Polityka i społeczeństwo

MKiDN: rozpoczął się cykl szkoleń dla ukraińskich urzędników i działaczy kultury (komunikat)

14.10.2014, 14:41aktualizacja: 14.10.2014, 14:41

- MKiDN informuje:

Prezentacja polskich doświadczeń transformacji sektora kultury w gronie ukraińskich urzędników i działaczy to odpowiedź na prośbę strony ukraińskiej. W pięciu warsztatach w Kijowie wezmą udział urzędnicy, specjaliści i przedstawiciele świata kultury, kadra zarządzająca Ministerstwa Kultury Ukrainy oraz przedstawiciele tamtejszych instytucji. Dzisiejsze spotkanie otworzyli minister kultury Ukrainy Jewhen Nyszczuk i Dyrektor Generalny MKiDN Jacek Olbrycht.

Zarządzanie i finansowanie kultury w Polsce, ochrona dziedzictwa kulturowego, promocja kultury za granicą, cyfryzacja i digitalizacja zbiorów, rola samorządu terytorialnego i organizacji pozarządowych oraz kształtowanie społeczeństwa obywatelskiego przez kulturę – to główne tematy, które omówią uczestnicy szkoleń.

W programie uwzględniono również prezentację działalności i doświadczeń polskich instytucji zajmujących się rozwojem poszczególnych obszarów kultury. Warsztaty poprowadzą przedstawiciele Polskiego Instytutu Sztuki Filmowej, Narodowego Instytutu Muzealnictwa i Ochrony Zbiorów, Narodowego Centrum Kultury, Instytutu Książki, Międzynarodowego Centrum Kultury oraz Instytutu Adama Mickiewicza.

Departament Współpracy z Zagranicą MKiDN organizuje spotkania na prośbę ukraińskiego resortu kultury, w związku z planowaną reformą polityki kulturalnej.

Współorganizatorem cyklu jest Instytut Polski w Kijowie. Spotkania finansuje MKiDN.

Zaplanowano pięć szkoleń:

13-15 października – „Zarządzanie i finansowanie kultury w Polsce”

28-30 października – „Ochrona dziedzictwa kulturowego”

24-26 listopada – „Promocja kultury za granicą”, „Cyfryzacja i digitalizacja zbiorów” oraz „Rola samorządów”.

Współpraca z krajami Partnerstwa Wschodniego to jeden z priorytetów międzynarodowej działalności MKiDN. Partnerstwo Wschodnie to zatwierdzona przez Radę Europejską 19-20 marca 2009 r. autorska inicjatywa Polski i Szwecji, która została z sukcesem wprowadzona do systemu stosunków zewnętrznych Unii Europejskiej. Odbiorcami projektu są: Armenia, Azerbejdżan, Białoruś, Gruzja, Mołdowa i Ukraina. Do głównych celów Programu ds. Kultury Komisja Europejska zalicza wsparcie reformy polityki kulturalnej na szczeblu rządowym w państwach PW oraz wzmacnianie regionalnych więzi i dialogu międzykulturowego między UE a regionem PW. Całkowity budżet Programu ds. Kultury PW wynosi 12 mln euro.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ ksi/

Data publikacji 14.10.2014, 14:41