Międzynarodowe Forum Gospodarcze w Gdyni - 10 października 2014

29.08.2014, 15:13aktualizacja: 29.08.2014, 15:13

Logo
Czternasta edycja Międzynarodowego Forum Gospodarczego Gdynia 2014 zaprezentuje się słuchaczom w różnorodnych formach - prelekcji, bloków dyskusyjnych i praktycznych warsztatów. Kluczowe nurty tematyczne tegorocznego wydarzenia skupią się wokół trzech głównych obszarów: "Nowa polityka gospodarcza Unii Europejskiej - szanse i zagrożenia dla Polski", "Kreowanie marki miasta poprzez kulturę", "Idea jednolitego rynku pracy - wyzwania i możliwości". W tym roku organizatorzy spodziewają się ponad 600 uczestników wydarzenia.

Międzynarodowe Forum Gospodarcze to cykl konferencji skupiających się na najistotniejszych aspektach rozwoju społeczno-gospodarczego. W Gdyni co roku debatują czołowi przedsiębiorcy, naukowcy i eksperci o kluczowych zagadnieniach dla rozwoju Europy. Uczestnicy październikowego spotkania będą mieli możliwość wzięcia udziału w trzech konferencjach: "Gospodarka morska", "Kultura jako czynnik rozwoju miast", "Jednolity rynek pracy w ramach Unii Europejskiej". Gościem specjalnym gdyńskiego Forum będzie jeden z najwybitniejszych finansistów w kraju, założyciel i były prezes Giełdy Papierów Wartościowych - dr Wiesław Rozłucki.

Prelegenci konferencji poświęconej tematyce gospodarki morskiej skupią się na omówieniu możliwych kierunków rozwoju tego rynku w Polsce, wynikających z dynamiki zmian na światowej scenie polityczno-gospodarczej.

Kapitał ludzki stanowi istotny czynnik wpływający na poziom konkurencyjności regionów, dlatego też jedna z konferencji tegorocznego Forum poświęcona zostanie tematyce jednolitego rynku pracy w ramach Unii Europejskie. Akcesja Polski do Unii zaowocowała dynamicznym wzrostem gospodarczym, otwarciem europejskich rynków pracy i ułatwieniem wyjazdów w celach zarobkowych. Goście panelu powiedzą, jak najefektywniej te szanse wykorzystać.

Kultura coraz częściej postrzegana jest jako czynnik wpływający na rozwój miast i regionów, podnoszący atrakcyjność miejsca w oczach mieszkańców, turystów i inwestorów. W ramach konferencji "Kultura jako czynnik rozwoju miast" zaproszeni goście przedstawią mechanizmy efektywnej polityki kulturalnej miast, pokażą w jaki sposób kształtować markę danego obszaru poprzez precyzyjnie przemyślane eventy, wreszcie spróbują odpowiedzieć na pytanie... czy kultura popłaca.

Udział w Międzynarodowym Forum Gospodarczym jest bezpłatny.

Więcej informacji o wydarzeniu znajduje się na stronie: http://www.forum.gdynia.pl

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 29.08.2014, 15:13