Zdrowie i styl życia

Paul G. Allen angażuje się w poprawę stanu łączności w Afryce Zachodniej w celu pomocy w walce z Ebolą

17.11.2014, 12:17aktualizacja: 17.11.2014, 12:17

10 tys. smartfonów trafi do Afryki Zachodniej, by ułatwić gromadzenie danych i określanie potrzeb pomocowych w związku z wirusem Ebola; dotacja dla NetHope na rzecz poprawy istniejącej łączności.

SEATTLE, 17 listopada 2014 r. /PRNewswire/ - Filantrop Paul G. Allen poinformował dzisiaj, że wraz z Fundacją Rodziny Paula G. Allena (ang. Paul G. Allen Family Foundation) wyśle do Afryki Zachodniej 10 tys. sztuk specjalnie zaprogramowanych smartfonów, by ułatwić gromadzenie danych i określać potrzeby pomocowe na tym obszarze. Allen jednocześnie przekaże NetHope (międzynarodowe konsorcjum organizacji pozarządowych) dotację na poprawę łączności w Liberii, Gwinei i Sierra Leone. Inicjatywa ta stanowi element planu Allena, w ramach którego zobowiązał się do przekazania 100 mln USD na walkę z kryzysem wywołanym przez wirus Ebola.

Wysyłka smartfonów

Dzięki smartfonom urzędnicy i wolontariusze udzielający pomocy humanitarnej będą mogli gromadzić wiarygodne dane na temat skuteczności działań pomocowych na obszarach dotkniętych epidemią Eboli. Sprzęt został pozyskany z darowizn od różnych firm, a także zakupiony przez Fundację Rodziny Paula G. Allena.

Pozyskane dzięki smartfonom dane pomogą organom rządowym i prywatnym organizacjom pomocowym skuteczniej ocenić najbardziej palące potrzeby lokalne i zaangażować odpowiednie środki na ich zaspokojenie. Misja ONZ ds. Natychmiastowej Pomocy w Kwestii Eboli (ang. United Nations Mission for Ebola Emergeny Response - UNMEER) stawia łączność jako jedną z priorytetowych kwestii w kontekście walki z kryzysem z wirusem Eboli. UNMEER zamierza wprowadzić w stolicach Afryki Zachodniej rozwiązania szerokopasmowe poprawiające łączność komórkową. Dzięki sprzętowi przekazanemu przez Allena pracownicy organizacji humanitarnych będą w stanie gromadzić informacje na temat sytuacji związanej z Ebolą i przesyłać je do bazy danych humanitarnych (Humanitarian Data Exchange).

Wsparcie NetHope

NetHope to konsorcjum 42 międzynarodowych organizacji pozarządowych, które specjalizuje się m.in. w podnoszeniu potencjału teleinformatycznego we współpracy z międzynarodowymi organizacjami rozwoju i reagowania kryzysowego. Dotacja Allena na rzecz NetHope pozwoli na utworzenie Funduszu Przyspieszania Łączności (ang. Connectivity Accelerator Fund, CAF). Cele Funduszu obejmować będą poprawę łączności w 45 miejscach; uruchomienie stacji końcowych z 10 małymi antenami (VSAT) w celu poprawy łączności w 30 dodatkowych miejscach, poszerzenie łączności komórkowej poprzez sfinansowanie szeregu inwestycji krótkoterminowych w sektorze prywatnym, a także zmobilizowanie operatorów sieci komórkowych do poprawy łączności w zakresie istniejących sieci komórkowych.

Wypowiedzi

"Potrzebujemy wiarygodnych danych, by zrozumieć sytuację na obszarach dotkniętych Ebolą i zaradzić kryzysowi, jaki wywołała - mówił Allen. - NetHope prowadzi ścisłą współpracę z ONZ i wszystkimi większymi organizacjami reagowania kryzysowego, starając się określić, gdzie występują luki w łączności. Angażowane od dziś środki posłużą do poprawy stanu łączności w Afryce Zachodniej i usprawnienia procesu gromadzenia danych z tego obszaru, umożliwiając skuteczniejszą walkę z wirusem Ebola".

"Na inwestycji Paula Allena w poprawę stanu łączności i usprawnienie procesu gromadzenia danych z obszaru Afryki Zachodniej skorzystają pracownicy i wolontariusze organizacji humanitarnych działający w miejscach najbardziej niedostępnych - mówiła Lauren Woodman, dyrektor generalna netHope. - Pan Allen posiada jasną wizję i świadomość znaczenia, jakie ma szybkie gromadzenie danych i wspieranie decyzji podejmowanych na ich podstawie w kontekście wieloaspektowych oraz złożonych wyzwań, jakie niesie ze sobą epidemia Eboli".

Dotychczasowy wkład Allena w walce z Ebolą

Już w początkowej fazie epidemii Eboli Paul G. Allen wraz z jego Fundacją Rodziny Paula G. Allena skupił się na szukaniu, finansowaniu i koordynowaniu strategicznych rozwiązań dotyczących najbardziej palących problemów ludności dotkniętej epidemią. Ponadto stworzył on stronę TackleEbola.com, za pośrednictwem której można w łatwy sposób przekazywać darowizny na rzecz określonych organizacji i finansować najpilniejsze potrzeby.

Więcej informacji i kompletne zestawienie działań pomocowych Allena można znaleźć na stronie www.tackleebola.com, a także na Twitterze (@TackleEbola) albo Facebooku (@PaulGAllen).

Źródło: Paul G. Allen Family Foundation

KONTAKT: