12.11.2014, 12:54aktualizacja: 12.11.2014, 12:54

ST. LOUIS, 10 listopada 2014 r. /PRNewswire/ - Prezes Zarządu i dyrektor generalny spółki Peabody Energy (NYSE: BTU), Gregory H. Boyce, przedstawił pięciopunktowy plan w zakresie polityki zaspokajania doraźnych potrzeb osób dotkniętych ubóstwem energetycznym i długoterminowych potrzeb energetycznych na rzecz globalnego rozwoju. Przytoczył cenne wnioski sformułowane na podstawie wyników osiągniętych przez trzy kluczowe państwa członkowskie Wspólnoty Gospodarczej Azji i Pacyfiku (APEC, Asia-Pacific Economic Cooperation).

Podczas toczącej się na Szczycie APEC w Pekinie wielostronnej dyskusji z głowami państw i szefami spółek, Boyce powiedział, że Chiny, Australia i Stany Zjednoczone stanowią ważne źródło wniosków w zakresie polityki zmniejszania ubóstwa energetycznego, tworzenia niskokosztowego dostępu do energii i zmniejszania emisji.

• Od 1990 r. Chiny, dzięki energii wytwarzanej z węgla, wyprowadziły z ubóstwa 650 milionów osób. W tym czasie produkt krajowy brutto (PKB) zwiększył się o 850 procent, a konsumpcja energii wytworzonej z węgla wzrosła ośmiokrotnie. Postęp ten został określony przez Międzynarodową Agencję Energetyczną mianem "gospodarczego cudu".
  • Australia ubiegłego roku wybrała nowy rząd w wyraźnym celu uchylenia podatku od emisji dwutlenku węgla, który skutkował obciążeniem ekonomicznym przekraczającym tygodniowo 100 milionów USD. Uchylenie tego podatku prawdopodobnie obniży koszty energii elektrycznej ponoszone przez statystyczną rodzinę australijską o 550 USD w skali roku.
  • Stany Zjednoczone znacząco zredukowały poziom emisji zanieczyszczeń, dzięki stopniowym inwestycjom w technologie węglowe. Obecnie mogą poszczycić się jakością powietrza będącą w światowej czołówce. Udział węgla w amerykańskiej energetyce zwiększył się o 170% od roku 1970, przy czym PKB podwoił się, a wskaźnik kluczowych emisji na megawatogodzinę zmniejszono o 90%.

"Przyczynianie się do społecznego i gospodarczego rozwoju na rzecz zmniejszenia nierówności energetycznych, to zadanie wszystkich światowych przywódców - powiedział Boyce. - Położenie kresu ubóstwu energetycznemu - największemu ludzkiemu i środowiskowemu kryzysowi – powinno być najważniejszym priorytetem w ramach rozwoju sprzyjającego włączeniu społecznemu i połączeniom regionalnym. Gdy tylko uda nam się wyeliminować ten kryzys, pozostałe potrzeby społeczne będą dużo łatwiejsze do zaspokojenia".

Każdego dnia ponad połowa siedmiomiliardowej populacji całego świata budzi się bez odpowiedniego dostępu do elektryczności. Miliardy osób wykorzystują do gotowania i ogrzewania prymitywne domowe piece, mimo że dym wydobywający się z nich jest zwiastunem wczesnych chorób i utraty życia. Zanieczyszczenie powietrza w pomieszczeniach, wynikające z ubóstwa energetycznego, jest czwartą najczęstszą przyczyną zgonu na całym świecie.

Według Boyce'a codzienne potrzeby, takie jak bieżąca woda, konserwacja żywności, oświetlenie domu i wytworzenie ciepła są najważniejszymi kwestiami dla większości rodzin pozbawionych odpowiedniego dostępu do energii. Sprostanie tym potrzebom będzie wymagało ogromnych ilości energii. Wyrównanie poziomu wykorzystania energii na osobę pomiędzy krajami spoza OECD a państwami członkowskimi Unii Europejskiej wymagałoby ponad dwukrotnie więcej energii niż świat obecnie wykorzystuje.

Boyce powiedział również, że kwestia bieżących potrzeb osób dotkniętych ubóstwem energetycznym musi zostać skorelowana z zaspokajaniem potrzeb długoterminowych. Według bieżącego scenariusza Międzynarodowej Agencji Energetycznej, wzrost zapotrzebowania na energię wzrośnie o 70% do 2030 roku. Setki milionów ludzi przeniosą się do miast z uwagi na większe potrzeby energetyczne, a prognozowana populacja światowa przekroczy 8,3 miliarda.

Boyce podkreśla, że sprostanie rosnącym potrzebom wymaga wykorzystywania wszystkich rodzajów paliw. Dodaje on również, że węgiel XXI wieku będzie stanowił istotną część rozwiązania ze względu na jego szeroki zakres, niski koszt i niskoemisyjny profil.

Koncepcja węgla XXI w. została przedstawiona w 2009 r. przez rządy Chin i Stanów Zjednoczonych w kontekście międzynarodowego partnerstwa na rzecz rozwoju czystych rozwiązań energetycznych. Obejmuje ona wysoko wydajne wytwarzanie energii w blokach superkrytycznych oraz nowoczesne, zaawansowane technologie węglowe cechujące się bardzo niskimi emisjami.

Według badania statystycznego BP Statistical Review of World Energy, węgiel jest najszybciej rozwijającym się paliwem głównym na świecie. Jedno z opracowań podaje, że dzięki węglowi od 1990 r. udało się zapewnić dostęp do energii ponad 830 milionom osób - zwłaszcza w gospodarkach wschodzących. To ponad 13 razy więcej niż poziom dostępu do energii słonecznej i wiatrowej.

Jak twierdzi Boyce, walka z nierównościami energetycznymi i poprawa środowiska wymagają odpowiedniego podejścia, odpowiednich paliw i odpowiedniej polityki. Apeluje on zatem do członków APEC, aby odegrali kluczową rolę w wspieraniu pięciu priorytetowych polityk:

1. Traktowanie kwestii nierówności energetycznej jako głównego priorytetu polityki i działań członków APEC i państw G20.

2. Uznanie ogromnego wpływu polityki energetycznej na wszystkich obywateli oraz znaczenia dostępu do niskokosztowej energii. Wszelkie nowe zalecenia w zakresie polityki energetycznej powinny wskazywać na sposób zwiększenia dostępu do energii i gwarancji jej przystępnej ceny.

3. Przyjęcie kompleksowej strategii energetycznej obejmującej wszelakie korzyści i ograniczenia ilościowe wszystkich alternatywnych źródeł energii. Dla węgla są to technologie superkrytyczne z zaawansowaną regulacją emisji we wszystkich nowych elektrowniach.

4. Wspieranie ciągłych inwestycji w zaawansowane technologie węglowe, w celu zmniejszenia do minimum emisji i ograniczenia kosztów.

5. Promowanie dofinansowania na działania rozwojowe, udzielanego przez banki w celu zwiększenia dostępu do energii elektrycznej na rynkach wschodzących.

"Dostęp do czystej energii elektrycznej po przystępnych cenach jest katalizatorem mogącym zapewnić miliardom ludzi lepsze i dłuższe życie - powiedział Boyce. - Wszyscy musimy pracować na rzecz postępu rozwiązań ukierunkowanych na poprawę ludzkiego bytu".

Szczyt przywódców APEC po raz pierwszy odbył się w 1996 roku. Tego roku prawdopodobnie weźmie w nim udział 21 państw członkowskich i 16 innych krajów i regionów, w tym głowy państw, dyrektorzy generalni wiodących spółek i decydenci polityczni.

Wszystkich zainteresowanych kwestiami walki z ubóstwem energetycznym oraz zwiększaniem dostępu do niskokosztowej energii elektrycznej i rozwiązań technologicznych zapraszamy na stronę internetową Advanced Energy LifeAdvancedEnergyForLife.com oraz profile w serwisach Facebook i YouTube. Nazwa konta Twitter: @AdvancedEnergy.

Peabody Energy to największa na świecie prywatna spółka węglowa oraz lider branży zrównoważonego górnictwa, dostępu do energii i czystych rozwiązań węglowych.

Źródło: Peabody Energy

KONTAKT: