Dlaczego warto studiować w Wielkiej Brytanii - Targi brytyjskich uczelni

07.11.2014, 18:38aktualizacja: 07.11.2014, 18:38

BC Logo
Edukacja w Wielkiej Brytanii to najwyższa jakość, prestiż i pierwszy krok do międzynarodowej kariery. To także coś więcej - na brytyjskich uczelniach co 5 student jest obcokrajowcem, dzięki czemu życie studenckie będzie wyjątkowym doświadczeniem oraz pozwoli na nawiązanie sieci kontaktów z całego świata.

Wysoka jakość nauki

Cztery z sześciu najlepszych na świecie uczelni znajdują się w Wielkiej Brytanii. Z punktu widzenia pracodawców, pięć brytyjskich uczelni należy do dziesiątki najlepszych na świecie (QS World University Rankings 2012).

Wielka Brytania jest światowym liderem w zakresie badań naukowych (International Comparative Performance of the UK Research Base; BIS). Brytyjskie uczelnie inwestują w biblioteki, laboratoria komputerowe i naukowe, centra sportowe, studia teatralne i artystyczne. Liczba osób w grupach zajęciowych jest ograniczona w celu zapewnienia wszystkim dostępu do wyposażenia oraz zapewnienia wystarczającego czasu na rozmowy z wykładowcami.

Rozwój kariery

Szeroka oferta uczelni brytyjskich pozwala na uzyskanie umiejętności, kwalifikacji i kontaktów niezbędnych do osiągnięcia sukcesu w karierze zawodowej. Brytyjskie dyplomy naukowe cieszą się wysokim uznaniem na całym świecie. Dla pracodawców są gwarancją wysokich standardów akademickich.

Jednym z powodów, dla których pracodawcy cenią brytyjskie kwalifikacje, jest waga przykładana do rozwijania umiejętności potrzebnych w miejscu pracy. Wiele z oferowanych kursów powstaje we współpracy z biznesem i prowadzonych jest przez profesjonalistów związanych z przemysłem. Pozwala to na uzyskanie autentycznego doświadczenia przydatnego w przyszłej karierze. Wiele kursów oferuje w swoich ramach praktyki w sektorze biznesu, organizacji pozarządowych oraz sektorze publicznym.

Brytyjski styl nauczania zachęca do rozwoju kreatywnego myślenia, innowacji, umiejętności pracy w zespole i umiejętności liderskich. Są to cechy pożądane przez pracodawców na całym świecie.

Wielką Brytanię co roku odwiedza około 600 000 studentów i studentek z całego świata, aby doskonalić swoje umiejętności językowe. Pracodawcy zaś coraz bardziej interesują się absolwentami i absolwentkami władającymi wieloma językami i posiadającymi wielokulturowe doświadczenie.

Międzynarodowa perspektywa

Ponieważ Wielka Brytania jest społeczeństwem wielokulturowym, a brytyjskie kampusy są międzynarodowymi społecznościami, osoby podejmujące tam studia mają niepowtarzalną szansę na uzyskanie międzynarodowej perspektywy. W roku 2012 ponad 420 tysięcy studentów i studentek z ponad 200 krajów przyjechało do Wielkiej Brytanii by podjąć studia, dołączając do ponad 2 milionów brytyjskich studentów. Poznawanie nowych kultur, czas spędzony z przyjaciółmi i wykładowcami z całego świata są bezcennym doświadczeniem dla osób planujących karierę w międzynarodowych firmach.

Kultura anglosaska

Studiowanie w Wielkiej Brytanii to także świetna okazja do poznania wyjątkowej kultury kraju Szekspira. Literatura, film, sztuki wizualne, muzyka - to wszystko jest na wyciągnięcie ręki studentów.

Wszystkie powody do studiowania w Wielkiej Brytanii: http://www.britishcouncil.pl/studia-w-anglii.

Targi Edukacyjne brytyjskich uczelni

W tym roku okazją do spotkania z przedstawicielami brytyjskich uczelni będą Targi Edukacyjne organizowane przez British Council w Krakowie (28 listopada, Andel’s Hotel, godz. 10:00 - 16:00) i w Warszawie (29 listopada, Stadion Narodowy, godz. 11:00 - 18:00). Wstęp jest wolny.

Na Targach obecni będą przedstawiciele i przedstawicielki ponad 30 brytyjskich uczelni, którzy udzielą informacji na temat kierunków studiów, wymagań rekrutacyjnych, opłat, niezbędnych egzaminów i programów stypendialnych. Absolwenci brytyjskich uczelni podzielą się swoim osobistym doświadczeniem z okresu studiów w Wielkiej Brytanii.

Podczas licznych warsztatów oraz prezentacji odwiedzający dowiedzą się o możliwościach rozwoju oferowanych w Wielkiej Brytanii. Przedstawiciel organizacji UCAS (Universities and Colleges Admissions Service) opowie o formalnej stronie procesu aplikowania na brytyjskie uczelnie.

Na Targach będzie można dowiedzieć się wszystkiego na temat testu języka angielskiego IELTS (International English Language Testing System), który jest wymagany przez brytyjskie uczelnie oraz honorowany przez ponad 9 tysięcy instytucji na całym świecie. British Council przedstawi również ofertę kursów języka angielskiego przygotowujących do zdania testu IELTS.

Pełna lista wystawców oraz program Targów dostępny jest na stronie: www.britishcouncil.pl. Informacje o studiach w Wielkiej Brytanii dostępne są na www.educationuk.org.

KONTAKT:

Karolina Szlasa