Polityka i społeczeństwo

MSZ: ws. nominacji dla nowych ambasadorów RP (komunikat)

01.12.2014, 18:07aktualizacja: 01.12.2014, 18:07

- MSZ informuje:

Minister spraw zagranicznych Grzegorz Schetyna wręczył dzisiaj nominacje pięciu nowym ambasadorom. Andrzej Byrt będzie reprezentować Polskę w Paryżu, Wiesław Tarka w Sztokholmie, Jerzy Marek Nowakowski w Erywaniu. Marek Całka obejmie polską placówkę w Azerbejdżanie (akredytacja również w Turkmenistanie), a Jolanta Janek na Malcie.

– Mimo że będziecie Państwo pełnić swoje misje w trudnym czasie, mam nadzieję, że dzięki Państwa pracy Polska będzie odbierana jeszcze lepiej. To ważne dla nas wszystkich, dla MSZ, dla naszego kraju – zaznaczył szef polskiej dyplomacji. Gratulując nominacji ambasadorom minister Schetyna podkreślił ponadto, jak ważna jest realizacja przez polską dyplomację zadań, o których mówił podczas niedawnego exposé w Sejmie. Jednym z istotnych działań przyszłych polskich ambasadorów będzie m.in. prowadzenie skutecznej dyplomacji ekonomicznej.

Zabierając głos w imieniu nowych ambasadorów, Jerzy Marek Nowakowski podziękował za okazane zaufanie. Zwrócił także uwagę, że dyplomacja to nie tylko promocja kraju poza granicami – Ważna jest również współpraca gospodarcza, kwestie bezpieczeństwa – podkreślił ambasador Nowakowski.

Andrzej Byrt

Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny RP w Republice Francuskiej

Andrzej Byrt od 2009 r. był prezesem Międzynarodowych Targów Poznańskich. Dwukrotnie pełnił funkcję Ambasadora RP w Berlinie – w latach 2002-2006 i 1995-2001. W latach 2001-2002 podsekretarz stanu w MSZ. W latach 1992-1995 podsekretarz stanu w Ministerstwie Współpracy Gospodarczej z Zagranicą. W latach 1987-1992 był radcą handlowym w Biurze Radcy Handlowego w Brukseli. Absolwent Wyższej Szkoły Ekonomicznej w Poznaniu (ekonomika handlu zagranicznego). W 1997 r. uzyskał stopień doktora nauk ekonomicznych na Akademii Ekonomicznej w Poznaniu. Odznaczony – Krzyżem Komandorskim Orderu Odrodzenia Polski, Wielkim Krzyżem Orderu Zasługi Republiki Federalnej Niemiec, estońskim Orderem Białej Gwiazdy II klasy. Zna języki niemiecki, angielski, francuski, rosyjski.

Marek Całka

Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Azerbejdżanu i Turkmenistanie

Marek Całka od 2011 r. był zastępcą dyrektora w Departamencie Wschodnim. W MSZ od 1993 r. W latach 2007-2010 pełnił funkcję Ambasadora RP w Seulu. W latach 2000-2003 był radcą w Ambasadzie RP w Moskwie, w latach 1999-2000 w Ambasadzie RP w Budapeszcie. Długoletni pracownik Departamentu Strategii MSZ. W 2006 r. był doradcą sekretarza stanu w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Absolwent Wydziału Historycznego UW. Autor licznych artykułów publicystyczno-naukowych na temat Europy Wschodniej. Zna języki angielski i rosyjski.

Jolanta Janek

Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Malty (pierwszy ambasador wizytujący w polskiej służbie zagranicznej

Jolanta Janek jest pracownikiem MSZ od 1990 r. Od 2012 r. pełniła funkcję naczelnika Wydziału Europy Zachodniej w randze radcy ministra. W latach 2008-2012 była I radcą w Departamencie Europy Zachodniej i Północnej, a w latach 2006-2008 zastępcą dyrektora w Departamencie Azji i Pacyfiku i zastępcą dyrektora w Sekretariacie Ministra. W latach 2003-2006 pełniła funkcję I sekretarza w Departamencie Systemu Informacji, a w latach 2002-2003 w Protokole Dyplomatycznym. W latach 1998-2002 była I sekretarzem w Ambasadzie RP w Rzymie. Absolwentka Szkoły Głównej Planowania i Statystyki i studiów doktoranckich w Szkole Głównej Handlowej. W 2012 r. uzyskała tytuł doktora nauk ekonomicznych w Szkole Głównej Handlowej. Jolanta Janek jest autorką artykułów poświęconych problematyce społecznej i gospodarczej we Włoszech oraz w krajach azjatyckich, opublikowanych w wydawnictwach SGH oraz w periodyku „Gospodarka Narodowa”. Zna języki angielski, hiszpański i włoski.

Jerzy Marek Nowakowski

Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Rzeczypospolitej Polskiej w Republice Armenii

Jerzy Marek Nowakowski od 2010 r. pełnił funkcję Ambasadora RP w Rydze. W latach 2008-2010 był prezesem Fundacji Pomoc Polakom na Wschodzie, w latach 2007-2009 dyrektorem Centrum Wschodniego w Wyższej Szkole Zarządzania Polish Open University. Od 1997 do 2001 r. pełnił funkcję podsekretarza stanu, głównego doradcy ds. międzynarodowych w Kancelarii Prezesa Rady Ministrów. Absolwent historii na Uniwersytecie Jagiellońskim. Ukończył studia doktoranckie z dziedziny nauk politycznych na Uniwersytecie Warszawskim. Autor wielu publikacji na temat historii najnowszej i polityki międzynarodowej oraz programów publicystycznych w TVP. Zna języki angielski i rosyjski.

Wiesław Tarka

Ambasador Nadzwyczajny i Pełnomocny Rzeczypospolitej Polskiej w Królestwie Szwecji

Wiesław Tarka od 2012 r. był dyrektorem Inspektoratu Służby Zagranicznej. W latach 2008-2012 Ambasador RP w Zagrzebiu. Od 2005 do 2008 r. pełnił funkcję podsekretarza stanu w Ministerstwie Spraw Wewnętrznych i Administracji. W latach 2003-2004 pracował w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Mazowieckiego, w latach 2004-2005 był zastępcą dyrektora Biura Kultury w Urzędzie m.st. Warszawy. Dwukrotnie pracował w Ambasadzie RP w Sztokholmie – w latach 1991-1996 jako II sekretarz, a następnie w latach 1998-2002 jako I sekretarz.

Absolwent filologii germańskiej na Uniwersytecie Warszawskim. Autor publikacji z dziedziny językoznawstwa, literatury i nauk politycznych. Odznaczony Krzyżem Kawalerskim Polonia Restituta oraz chorwackim Orderem Księcia Branimira ze Wstęgą. Zna języki angielski, szwedzki, chorwacki, niemiecki, francuski, rosyjski.

kom/ azb/

Data publikacji 01.12.2014, 18:07