BBN: nowy numer kwartalnika BBN: 10 lat w Unii Europejskiej (komunikat)

30.12.2014, 16:04aktualizacja: 30.12.2014, 16:04

- BBN informuje:

Mimo że NATO pozostaje głównym międzynarodowym gwarantem bezpieczeństwa militarnego zarówno Polski, jak i państw Europy Środkowej, to reakcja na konflikt rosyjsko-ukraiński pokazuje, że także Unia Europejska ma ogromny potencjał odstraszania gospodarczego, możliwy do realizowania za pomocą sankcji. Może ona zatem uzupełniać kompetencje Sojuszu w zakresie bezpieczeństwa pozamilitarnego, także w dziedzinie bezpieczeństwa energetycznego, finansowego i społecznego – wyraził przekonanie Prezydent RP Bronisław Komorowski na łamach najnowszego numeru kwartalnika Bezpieczeństwo Narodowe. W tym kontekście Prezydent podkreślił potrzebę zaangażowania Polski w rozwój Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony.

Ostatnia tegoroczna publikacja Biura Bezpieczeństwa Narodowego w całości została poświęcona problematyce Unii Europejskiej, aby uhonorować 10-lecie polskiego członkostwa. W jubileuszowym numerze eksperci zmierzyli się z podsumowaniem dekady oraz skoncentrowali się na wyzwaniach, przed jakimi stoi wspólnota europejska.

Kryzys ukraińsko-rosyjski uwidocznił potrzebę stworzenia nowej strategii bezpieczeństwa Unii Europejskiej, o czym piszą minister Stanisław Koziej oraz Ryszarda Formuszewicz. Autorzy podkreślają, że konflikt na Ukrainie wymusił na państwach członkowskich przekonanie o potrzebie refleksji strategicznej na temat roli UE w kontekście wzmocnienia jej podmiotowości w dziedzinie bezpieczeństwa. Ambasador Maciej Popowski w swoim tekście zwraca natomiast uwagę na fakt, że kryzys ukraiński wzmocnił więzi transatlantyckie oraz odnowił dynamikę współpracy między UE a USA.

Prof. Roman Kuźniar przedstawił rys historyczny Wspólnej Polityki Bezpieczeństwa i Obrony, jako inicjatywy mającej duże perspektywy, lecz ostatecznie przeistaczającej się w bolesne rozczarowanie. Paweł Świeboda skoncentrował się na ewolucji polskiego stanowiska dotyczącego kształtu instytucjonalnego, UE w kontekście objęcia przez Donalda Tuska urzędu przewodniczącego Rady Europejskiej.

Niezwykle ważny udział Polski w programie badawczym UE pt. Horyzont 2020 przedstawił w swoim artykule Nauka i technologia na rzecz bezpieczeństwa państwa w polskich realiach prof. Michał Kleiber. Tematykę unijnej polityki wschodniej i polskiego zaangażowania w Partnerstwo Wschodnie podjął Paweł Kowal. Natomiast o relacjach UE-Chiny można przeczytać w materiale dr. hab. Krzysztofa Miszczaka. Problematykę gospodarczą podjęli dr Andrzej Arendarski w artykule Polscy przedsiębiorcy w UE. 10 lat doświadczeń wobec wyzwań przyszłości oraz Bogusław Sonik opisując perspektywy wydobycia gazu z łupków w Europie, a przede wszystkim w Polsce.

Powyższe artykuły zostały opublikowane w kwartniku naukowym Biura Bezpieczeństwa Narodowego „Bezpieczeństwo Narodowe” nr 32 oraz dostępne są w wersji elektronicznej na stronie internetowej BBN.

kom/ tnt/

Data publikacji 30.12.2014, 16:04