Nowa technologia HEUTHES - Heuristics Pattern Finder

09.10.2014, 13:24aktualizacja: 09.10.2014, 13:24

Firma HEUTHES stworzyła nową technologię: Heuristics Pattern Finder (HPF) do heurystycznego porównywania dużej ilości wzorców z danymi. Zbudowano ją w oparciu o schemat funkcjonowania automatu skończonego z elementami sztucznej inteligencji, technik heurystycznych oraz zestawów zaawansowanych algorytmów dopasowywania i przeszukiwania (ang. Fuzzy Matching/Search).

Na bazie technologii HPF można m.in. poszukiwać duplikatów informacji w bazach danych, zapobiegać tworzeniu zdwojonych rekordów nie tylko poprzez proste porównanie danych ze wzorcem, ale z uwzględnieniem literówek, anagramów, brakujących liter, inwersji wyrazów, błędów ortograficznych, skrótów, odpowiedników fonetycznych, itp. W odpowiedzi uzyskuje się informację z jakim prawdopodobieństwem istnieje zgodność pomiędzy listą wybraną z dużej ilości wzorców a badaną próbką. Przykładem zastosowania jest uzgadnianie wyciągów bankowych z fakturami, z uwzględnieniem możliwości zniekształcenia informacji zawartej na wyciągach. Nowa technologia może być zintegrowana z dowolną aplikacją pracującą w technologii Web Services. Charakteryzuje się niezwykłą wydajnością, np. dla 2,5 miliona wzorców czas odpowiedzi wynosi około 50 ms.

Pierwszym produktem, który powstał w oparciu o HPF jest nowa wersja systemu informatycznego dla sektora bankowego MC-CFT (ang. Combating the Financing of Terrorism), wspierająca przeciwdziałanie finansowaniu terroryzmu. System rozpoznaje obecność w transakcjach finansowych osób, organizacji i państw objętych sankcjami i embargami.

Nowe rozwiązanie pracuje w trybie on-line monitorując wszystkie transakcje i umożliwiając przeprowadzenie szeregu operacji z wychwyconymi działaniami. Silnik MC-CFT wspiera także sprzężenie zwrotne wynikające z decyzji operatora dotyczącej tego czy dany komunikat został słusznie wstępnie zatrzymany. Możliwa jest również zaawansowana parametryzacja algorytmu do konkretnych zastosowań.

System MC-CFT pomaga bankom spełnić zbiór Rekomendacji FATF zalecanych przez KNF, będący kompendium regulacji w zakresie CFT.

Podczas projektowania systemu uwzględniono wykorzystanie najnowszych technologii w celu zapewnienia wysokiej skalowalności systemu. Architektura rozwiązania jest niezależna od platformy sprzętowej i może być integrowana z dowolnymi aplikacjami. HEUTHES planuje włączenie HPF do swoich innych rozwiązań, tj. systemu do obsługi faktoringu i do obsługi firm ISOF.

Więcej informacji na stronie: www.heuthes.pl.

Data publikacji 09.10.2014, 13:24
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.

Pozostałe z kategorii