greenberg Traurig wyznacza nową, międzynarodową rolę dla lidera Dentons, grupy spółek z globalnego rynku nieruchomości

25.06.2014, 14:13aktualizacja: 25.06.2014, 14:13

NOWY JORK, 24 czerwca 2014 r. /PRNewswire/ - Greenberg Traurig, prestiżowa, międzynarodowa kancelaria prawna, ogłosiła, że Eric Rosedale wiodący partner na globalnym rynku nieruchomości, dołączył do niej w charakterze przewodniczącego ds. nieruchomości zagranicznych. Na tym stanowisku Rosedale będzie odpowiadać za koordynację obrotu nieruchomościami poza granicami Stanów Zjednoczonych. W tym zakresie nowa posada łączy się też ze ścisłą współpracą z członkami globalnego kierownictwa firmy, Robem Ivanhoe i Coreyem Lightem a także innymi liderami obrotu nieruchomościami w obrębie całej firmy. W skład tej grupy wchodzi również Tim Webb, który obejmie funkcję wiceprzewodniczącego ds. nieruchomości międzynarodowych i skupi się na rosnącym rynku nieruchomości w Wielkiej Brytanii. Webb będzie także konsultował się z Rosdalem w innych kwestiach o strategicznym znaczeniu.

Eric Rosedale posiada ponad 15 lat doświadczenia w pracy związanej z nieruchomościami zagranicznymi, a ostatnio pełnił funkcję wicedyrektora ds. nieruchomości globalnych w Dentons. Odegrał zasadniczą rolę w rozwoju działu ds. nieruchomości europejskich w firmie Weil Gotshal oraz nieruchomości zagranicznych w Salans, które przyłączono do Dentons w 2013 r. Rosedale skupia się na fuzjach i pozyskiwaniu nieruchomości, inwestycjach private equity dla międzynarodowych funduszy nieruchomości oraz podmiotach private equity, a także rozwoju i finansowaniu. Jest uznaną osobistością w branży nieruchomości private equity, reprezentując wielu klientów instytucjonalnych ze wszystkich najważniejszych sektorów tej branży.

"Przez całą moją karierę kierowała mną szansa budowania najlepszych, międzynarodowych zespołów ds. nieruchomości, a perspektywa pracy z moimi starymi przyjaciółmi, Robem Ivanhoe, Coreyem Lightem, i innymi osobami z Greenberg Traurig w celu umacniania promowanej przez firmę amerykańskiej wizji obrotu nieruchomościami na całym świecie, to dla mnie niezwykle kusząca i niepowtarzalna sposobność" - powiedział Rosedale.

W prace działu ds. nieruchomości w Greenberg Traurig zaangażowanych jest ponad 200 prawników. Ten wielokrotnie nagradzany zespół zapewnia klientom wielodyscyplinarne rozwiązania prawne w obszarach inwestycji w nieruchomości, zarządzania i rozwoju, jak również finansowania nieruchomości.

"Eric będzie kolejnym katalizatorem dla integracji i wzrostu naszej praktyki nieruchomości na całym świecie. Doda wysoką jakość i wartość do naszej globalnej bazy klientów nieruchomości - powiedział Richard A. Rosenbaum, prezes zarządu Greenberg Traurig. - Pracując ramię w ramię z liderami krajowymi, takimi jak Marek Grodek w Polsce, Jan Kees Brandse w Holandii czy Luigi Santa Maria we Włoszech oraz oczywiście z naszym wiceprzewodniczącym Timem WebbEm na krytycznym rynku w Londynie, a także biorąc pod uwagę naszą silną pozycję w USA, Ameryce Łacińskiej, Azji i Izraelu, Eric z pewnością pomoże nam osiągnąć pozycję światowego lidera".

"Znamy się z Erikiem od wielu lat i wiem, że pomoże nam w rozwoju naszych działań związanych z nieruchomościami poza granicami kraju, a także wzmocni nasze relacje z instytucjami z USA" - powiedział Ivanhoe.

"To będzie nowy, ekscytujący rozdział dla naszej globalnej grupy i całej firmy" - stwierdził Light.

"Jestem podekscytowany perspektywą współpracy z Erikiem i tym, że możemy podążać wspólnie dalej jako globalny zespół" - dodał Webb.

Rosedale otrzymał tytuł magistra prawa w Cardozo School of Law, gdzie pełnił funkcję redaktora przeglądu prawniczego. Tytuł licencjata zdobył w Hamilton College. Dyplom otrzymał z wyróżnieniem. Do palestry dołączył w Nowym Jorku w 1984 r. Ostatnio został wyróżniony w europejskim i światowym przewodniku Chambers and Partners na lata 2012-2014, a także był wielokrotnie nominowany do nagrody "Profesjonalisty roku" w sektorze handlu detalicznego w Europie Środkowowschodniej. W publikacji Best Lawyers in Europe z roku 2014 okrzyknięto go jednym z 'Najlepszych prawników' w zakresie prawa nieruchomości w Polsce.

Greenberg Traurig, LLP

Greenberg Traurig, LLP to międzynarodowa kancelaria prawna oferująca pełen zakres usług prawnych. Jej zespół blisko 1750 prawników świadczy swoje usługi w 36 biurach w Stanach Zjednoczonych, Ameryce Łacińskiej, Europie, Azji na Bliskim Wschodzie. Kancelaria znajduje się w gronie tzw. "Power Elite" według raportu w sprawie relacji z klientami 2014 BTI Client Relationship Scorecard, w którym oceniany jest charakter i siła tego typu relacji. Więcej informacji można uzyskać na stronie http://www.gtlaw.com.

Źródło: Greenberg Traurig

KONTAKT: Dawn Moynihan tel. +1-212-801-6780