Zdrowie i styl życia

U pacjentów z cukrzycą typu 1, którzy rozpoczęli stosowanie systemu stałego monitorowania poziomu glukozy Animas® Vibe™, stwierdzono wysoki poziom zadowolenia z efektów leczenia, niezależnie od poprzednio stosowanej terapii

18.09.2014, 11:52aktualizacja: 18.09.2014, 11:52

Wstępne wyniki wieloośrodkowego, wielonarodowego prospektywnego badania obserwacyjnego zaprezentowane podczas corocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą (ang. European Association for the Study of Diabetes; EASD) podkreślają korzyści psychospołeczne związane ze stosowaniem pompy insulinowej najnowszej generacji.

WIEDEŃ, 18 września 2014 r. /PRNewswire/ - Przedstawione dzisiaj wstępne dane podkreślają korzyści psychospołeczne - istotne dla zachowania optymalnej jakości życia - związane ze stosowaniem zintegrowanej pompy insulinowej Animas® Vibe™ i systemu stałego monitorowania poziomu glukozy (ang. Continuous Glucose Monitoring; CGM) u pacjentów z cukrzycą typu 1. Pacjenci wysoko ocenili swój poziom zadowolenia z efektów leczenia po przejściu na Animas® Vibe™, niezależnie od tego, czy pompa insulinowa była wcześniej stosowana (średnia wyniosła 72 w skali od 0 do 100).

Badanie, które bazowało na kwestionariuszu zadowolenia z leczenia w cukrzycy [1], miało na celu porównanie opinii pacjentów na temat terapii insulinowej po przejściu z codziennego, kilkukrotnego wstrzykiwania insuliny lub korzystania z pompy insulinowej na Animas® Vibe™, najnowszej generacji pompę insulinową wyposażoną w funkcję CGM. Wykazano, że 95% uczestników badania poleciłoby Animas® Vibe™ innym pacjentom. Osoby biorące udział w badaniu pozytywnie wypowiadały się o produkcie, stwierdzając na przykład: "Jestem bardzo zadowolony/a z mojej pompy insulinowej. Teraz łatwiej mi zaakceptować swoją chorobę i poczuć się jak osoba zdrowa. Odczuwam mniejszy stres i niepokój. Mam większe poczucie kontroli poziomu cukru we krwi". Oprócz ogólnego zadowolenia z efektów leczenia badanie posłużyło do zebrania opinii o poszczególnych funkcjach Animas® Vibe™ - 88,9% badanych pacjentów było zadowolonych z łatwości obsługi pompy, 95,5% było zadowolonych z dawkowania insuliny podczas posiłków lub przekąsek, a 74,4% wyrażało się pochlebnie o ostrzeżeniach i alarmach bezpieczeństwa, w jakie wyposażono urządzenie.

"Cukrzyca wiąże się nie tylko z utrzymaniem prawidłowego poziomu cukru we krwi - stwierdził dr Brian Levy, główny specjalista ds. medycznych w Animas Corporation. - To badanie jest ważne, ponieważ wskazuje na korzyści psychologiczne i emocjonalne, jakie odnoszą pacjenci korzystający z pompy insulinowej ze zintegrowanym stałym monitorowaniem poziomu glukozy, są to czynniki równie istotne w skutecznej kontroli cukrzycy".

Tymczasowe wyniki badania obserwacyjnego zostały przedstawione podczas 50. corocznego spotkania Europejskiego Towarzystwa Badań nad Cukrzycą, które odbyło się w Wiedniu. Pompa insulinowa Animas® Vibe™ służy do stałego podskórnego podawania insuliny w celu kontroli cukrzycy wymagającej jej podawania. Można ją stosować u dorosłych i dzieci. Urządzenie pobiera i wyświetla dane z czujnika poziomu glukozy. Jest to również urządzenie monitorujące, zalecane do wykrywania tendencji i odnotowywania wzorców poziomu glukozy u pacjentów z cukrzycą w wieku od 2 lat. Pompa Animas® Vibe™ jest dostępna w 18 krajach na świecie, w tym w Europie, Azji Pacyficznej i Kanadzie.

Informacje na temat badania

CHOICE (porównanie poglądów chorych na cukrzycę typu 1 na terapie insulinowe celem podniesienia jakości opieki) to wieloośrodkowe, międzynarodowe, prospektywne badanie obserwacyjne, które ma na celu uzupełnienie wiedzy na temat reakcji pacjentów z cukrzycą typu 1 na zmiany w sposobie podawania insuliny, zwłaszcza w przypadku zastosowania po raz pierwszy Animas®Vibe™ - najnowszej generacji pompy insulinowej wyposażonej w system stałego monitorowania stężenia glukozy. W badaniu wzięli udział chorzy z pięciu krajów UE. Podzielono ich na dwie grupy: chorych, którzy korzystali już z pompy insulinowej oraz tych, którzy nie mają doświadczenia w stosowaniu tej metody. Dotychczasowe dane pozyskano od 190 respondentów (średnia wieku: 39,7 lat; średni czas od momentu zachorowania: 19,6 lat) z trzech krajów: Francji, Irlandii i Zjednoczonego Królestwa.

Animas Corporation

Firmie Animas przyświeca wizja „stworzenia świata bez ograniczeń” dla ludzi dotkniętych cukrzycą. Animas wchodzi w skład Johnson&Johnson Diabetes Solutions Companies, organizacji skupiającej firmy z tej branży, będącej wyrazem nieustającego zaangażowania w podejmowanie coraz skuteczniejszych działań na rzecz chorych na cukrzycę za pomocą zintegrowanych rozwiązań będących odpowiedzią na potrzeby chorych w całym procesie opieki. Animas posiada szeroką ofertę produktów używanych w podawaniu insuliny osobom żyjącym z cukrzycą, m. in. pompę insulinową i system CGM - OneTouch®Ping®Glucose Management System, Animas®Vibe™ oraz pompę insulinową Animas®2020 (uwaga! nie każdy produkt jest dostępny we wszystkich krajach). Animas, której nazwa wywodzi się z łacińskiego słowa oznaczającego "prawdziwe jestestwo" albo "duszę", od 1996r. jest zaangażowana w odpowiadanie na potrzeby pacjentów indywidualnych poprzez rozwój technologii wspierających żywotność oraz dział obsługi klienta działający 24 godziny na dobę, siedem dni w tygodniu, 365 dni w roku. W celu uzyskania dodatkowych informacji prosimy odwiedzić stron: www.animas.com.

[1] Kwestionariusz zadowolenia z leczenia w cukrzycy (ang. Insulin Treatment Satisfaction Questionnaire; ITSQ) to poddany weryfikacji psychometrycznej kwestionariusz dostępny w różnych językach, opracowany w celu oceny zadowolenia z leczenia cukrzycy za pomocą różnych terapii insulinowych. Stanowi on również punkt odniesienia do nowych danych.

Źródło: Animas Corporation

Data publikacji 18.09.2014, 11:52