Wyjątkowa synchronizacja tańca osiągnięta przez roboty-cheerleaderki firmy Murata

25.09.2014, 14:03aktualizacja: 25.09.2014, 14:03

Dzięki zaawansowanej technologii mechaniczne tancerki charakteryzują się idealną stabilnością i wysokim poziomem synchronizacji.

TOKIO - (BUSINESS WIRE) - Spółka Murata Manufacturing Co., Ltd. - światowy lider w branży zaawansowanych podzespołów i rozwiązań elektronicznych - zaprezentowała dziś swój najnowszy wynalazek - Murata Cheerleaders, czyli drużynę małych robotów, które dzięki nowoczesnym technikom komunikacji i detekcji ruchu oraz rozwiązaniom z zakresu grupowej kontroli charakteryzują się idealną stabilnością i bezbłędną synchronizacją w tańcu.

W przeciwieństwie do swoich poprzedników - MURATA BOY, czyli chłopca jeżdżącego na rowerze i MURATA GIRL, dziewczynki poruszającej się na monocyklu, cheerleaderki Murata przemieszczają się nie na kółkach, a na ruchomych kulkach, na których stoją i utrzymują równowagę podczas jazdy. Dzięki trzem nowoczesnym czujnikom żyroskopowym z regulatorami sterującymi wahadłem odwróconym, które umożliwiają wykrywanie kąta pochylenia, roboty-cheerleaderki mogą swobodnie przemieszczać się w dowolnym kierunku. Podobne czujniki żyroskopowe występują dziś powszechnie w cyfrowych aparatach fotograficznych, systemach nawigacji samochodowej, a ostatnio również w samochodowych antypoślizgowych systemach elektronicznej kontroli stabilności ESC.

Z kolei funkcja pomiaru położenia w czasie rzeczywistym pozwala cheerleaderkom Murata uzyskiwać bardzo precyzyjne układy w tańcu. Każdą z nich wyposażono w cztery czujniki podczerwieni i pięć mikrofonów reagujących na ultradźwięki, dzięki czemu roboty wykrywają obiekty w najbliższym otoczeniu, nawet kiedy jest ciemno. Na podstawie różnic między prędkością fal dźwiękowych a fal świetlnych, system ten potrafi ustalić względne położenie robotów w obrębie 16 m2.

We współpracy z badaczami z instytutu Matsuno Lab przy Uniwersytecie Kioto firma Murata opracowała również nowoczesną technikę kontroli grupowej, dzięki której dziesięć robotów-cheerleaderek może prezentować zsynchronizowane układy choreograficzne bez ryzyka, że się ze sobą zderzą. Informacje o aktualnym położeniu każdego robota przekazywane są przez bezprzewodową sieć łączności, a do sterowania nimi służy specjalny program. Wszystkie te rozwiązania mogą się kiedyś przydać do stworzenia bezpieczniejszych i wydajniejszych systemów samochodowych i transportowych.

"Cheerleaderki Murata stanowią dowód na to, że elektronika może wzbogacać nasze życie - mówi Yuichi Kojima, starszy wiceprezes i zastępca dyrektora ds. techniki i rozwoju działalności w Murata. - Jesteśmy przekonani, że bezprzewodowe przesyłanie danych z czujników może w przyszłości stanowić punkt wyjścia do zaawansowanej integracji ludzi i przedmiotów w erze społeczeństw korzystających z inteligentnych technologii".

"Roboty Murata Cheerleaders opracowaliśmy z myślą o zademonstrowaniu naszych rozwiązań elektronicznych - mówi Koichi Yoshikawa, starszy manager ds. komunikacji firmowej, który odegrał kluczową rolę w procesie tworzenia Murata Cheerleaders, jak również MURATA BOY i MURATA GIRL. - Mamy nadzieję, że system Murata Cheerleaders zainspiruje młodych wynalazców do pracy nad nowymi rozwiązaniami, a jednocześnie wywoła uśmiech na twarzach ludzi z całego świata".

Murata Cheerleaders stanowią czwartą generację robotów Muraty, idąc w ślady robota-chłopca (MURATA BOY z 1991 r.), jego drugiej wersji z 2005 r. oraz robota-dziewczynki (MURATA GIRL z 2008 r.). Murata zaprezentuje swoje roboty-cheerleaderki podczas najbliższych targów CEATEC 2014, które odbywać się będą w dniach 7 - 11 października w Tokio.

Murata Cheerleaders można zobaczyć w akcji na stronie: http://www.murata.co.jp/en/cheerleaders/.

Murata

Spółka Murata Manufacturing Co., Ltd jest światowym liderem w branży projektowania, produkcji i sprzedaży opartych na ceramice pasywnych elementów i rozwiązań elektronicznych, a także modułów łącznościowych i modułów zasilania. Murata realizuje strategię opracowywania zaawansowanych materiałów elektronicznych na potrzeby najnowocześniejszych, wielofunkcyjnych modułów o wysokiej gęstości mocy. Oddziały i zakłady produkcyjne spółki rozsiane są po całym świecie. Więcej informacji na temat Murata można znaleźć na stronie: http://www.murata.com/.

Galeria zdjęć/multimediów: http://www.businesswire.com/multimedia/home/20140924005030/en/

KONTAKT:

Dział produkcji Murata