Zdrowie i styl życia

Znamy zwycięzców konkursu PZU Trasy Zdrowia

01.07.2014, 16:59aktualizacja: 01.07.2014, 16:59

Znamy już listę 30 gmin, w których Fundacja PZU wybuduje Trasy Zdrowia. Pierwsi biegacze będą mogli skorzystać z nich już w październiku tego roku.
<p>
<p>"Wybór był trudny, ale ostatecznie wybraliśmy gminy, które zaproponowały najciekawsze i najbardziej różnorodne działania" - mówi Izabela Rakuć-Kochaniak, Dyrektor Biura Fundacji PZU.

Do komisji konkursowej napłynęło w sumie ponad sto pięćdziesiąt zgłoszeń z całej Polski. Spośród nich wybrano 35 samorządów, w których zorganizowano profesjonalne warsztaty o aktywności fizycznej. To na ich podstawie wyłoniono zwycięską trzydziestkę."Nikt nie zna prawdziwych potrzeb danej gminy lepiej niż jej mieszkańcy. W programie PZU Trasy Zdrowia priorytetem było dla nas, aby to mieszkańcy i lokalni działacze społeczni zdecydowali o lokalizacji i aktywnościach na Trasie - podkreśla Izabela Rakuć-Kochaniak. - Zaangażowanie mieszkańców przeszło nasze oczekiwania. W finałowej fazie konsultacji na spotkanie w jednej z gmin przyszło aż 170 osób!" dodaje.Aby PZU Trasa Zdrowia jak najbardziej odpowiadała potrzebom społeczności lokalnej, do udziału w spotkaniach zaproszono mieszkańców, przedstawicieli lokalnych władz, stowarzyszeń, klubów sportowych, a także bibliotek, szkół oraz ośrodków sportu i kultury.

Konsultacje zaktywizowały mieszkańców gmin, co przełożyło się na stworzenie ciekawych trzymiesięcznych planów działania Tras. Komisja konkursowa w swoim wyborze kierowała się również takimi kryteriami jak liczba potencjalnych użytkowników, różnorodność działań, zaangażowanie różnych grup mieszkańców. Ważna była również integracja lokalnego środowiska i zaangażowanie do projektu organizacji pozarządowych czy grup nieformalnych. Zwycięzcami zostały gminy: Adamów, Aleksandrów Kujawski, Barczewo, Bieruń, Biłgoraj, Czaplinek, Czarny Bór, Czeladź, Dębowiec, Iłowo-Osada, Kobyłka, Lelów, Lubiewo, Lubliniec, Międzyrzec Podlaski, Mucharz, Panki, Pomiechówek, Prostki, Przechlewo, Radków, Słupca, Syców, Świętajno, Wągrowiec, Wieprz, Wilków, Wołów, Zbąszynek, Zielonka.

Lada moment ruszy budowa PZU Tras Zdrowia. Każda z gmin w czasie warsztatów konsultacyjnych indywidualnie ustaliła dokładną lokalizację i rozmieszczenie wyposażenia Trasy. Na wskazanym terenie staną profesjonalne instalacje wraz z tablicami, na których znajdzie się instruktaż, w jaki sposób wykonywać na każdej z nich zaproponowane ćwiczenia. Pierwsze aktywności na Trasach będą możliwe już w październiku.

Data publikacji 01.07.2014, 16:59
Źródło informacji PZU