Najlepsze licea i technika w Polsce 2015

12.01.2015, 17:58aktualizacja: 12.01.2015, 17:58

Perspektywy
Już 14 stycznia ogłoszone zostaną wyniki ogólnopolskiego XVII Rankingu Szkół Ponadgimnazjalnych PERSPEKTYWY 2015. W tym roku ocenie poddano 2315 liceów ogólnokształcących i 1850 techników. Ranking zaprezentuje 500 najlepszych liceów i 300 najlepszych techników w Polsce. Zwycięzcy otrzymają dyplomy podczas uroczystej Gali Finałowej, która odbędzie się w Auli Kryształowej SGGW w Warszawie. Fundacja Edukacyjna "Perspektywy" publikuje ten ranking już po raz siedemnasty.

Ranking oparty jest na kryteriach odzwierciedlających wyniki szkół na egzaminie maturalnym (z przedmiotów obowiązkowych i dodatkowych) i sukcesy w olimpiadach przedmiotowych, a w przypadku techników - również wyniki egzaminu zawodowego. Pracami Kapituły Rankingu kierował prof. dr hab. Jan Łaszczyk, rektor Akademii Pedagogiki Specjalnej im. Marii Grzegorzewskiej w Warszawie. "Przyszłą cywilizację ukształtuje szkoła - podkreśla prof. Łaszczyk. - Edukacja jest obszarem, który tworzy najważniejszą część kapitału intelektualnego naszego świata".

Oprócz ogólnopolskich rankingów głównych (Ranking Liceów 2015 i Ranking Techników 2015) podczas finału ogłoszone zostaną także rankingi dodatkowe: Maturalny Ranking Liceów, Maturalny Ranking Techników, Ranking Olimpijski i Ranking Egzaminów Zawodowych.

Aby ułatwić korzystanie z rankingu przez uczniów, nauczycieli i rodziców z całego kraju przygotowane zostały także rozbudowane rankingi wojewódzkie (oddzielnie dla liceów i techników). Łącznie prezentowanych jest w rankingu ponad 1500 szkół ponadgimnazjalnych.

Pełne wyniki tegorocznej edycji rankingu będzie można poznać 14 stycznia br. już o godz. 00:01 w serwisie rankingowym dostępnym na platformie edukacyjnej: www.perspektywy.pl lub bezpośrednio w serwisach: www.licea.perspektywy.pl oraz www.technika.perspektywy.pl.

Uwaga: konferencja prasowa poprzedzająca Finał Rankingu odbędzie się 14 stycznia o godz. 11:30 w Auli Kryształowej SGGW. Obecni będą dyrektorzy, nauczyciele i uczniowie najlepszych liceów i techników w Polsce oraz członkowie Kapituły Rankingu.

Dodatkowe informacje:

Anna Wdowińska-Sawicka

tel. 22 628 58 62 w. 40

tel. kom. +48 609 999 514

e-mail: a.wdowinska@perspektywy.pl

ul. Nowogrodzka 31

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 12.01.2015, 17:58
Źródło informacji Fundacja Edukacyjna "Perspektywy"