Polityka i społeczeństwo

Innowacyjny projekt w Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie (Centrum Prasowe PAP)

03.10.2014, 19:07aktualizacja: 03.10.2014, 19:07

Martwe drewno w rezerwacie Morysin
Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie realizuje projekt "Edukacja społeczna w konflikcie urbanizacyjno-ekologicznym na terenie Muzeum Pałacu w Wilanowie", korzystając ze wsparcia Mechanizmu Finansowego Europejskiego Obszaru Gospodarczego 2009 - 2014.

Unikalny ekosystem historycznej rezydencji królewskiej - na który składają się ogrody i park otaczające bezcenny barokowy pałac oraz rezerwat przyrody w Morysinie - podlega presji urbanizacyjnej. Zespół pracowników Muzeum Pałacu w Wilanowie i zaproszonych do współpracy ekspertów bada to zjawisko i opracowuje strategie minimalizowania niepożądanych efektów urbanizacji i zmian klimatycznych.

Cele projektu to: przekazanie wiedzy o różnorodności biologicznej ekosystemu w granicach historycznej rezydencji wilanowskiej oraz budowanie poczucia wspólnej odpowiedzialności społecznej za zachowanie biologicznej, ekologicznej i ekonomicznej wartości tego wyjątkowego obszaru.

Innowacyjność projektu polega na połączeniu zagadnień edukacji kulturalnej i przyrodniczej oraz niezbędnych dla jej prowadzenia odpowiednich badań nad bioróżnorodnością ekosystemu i jego ochroną. Kompleksowość działań stanowi wzór najlepszych praktyk, dotychczas w Polsce niestosowanych.

Badania powietrza, wody, zwierząt i roślinności na terenie muzeum pozwolą na diagnozę możliwych zagrożeń związanych z rozwojem infrastruktury miejskiej. Wyniki i powstałe materiały posłużą do kontynuacji działań edukacyjno-badawczych. Efekty projektu przekazywane będą na bieżąco podczas: prelekcji, warsztatów, spotkań ze specjalistami, dzięki aplikacji mobilnej, geobazie i publikacjom na stronie: www.wilanow-palac.pl/o_muzeum/fundusze_pomocowe/bioroznorodosc_projekt_mf_eog.

9 października 2014 r. o godz. 17:30 w Sali Białej Muzeum Pałacu w Wilanowie odbędzie się debata "Bioróżnorodność w Morysinie".

Morysin, unikatowy rezerwat przyrody, nie mógł być udostępniany publiczności z powodu braku planu ochrony. W rezultacie rozpoczętych w 1996 r. przez muzeum zabiegów, Regionalny Dyrektor Ochrony Środowiska w Warszawie wydał 3 września 2014 r. zarządzenie ws. ustanowienia planu, który wyznacza 20-letnią perspektywę działania. Debata poświęcona będzie zagadnieniom ochrony i powstającym programom upowszechniania wartości kulturowych i przyrodniczych rezerwatu. Więcej:

Pliki graficzne dostępne pod adresem:

KONTAKT:

Elżbieta Grygiel

Dział Komunikacji Społecznej

Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

tel. (22) 544 27 20

e-mail: egrygiel@muzeum-wilanow.pl

www.wilanow-palac.pl

Źródło informacji: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe PAP)

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE