Afghan Wireless, jako pierwszy dostawca telefonii komórkowej, wprowadza w Afganistanie wysokiej jakości sieć szerokopasmową w postaci usług 3.75G+

16.12.2014, 13:47aktualizacja: 16.12.2014, 13:47

KABUL, Afganistan, 15 grudnia 2014 r. /PRNewswire/ - Bazując na sukcesie rozbudowanej sieci 2G i cieszącej się powodzeniem usługi płatności mobilnych (MyMoney), Afghan Wireless Communication Company (AWCC) - pierwszy operator telefonii komórkowej, kontynuuje swoje pionierskie działania w afgańskim sektorze telekomunikacyjnym, wprowadzając dzisiaj na terenie Kabulu wysokiej jakości mobilną sieć szerokopasmową 3.75G+.

Po całkowitej przebudowie sieci radiowej i rdzeniowej w Kabulu z zastosowaniem najnowszej technologii od najlepszych dostawców z całego świata, dzięki wprowadzeniu nowej usługi AWCC zyskał pozycję jedynego operatora w Afganistanie, który dostarcza najnowszą dwukanałową technologię Dual Carrier-HSPA+ (w standardzie transmisji High Speed Packet Access plus) w każdej z lokalizacji 3G, jakie powstały w Kabulu. Rozwiązanie to jako pierwsze w Afganistanie umożliwia pobieranie danych z prędkością do 42 Mbps na komórkę, zapewniając klientom AWCC najszybsze usługi 3G w Kabulu.

Firma Afghan Wireless w ramach usług 3G wprowadziła również protokół internetowy w wersji 6 (IPv6), dzięki czemu AWCC jest pierwszym i jedynym dostawcą usług telekomunikacyjnych, który może się pochwalić siecią w całości bazującą na IPv6 w Afganistanie. Dzięki temu rozwiązaniu AWCC umożliwia klientom indywidualnym i organizacjom korzystanie z publicznych adresów IP, do których dostęp można uzyskać z dowolnego miejsca na świecie, co ułatwi abonentom AWCC kontrolowanie automatyki domowej, wymianę plików, korzystanie z gier sieciowych, programów peer-to-peer i innych aplikacji w sposób bezpieczniejszy niż w przypadku IPv4.

Dyrektor zarządzający AWCC Amin Ramin stwierdził: "Zajmowanie pozycji lidera w afgańskim sektorze telefonii przez ponad dekadę to dla nas duży przywilej i jednocześnie odpowiedzialność. Jesteśmy dumni z tego, że możemy jako pierwsi w kraju dostarczać wysokiej jakości mobilne usługi szerokopasmowe, zgodnie z przyjętą na świecie definicją słowa ‘szerokopasmowy’. Cieszymy się z możliwości dostarczania tych nowoczesnych usług naszym abonentom w Kabulu i jesteśmy przekonani, że niezależnie od tego, czy będzie to lepsza jakość korzystania z Internetu, gier sieciowych czy oglądania plików wideo w formacie SD lub HD, abonenci natychmiast docenią komfort, jaki zapewnia szybka technologia 3.75G+ i mobilne usługi szerokopasmowe".

Amin Ramin dodał również: "W ramach przejścia na technologię 3G podwyższyliśmy również przepustowość Internetu w kraju i zbudowaliśmy nowoczesną i w pełni nadmiarową transmisyjną sieć dosyłową obejmującą Kabul i okolice, aby zapewnić sprawny i niezawodny przepływ dużych ilości danych, co należy do podstawowych wymogów, jeśli chodzi o mobilną sieć szerokopasmową. Dzięki temu będziemy mogli w sposób bezawaryjny dostarczać duże ilości danych wysokiej jakości z prawdziwie szerokopasmową prędkością, 24 godziny na dobę, 7 dni w tygodniu, 365 dni w roku".

AWCC planuje wprowadzić mobilną sieć szerokopasmową o takiej samej jakości w Kandaharze w I kw. 2015 r., zaś w kolejnych miesiącach 2015 r. technologia ta ma dotrzeć do innych większych miast w Afganistanie.

Afghan Wireless

Założona przez Ehsanollaha Bayata i mająca swoją siedzibę w Kabulu, AWCC obsługuje około 4 000 000 abonentów w całym Afganistanie. Zatrudniając bezpośrednio ponad 5 500 osób i kolejne 100 000 pośrednio, AWCC jest jednym z największych pracodawców na afgańskim rynku i liderem w dostarczaniu bezprzewodowych i szerokopasmowych rozwiązań w branży telekomunikacyjnej dla klientów indywidualnych oraz firm. Dodatkowe informacje dostępne są na stronie: www.afghan-wireless.com lub na stronie Telephone Systems International ("TSI") www.tsiglobe.com.

Źródło: Afghan Wireless Communication Company

KONTAKT: