MAC ws. sytuacji w Małopolsce (komunikat)

07.08.2014, 15:22aktualizacja: 07.08.2014, 15:22

- MAC informuje:

Po wtorkowych nawałnicach w województwie małopolskim (szczególnie w powiatach limanowskim i myślenickim) trwa usuwanie szkód i szacowanie strat.

Rafał Trzaskowski, minister administracji i cyfryzacji, który w środę 6. sierpnia br. był obecny w rejonach objętych skutkami nawałnic zapewnił, że "na dniach poszkodowani będą mogli otrzymać pomoc w kwocie do 6 tys. zł". Chodzi tu o zasiłki celowe, które przeznaczane są na zaspokojenie pierwszych, podstawowych potrzeb (np. zakup żywności, leków, drobne naprawy itp.). Obecnie Minister Administracji i Cyfryzacji oczekuje na wniosek wojewody małopolskiego w tej sprawie.

W następnej kolejności wypłacane będą zasiłki na remont budynków lub lokalu mieszkalnego – do 20 tys. i 100 tys. zł. Zasiłki te wypłacane są przez miejskie i gminne ośrodki pomocy społecznej na podstawie ustawy o pomocy społecznej.

Minister Pracy i Polityki Społecznej rozmawiał ze starostami powiatów limanowskiego i myślenickiego na temat możliwości uruchomienia środków z rezerwy Funduszu Pracy na usuwanie skutków powodzi. Pomoc zostanie udzielona po złożeniu przez starostów wniosków w tej sprawie.

Sytuacja w województwie małopolskim po burzach w dniach 5-6 sierpnia 2014 r.:

Burze z intensywnymi opadami deszczu spowodowały wezbrania potoków oraz gwałtowny spływ wód powierzchniowych, doprowadzając do licznych podtopień. Najwięcej zniszczeń odnotowano w powiatach: limanowskim i myślenickim. Poszkodowane zostały 2 osoby, a 6 ewakuowano do rodzin.

Podtopionych zostało łącznie 447 budynków mieszkalnych (najwięcej w powiecie limanowskim – 290 i myślenickim – 123) oraz 245 gospodarczych (odpowiednio – 167 i 61), natomiast uszkodzonych zostało 99 budynków mieszkalnych i 89 gospodarczych (powiat limanowski - 84 i 81 oraz myślenicki – 5).

W powiecie myślenickim w dalszym ciągu nie ma dojazdu (tylko dojście piesze) do 56 posesji w m. Dąbie i Krzesławice oraz dla 50 osób w m. Lipnik – os. Dział, 40 osób w m. Węglówka – os. Szczałby i 10 w m. Kobielnik os. Berdele. W powiecie limanowskim w m. Kasinka Mała brak dojazdu (uszkodzone mosty) do około 150 posesji. Żywność i woda dostarczana jest przez PSP. Bieżącej wody pozbawieni są mieszkańcy gmin: Dobczyce, Raciechowice i Wiśniowa (powiat myślenicki) oraz Mszany Dolnej (powiat limanowski) – tam woda dostarczana jest beczkowozami.

W dalszym ciągu nieprzejezdne pozostają odcinki drogi wojewódzkiej nr 964 Kasina Wielka – Dobczyce (od m. Kasina Wielka do m. Czasław – około 20 km) oraz nr 968 Lubień – Mszana Dolna (od m. Kasinka Mała do m. Mszana Dolna – około 4 km). Uszkodzone również zostały odcinki dróg powiatowych (11) oraz gminnych (9). Na terenie województwa uszkodzone zostały drogi o łącznej długości 261,44 km (224,30 km w powiecie limanowskim, 27 km w myślenickim, 5,84 km w wielickim i 4,30 km w nowotarskim).

Uszkodzeniu lub zniszczeniu uległy również 92 mosty – 49 na terenie powiatu myślenickiego i 43 na terenie powiatu limanowskiego.

W miejscowości Szczyrzyc doszło do podtopienia szpitala - do placówki w Limanowej przewieziono 3 pacjentów, natomiast pozostali zostali wypisani. Trwają prace mające na celu przywrócenie normalnego funkcjonowania obiektu.

Trwa naprawa dwóch fragmentów gazociągów w m. Kasinka Mała, które uszkodzone zostały w wyniku podmycia i uszkodzenia mostu. Dopływu gazu pozbawionych jest około 300 odbiorców - przywrócenie dostaw ma nastąpić w ciągu 48 godzin.

Zalanych zostało łącznie 382,20 ha upraw rolnych (310 ha w powiecie myślenickim, 62 ha w limanowskim i 10 w wielickim). W miejscowości Pcim osunął się grunt. Na chwilę obecną budynki nie są zagrożone.

Sytuacja w innych województwach:

W województwie kujawsko-pomorskim odnotowano kilkadziesiąt zdarzeń związanych z pompowaniem wody – Grudziądz (42), Bydgoszcz (24) i powiat świecki (8).

PSP interweniowała łącznie 411 razy (264 w związku z opadami deszczu, 104 - z silnymi wiatrami i 43 - z przyborami wody).

Najwięcej zdarzeń odnotowano na terenie województwa małopolskiego. Działania strażaków polegały głównie na wypompowywaniu wody z zalanych budynków i posesji, udrażnianiu rowów i przepustów oraz szlaków komunikacyjnych z połamanych drzew i konarów.

Prognoza na 7 sierpnia 2014 r.:

W zachodniej połowie kraju zachmurzenie małe i umiarkowane, po południu miejscami, głównie na Śląsku i wybrzeżu, wzrastające do dużego i gdzieniegdzie przelotne opady deszczu oraz burze. Na pozostałym obszarze zachmurzenie umiarkowane i duże oraz przelotne opady deszczu i burze. Prognozowana wysokość opadu podczas burz do 30 mm. Temperatura od 24 st. do 27 st., nad morzem około 23 st., a na Podhalu około 19 st. Wiatr słaby, zmienny, podczas burz w porywach do 70 km/h.

W nocy zachmurzenie umiarkowane i duże. Miejscami, głównie na wschodzie, przelotne opady deszczu i burze. Prognozowana wysokość opadu podczas burz do 20 mm. Temperatura od 13 st. do 18 st., a w rejonach podgórskich od 11 st. do 13 st. Wiatr słaby, zmienny, podczas burz w porywach do 60 km/h.

Obowiązujące ostrzeżenia IMGW:

- 4 ostrzeżenia meteorologiczne 2. stopnia dotyczące możliwości wystąpienia silnych burz z gradem (od 30 do 40 mm, lokalnie 50 mm, wiatr w porywach do 65 km/h, lokalnie opady gradu) na terenie województw: małopolskiego, podkarpackiego, świętokrzyskiego i śląskiego,

- 3 ostrzeżenia meteorologiczne 2. stopnia dotyczące możliwości wystąpienia intensywnych opadów deszczu (od 30 do 40 mm, lokalnie 50 mm) na terenie województw: małopolskiego, świętokrzyskiego i śląskiego.

kom/ amt/

Data publikacji 07.08.2014, 15:22