Polityka i społeczeństwo

MSZ: prezydent RP spotkał się z dyplomatami (komunikat)

14.11.2014, 16:49aktualizacja: 14.11.2014, 16:49

- MSZ informuje:

Z okazji Dnia Służby Zagranicznej, obchodzonego na pamiątkę wysłania 16 listopada 1918 roku przez Józefa Piłsudskiego pierwszej depeszy zagranicznej o odrodzeniu Państwa Polskiego, prezydent Bronisław Komorowski wręczył dziś dyplomatom i pracownikom MSZ wysokie odznaczenia państwowe.

– Realizacja postanowień Szczytu NATO w Newport i pogłębianie integracji europejskiej to główne priorytety polskiej polityki zagranicznej – stwierdził prezydent Komorowski. – Cieszę się, że już tradycyjnie możemy spotkać się w Dniu Służby Zagranicznej w Pałacu Prezydenckim podkreślając w ten sposób znaczenie samej służby dyplomatycznej.

Podkreślił, że jednym z warunków skuteczności w tym obszarze jest dobra współpraca także pomiędzy rządem i prezydentem. – W ramach wszystkich podsumowań 25-lecia polskiej wolności dziś dokonujemy podsumowania także w zakresie osiągnięć polskiej polityki zagranicznej, wyciągamy wnioski z sukcesów i porażek – zaznaczył prezydent. – Jedną wielką lekcją, która jest istotna na następne 25-lecia, jest właśnie ta wskazówka o potrzebie dobrej współpracy między rządem, prezydentem, ale także innymi instytucjami państwa polskiego, które wkładają istotny element w kontakty zewnętrzne. Prezydent podziękował podczas uroczystości wszystkim tym, którzy przyczyniają się do takiego kierunku działania w obszarze polityki zagranicznej. Przywołał także w tym kontekście postać profesora Krzysztofa Skubiszewskiego. – To postać, która powinna przejść kiedyś do podręczników, nie tylko dyplomacji, ale i historii – ocenił prezydent – Symbolizuje ona dobrą i mądrą zmianę, która dokonała się na przełomie lat 80-tych i 90-tych.

W swoim przemówieniu Bronisław Komorowski podkreślił także, że dla ostatnich 25 lat charakterystyczna jest zasadnicza zmiana kierunków polityki zagranicznej, która udała się bez „żadnych kryzysów wewnętrznych”. Kierunki wyznaczone na przełomie lat 80 i 90-tych w ocenie prezydenta sprawdziły się i są nadal aktualne. Podsumowując polskie osiągnięcia ostatnich 25 lat prezydent zaznaczył, że dotyczą one nie tylko zasadniczej reorientacji w kierunku zachodnim, ale także zbudowania „realnych gwarancji naszego bezpieczeństwa i rozwoju między innymi dzięki członkostwu w NATO i UE”. Do zadań stojących przed naszym krajem Bronisław Komorowski zaliczył m.in. uczulanie innych na znaczenie wzmacniania spoistości wewnętrznej Unii i integracji europejskiej, a także szukanie rozwiązań wspierających państwowość ukraińską i pomoc w reformowaniu tego kraju.

W trakcie uroczystości w Pałacu Prezydenckim minister spraw zagranicznych Grzegorz Schetyna wręczył Odznaki Honorowe "Bene Merito" nadawane obywatelom polskim oraz obywatelom innych państw za działalność wzmacniającą pozycję Polski na arenie międzynarodowej. – Jesteśmy w służbie zagranicznej, jesteśmy dumni, że reprezentujemy nasz kraj wszędzie tam, gdzie możemy. Żyjemy jedną najważniejszą sprawą – by dobrze reprezentować naszą ojczyznę – mówił szef polskiej dyplomacji.

– Ten trudny czas przynosi też nowe wyzwania. Chcemy je podejmować i robimy to – zaznaczył Grzegorz Schetyna. – Wiemy, że praca w służbie zagranicznej to praca dla Polski, dla naszej wspólnoty, ale to praca także konsularna, często praca ludzi drugiego szeregu, którzy pomagają rozwiązywać problemy poza naszymi granicami – dzisiaj też chcemy ich przywołać. Pamiętamy o nich – to także jest ich święto. Także tych, którzy promują polski biznes, polskich przedsiębiorców, poza granicami naszego kraju – kontynuował szef MSZ.

Podczas uroczystości w Pałacu Prezydenckim w Warszawie szef polskiej dyplomacji przyznał ponadto trzy doroczne nagrody: Nagrodę im. Andrzeja Kremera dla Konsula Roku otrzymał Ireneusz Truszkowski, Kierownik Wydziału Konsularnego Ambasady RP w Londynie, Nagrodę im. Mariusza Kazany dla kierownika placówki za szczególną troskę o zachowanie wysokich standardów estetycznych placówki zagranicznej otrzymał Konsul Generalny RP w Kolonii Jan Sobczak. Nagrodę za osiągnięcia w dyplomacji publicznej i komunikacji medialnej dla kierownika placówki zagranicznej otrzymała Beata Wojna, Ambasador RP w Meksyku.

W trakcie ceremonii wręczono także nagrodę im. Jerzego Warchałowskiego oraz nagrodę za szczególne osiągnięcia w obszarze wspierania i ochrony interesów gospodarczych polskich przedsiębiorstw na rynkach zagranicznych Amicus Oeconomiae. Ich laureatami zostali odpowiednio Monika Seyfried oraz Ambasador RP w Etiopii Jacek Janowski. Nagrodę za najlepszą publikację z zakresu historii polskiej dyplomacji otrzymała prof. Małgorzata Gmurczyk-Wrońska.

Przemawiając w imieniu odznaczonych Dyrektor Europejskiego Funduszu na rzecz Demokracji Jerzy Pomianowski zaznaczył, że łączy ich wspólna służba na rzecz polskiej racji stanu – służba zagraniczna. – Pozycja Polski jest chyba najsilniejsza od czasu odzyskania niepodległości w 1918 r. – mówił Jerzy Pomianowski – Dobra współpraca z Polską jest ceniona przez partnerów międzynarodowych (…). Sukces polskiej transformacji to nie tylko powód do dumy, ale także potężny instrument polityki międzynarodowej. Dyrektor podkreślił, że „nasz sukces nie jest dany raz na zawsze”, „a niestabilna sytuacja za wschodnią granicą wymaga stałej uwagi dyplomatów”.

Z okazji Dnia Służby Zagranicznej w budynkach MSZ w Warszawie odbędzie się 15 listopada dzień otwarty dla tych, którzy zarejestrowali się w ostatnich dniach na stronie dsz.msz.gov.pl. W tym roku tematem przewodnim Dnia Służby Zagranicznej będą ważne dla naszego kraju rocznice: 10-lecie przystąpienia Polski do UE, 15-lecie przystąpienia do NATO i 25-lecie transformacji ustrojowej.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi wyłączną i pełną odpowiedzialność za jego treść. (PAP)

kom/ amt/

Data publikacji 14.11.2014, 16:49