MasterCard współpracuje z Apple na rzecz integracji usługi Apple Pay

10.09.2014, 14:34aktualizacja: 10.09.2014, 14:34

Posiadacze kart będą mogli korzystać z łatwego w użyciu, bezpiecznego i prywatnego rozwiązania w zakresie płatności mobilnych.

PURCHASE, N.Y. & CUPERTINO, Calif. - (BUSINESS WIRE) - Płatności za pomocą urządzeń mobilnych mają się stać jeszcze bardziej 'bezcenne'. Firma Apple przedstawiła w dniu dzisiejszym projekt Apple Pay, który umożliwi posiadaczom kart MasterCard realizację codziennych płatności za pomocą takich urządzeń jak iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch. Firma MasterCard stworzyła podstawę dla bezpiecznych transakcji mobilnych, dzięki czemu konsumenci mogą korzystać z posiadanych kart kiedy, gdzie i jak tylko zechcą.

Firma MasterCard podjęła współpracę z Apple, mając na celu stworzenie jednolitego i bezpiecznego rozwiązania płatniczego. Zarówno dla konsumentów jak i przedsiębiorstw handlowych oznacza to, że każdy zakup zrealizowany z MasterCard za pomocą urządzenia iPhone 6, iPhone 6 Plus lub Apple Watch będzie bezpieczny, korzystny i dający pełną gwarancję transakcji MasterCard.

Dzięki usłudze Apple Pay płatności mobilne staną się łatwym, bezpiecznym i poufnym sposobem realizacji zakupów. Dzięki integracji ze sprzętem, oprogramowaniem i usługami Apple, usługa Apple Pay dostarczy użytkownikom iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch wyjątkowych i niezwykle intuicyjnych doświadczeń płatniczych.

Użytkownicy nowych modeli iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch będą mogli korzystać z posiadanych kart kredytowych i debetowych MasterCard, za pośrednictwem uczestniczących w programie banków, bezpośrednio dzięki usłudze Apple Pay. Przy kasie sklepowej, konsument będzie mógł zapłacić za zakupy w prosty sposób, przykładając swojego iPhona do czytnika kart bezdotykowych oraz przytrzymując palec na czytniku Touch ID, co pozwoli na autoryzację transakcji. W przypadku zakupów realizowanych za pośrednictwem aplikacji mobilnej, konsumenci będą mogli zrealizować płatność na podstawie odcisku palca lub kodu dostępu, bez konieczności wpisywania numeru karty.

„Firma Apple posiada długoletnią tradycję we wprowadzaniu na rynek przełomowych produktów, których cechy mają ogromne znaczenie dla użytkowników. Rozwiązanie Apple Pay, łączące w sobie technologię płatniczą MasterCard, jest dla konsumentów łatwym, bezpiecznym i poufnym sposobem robienia zakupów - powiedział Ed McLaughlin, dyrektor ds. bieżących płatności w MasterCard. - Od lat jesteśmy pionierami w dziedzinie mobilnych innowacji handlowych, dostarczając m.in. pierwsze na świecie rozwiązania w zakresie bezdotykowych płatności mobilnych. Jesteśmy podekscytowani, że posiadacze kart MasterCard będą mogli już wkrótce płacić za pośrednictwem takich urządzeń jak iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch, mając pewność, że każdy zakup jest bezpieczny i dostarcza tych samych gwarancji i korzyści, jakich oczekują od MasterCard”.

Usługa Apple Pay zostanie udostępniona konsumentom amerykańskim w październiku tego roku poprzez bezpłatną aktualizację dla iOS 8. Posiadacze kart MasterCard będą mogli w prosty i bezpieczny sposób dokonywać płatności w aplikacjach wiodących przedsiębiorstw handlowych, jak również realizować płatności bezdotykowe w niektórych spośród najczęściej odwiedzanych punktów usługowo-handlowych na terenie USA, włączając wiodące sieci handlowe, restauracje, dostawców usług tranzytowych, stacje paliw, sklepy monopolowe oraz wszystkie punkty sprzedaży Apple. Jedną z pierwszych organizacji akceptujących usługę Apple Pay za pośrednictwem urządzeń iPhone 6, iPhone 6 Plus i Apple Watch będzie Major League Baseball - wieloletni partner MasterCard.

Wykaz punktów handlowo-usługowych obsługujących bezdotykowe rozwiązanie Apple Pay można pobrać pod adresem: MasterCard Nearby app lub www.mastercard.com/contactless.

Ułatwienie konsumentom korzystania z kart, kiedy, jak i gdzie tylko chcą

Płatności za pośrednictwem Apple Pay są zintegrowane z Usługą Cyfrowego Włączania MasterCard (ang. MasterCard Digital Enablement Service, MDES). Usługa ta, która została w zeszłym roku udostępniona bankom, umożliwia korzystanie z urządzeń mobilnych przy okazji codziennych zakupów i płatności. Oprócz banków wymienionych dzisiaj przez Apple, MasterCard współpracuje ze swoimi partnerami w celu możliwie najszybszego udostępnienia stworzonego rozwiązania kolejnym bankom za pomocą Usługi Cyfrowego Włączania MasterCard.

MasterCard

MasterCard (NYSE:MA), www.mastercard.com, jest firmą technologiczną działającą w globalnym obszarze płatności. Obsługujemy najszybszą światową sieć przetwarzania płatności, łączącą konsumentów, instytucje finansowe, punkty handlowo-usługowe, rządy i przedsiębiorstwa w ponad 210 krajach i terytoriach. Produkty i rozwiązania MasterCard ułatwiają codzienne funkcjonowanie działalności handlowej, takiej jak: zakupy, podróże, prowadzenie firmy i zarządzanie finansami. Sprawiają, że są one bezpieczniejsze i sprawniejsze dla każdego użytkownika. Śledź nas na Twitterze @MasterCardNews, przyłącz się do dyskusji na Cashless Pioneers Blog oraz zamów najnowszy biuletyn od Engagement Bureau.

Galeria zdjęć/multimediów dostępna pod adresem: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20140909006569/en/

KONTAKT:

Sarah Ely