Docker w systemach firmy HEUTHES

29.12.2014, 10:20aktualizacja: 29.12.2014, 10:20

HEUTHES podjął dynamiczne prace badawczo-rozwojowe nad nową technologią Docker w swoich rozwiązaniach chmurowych. W ostatnim czasie to nowe środowisko rozwija się bardzo intensywnie pozwalając na nowy model zarządzania aplikacjami chmurowymi.

Umożliwia przede wszystkim łatwe zarządzanie aplikacjami, ułatwia testowanie w pełni skonfigurowanych aplikacji, które po testach można w łatwy sposób przenieść na środowisko produkcyjne. Docker jest związany z linuksową technologią LXC, która pozwala w łatwy sposób skonfigurować w linuksowym środowisku kilka wirtualizacji linuksowych. W zamian za to ograniczenie nie traci się na wydajności, która jest zbliżona do natywnej, a uzyskuje się ochronę i wzajemną izolację aplikacji.

HEUTHES przygotował wiele kontenerów w których znajdują się serwer WWW (np. Ngnix, Apache), serwer aplikacyjny HDB, serwer usług Web Services Tapir oraz baza danych. Połączenie tych kontenerów tworzy wielowarstwową aplikację w technologii Client-Web-Server.

Nowością jest to, że dystrybucja aplikacji może odbywać się w sposób zintegrowany z całym środowiskiem niezbędnym do jej uruchomienia w pojedynczym kontenerze. Dzięki temu producent oprogramowania ma możliwość przetestowania tworzonych aplikacji w takim układzie, jaki będzie dostępny na docelowym serwerze klienta. Zabezpiecza to przed żmudnym dopasowywaniem środowiska na serwerze odbiorcy aplikacji. Kolejną zaletą jest możliwość korzystania z pełnej wirtualizacji KVM na serwerze, która w połączeniu z technologią LXC umożliwia uzyskanie znacznego przyspieszenia działania całej aplikacji gdyż w nowym rozwiązaniu ogranicza się narzuty na przetwarzanie danych i komunikację.

W laboratorium HEUTHES udało się uzyskać kontener z pełną wersją systemu ISOF wraz z najnowszym serwerem aplikacyjnym HDB NG 4, który bez optymalizacji zasobów wykazał wzrost wydajności o 30%. Po optymalizacji rozwiązania spodziewany jest wzrost wydajności o około 50%. Obecnie realizowane są prace testowe w realnym środowisku, pod dużym obciążeniem, z dużą ilością operacji biznesowych w systemie.

HEUTHES przewiduje, że Docker zostanie wdrożony w rodzinie systemów ISOF w II kwartale 2015 r., a w rozwiązaniach bankowych w połowie przyszłego roku.

Więcej informacji na stronie: www.isof.pl.

Data publikacji 29.12.2014, 10:20
Źródło informacji HEUTHES Sp. z o.o.