Polityka i społeczeństwo

MEN: minister edukacji narodowej na Ukrainie (komunikat)

19.01.2015, 16:35aktualizacja: 19.01.2015, 16:35

- MEN informuje:

Podpisanie Deklaracji ws. ustanowienia Polsko-Ukraińskiej Rady Wymiany Młodzieży oraz Porozumienia o współpracy w dziedzinie oświaty – to efekty dzisiejszej wizyty Joanny Kluzik-Rostkowskiej w Kijowie.

Minister edukacji narodowej spotkała się dzisiaj w Kijowie z ukraińskimi ministrem młodzieży i sportu oraz ministrem oświaty i nauki.

- Polsko-Ukraińska Rada Wymiany Młodzieży powinna stać się jednym z fundamentów strategicznych relacji między naszymi krajami – powiedziała szefowa MEN w trakcie spotkania z Ihorem Zhdanovem, ukraińskim ministrem młodzieży i sportu.

To z nim podpisała dzisiaj Deklarację intencyjną ws. ustanowienia Rady. – Nasze ministerstwa są przygotowane do sfinalizowania procedur uruchomienia programu w roku szkolnym 2015/2016 – dodała Joanna Kluzik-Rostkowska.

Do tego czasu, w celu stworzenia odpowiednich ram organizacyjno-prawnych, minister edukacji RP oraz ukraiński minister młodzieży i sportu (we współpracy z ministrami spraw zagranicznych i finansów obu państw) będą prowadzić działania na rzecz przygotowania umowy międzynarodowej ustanawiającej Polsko-Ukraińską Radę Wymiany Młodzieży.

Od kilku lat MEN bezskutecznie prowadził działania na rzecz przekonania strony ukraińskiej do uruchomienia wspólnego mechanizmu wymiany młodzieży. Obecne władze aprobują tę propozycję. W ramach prac nad projektem polskiej ustawy budżetowej na 2015 r. ustanowiono rezerwę celową „Finansowanie polsko-ukraińskiej współpracy młodzieży”. Zarezerwowana kwota to 4 mln zł.

Ponadto, Ministerstwo Edukacji Narodowej RP corocznie wspiera realizację - z krajami partnerskimi - projektów z zakresu międzynarodowej wymiany młodzieży (w tym 500 tys. zł na projekty polsko-ukraińskie, z których korzysta prawie 900 osób).

Dodatkowo, w 2014 r. MEN dofinansował 42 projekty dotyczące polsko-ukraińskiej wymiany młodzieży. Kwota dofinansowania to 1,5 mln zł. W projektach wzięło udział 860 uczestników z Ukrainy i 870 uczestników z Polski.

W trakcie dzisiejszego wizyty w Kijowie Joanna Kluzik-Rostkowska spotkała się także z ukraińskim ministrem oświaty i nauki – Serhijem Kvitem.

Podczas spotkania ministrowie podpisali Porozumienie o współpracy w dziedzinie oświaty. – W porozumieniu zobowiązaliśmy się do współpracy, w trakcie której szczególną uwagę będziemy zwracać m.in. na wymianę informacji o systemach oświaty, planach ich rozwoju i kierunkach reformowania. Zależy nam także na rozwoju i podniesieniu poziomu nauczania języka ukraińskiego w Polsce i języka polskiego na Ukrainie – tłumaczy Joanna Kluzik-Rostkowska.

W dokumencie ministrowie zwrócili uwagę na m.in. konieczność zapewnienia mniejszościom narodowym – polskiej na Ukrainie i ukraińskiej w Rzeczypospolitej Polskiej – warunków do nauki języka ojczystego i w języku ojczystym oraz historii, geografii, kultury ojczystej w przedszkolach, ogólnokształcących placówkach oświatowych i placówkach pozaszkolnych.

W tym celu zostanie powołana wspólna Komisja konsultacyjna do spraw szkolnictwa dla polskiej mniejszości narodowej na Ukrainie i szkolnictwa dla ukraińskiej mniejszości narodowej w Rzeczypospolitej Polskiej.

W Porozumieniu ministrowie zobowiązali się także do m.in. współdziałania w zatrudnianiu, zgodnie z przepisami wewnętrznymi, nauczycieli (wychowawców) z Polski w przedszkolach i ogólnokształcących placówkach oświatowych na Ukrainie oraz wspierania osób zaproszonych z Polski do współpracy z placówkami pozaszkolnymi na Ukrainie, a także w zatrudnianiu nauczycieli (wychowawców) z Ukrainy w polskich przedszkolach, szkołach i placówkach oświatowych.

kom/ kfk/

Data publikacji 19.01.2015, 16:35